Nový Thor, Blade, ale i seriál o Lokim. Co všechno chystá Marvel?

Avengers: Endgame se nedávno stali nejvýdělečnějším snímkem historie. Překonali tak dlouho kralujícího Avatara. Není proto divu, že jsme vzápětí dostali možnost seznámit se s projekty, jež budou po další léta součástí MCU. Pojďme se tedy ve stručnosti seznámit s tím, co si na nás v Marvelu připravili!

A nutno hned úvodem říci, že to celé vypadá opravdu zajímavě! Nejen filmy totiž budou součástí stále se rozrůstajícího vesmíru. Na Comic-Conu došlo k velkým oznámením. Jedním z nich budiž docela zajímavé překvapení. Disney totiž chystá novou streamovací platformu Disney+, jejíž součástí budou i seriály. Kevin Feige potvrdil, že půjde o seriály, přímo napojené na MCU. Jedná se tedy o něco, co si fanoušci celkem dlouho přáli. Nuže, k seriálům se ještě vrátíme.

Filmy

Začněme „klasičtější notou,“ tedy chystanými filmy, z nichž ty dříve uvedené budou součást čtvrté fáze, kterou nedávno odstartoval snímek Spider-Man: Daleko od domova. Ne všechny filmy níže do Čtvrté fáze spadají. Jde spíš o seznam toho, co bylo na Conu potvrzeno.

Eternals

V českém překladu někdy jako Věční. Rasa prakticky nesmrtelných, mocných mimozemšťanů. Už dříve bylo oznámeno, že se projekt připravuje a jednu z hlavních postav si má zahrát právě Angelina Jolie. Slavná herečka na Comic-Conu v San Diegu vystoupila a potvrdila svou první účast v marvelovském filmovém vesmíru. Spolu s ní se samozřejmě představili i další herci, jenž se v Eternals objeví. Jedním z nich byl Richard Madden, kterého znají zejména fanoušci Hry o trůny, kde ztvárnil Robba Starka, dále se publiku ukázali Salma Hayek a stand-up komik Kumail Nanjiani.

Angelina si v Eternals zahraje Thenu, jejíž oblíbenou zbraní je luk, z něhož střílí energetické projektily. Co se Věčných týče, v MCU půjde o zásadní bytosti, které budou patřit k tomu nejmocnějšímu, co jsme zatím v tomto filmovém vesmíru viděli. Zřejmě budou mít i co do činění s vytvořením Kamenů nekonečna. Film má na starosti režisérka Chloe Zhao. Scénáře se zhostila dvojice Matthew a Ryan Firpo. Co jsou Eternals zač? V kostce se jedná o téměř nesmrtelné kosmické bytosti, jejichž největšími nepřáteli jsou tzv. Deviants. Ti byli stvořeni dávnými Celestials, kteří rádi experimentují s lidmi za účelem vytvoření nadřazené vesmírné rasy.

Snímek bude mít premiéru v listopadu 2020.

Thor: Love and Thunder

V komiksu se poměrně nedávno událo, že mocný Thor přestal být hoden svého kladiva Mjolnir. To pak přijala jeho milovaná Jane Foster, jež se tak stala ženským Thorem, zatímco Thor Odinson se maličko uklidil do pozadí. Podobně tomu bude i v dalším filmu režiséra Taika Waititiho, jenž stojí za úspěšným Thor: Ragnarok. Starý známý a zakládající člen Avengers tak bude zjevně nadále používat jen kladiva Stormbreaker, zatímco Mjolnir, který v Endgame získal zpět, přejde na jeho lásku, kterou ztvární opět Natalie Portman. Ta tak zjevně bude hlavní protagonistkou chystaného snímku. U příležitosti tohoto oznámení režisér herečce slavné kladivo symbolicky předal.

Není divu, že tato novinka vyvolala hned vlnu diskuzí a dohadů. Taika Waititi tedy později vysvětlil, že se bude hodně vycházet právě ze zmíněných událostí komiksové série Mighty Thor od scénáristy Jasona Aarona. Postava Portman – astrofyzička Foster se tak stane ženským Thorem – jehož superhrdinské jméno zní Mighty Thor. Její jmenovec – Thor s hereckou tváří Chrise Hemswortha tak ze ságy nezmizí. Nadále zde bude figurovat.

Nový Thor hřmotně vstoupí do kin v listopadu 2021.

Blade

Před nějakou dobou se psalo o tom, že Marvel zvažuje návrat známého zabijáka upírů, kterého už ve třech navazujících filmech ztvárnil Wesley Snipes. Ten dokonce prokazatelně jednal o tom, aby v remaku mohl hrát. Nakonec to ale bude trochu jinak. Nový Blade bude rebootem, spadajícím až do páté fáze. Hlavní úlohu zde neztvární Snipes, ale Mahershala Ali, který nedávno zazářil v oscarové Zelené knizea zahrál si i záporáka Cottonmoutha v marvelovském, již zrušeném seriálu Luke Cage.

Co se mě týká, nemohl být Blade obsazen lépe. Ali je Snipesovi dost podobný, zároveň je velmi charismatický a na roli se skvěle hodí. Pokud nedáte na mne, ohledně tohoto obsazení se vyjádřil pozitivně i sám Snipes, takže tu žádná zlá krev nebude. Naopak.

Krom hlavního protagonisty zatím bližší informace o snímku nejsou.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Návrat nejmocnějšího čaroděje Marvelu, který diváky poprvé okouzlil ve svém prvním dobrodružství v roce 2016 a od té doby se po právu stal důležitou součástí celého universa, je určitě potěšující. V hlavní roli se pochopitelně navrátí Benedict Cumberbatch a dle režiséra Scotta Derricksona se má jednat o první strašidelný marvelovský film.

Za zmínku určitě stojí, že zde po boku Doctora Strange stane další postava s magickými schopnosti, a sice další z řad Avengerů – Scarlet Witch s tváří Elizabeth Olsen. Ačkoli se nic bližšího neví, už jen samotný podtitul slibuje mnohé. Rozhodně půjde o následek cestování v čase a vytvoření paralelních světů, jehož jsme byli svědky v Engdame. Doufejme také, že se vrátí Chiwetel Ejiofor coby Baron Mordo. Tento film bude mít také přímou návaznost na seriál Wanda Vision, ke kterému se zde ještě dostaneme.

Premiéra bude v květnu 2021.

Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings 

Našinci nepříliš známý superhrdina bude vůbec první hlavní asijský protagonista v rámci MCU. Snímek pak bude vycházet ze sedmdesátkového komiksu, vytvořeného scénáristou Stevem Englehartem a kreslířem Jimem Starlinem (tenhle pán je mimochodem stvořitelem Thanose). Film plný mystiky a bojových umění bude režírovat Destin Daniel Cretton.

Hlavní roli zde ztvární Simu Liu, který byl do role obsazen teprve před pár týdny. Dále se zde představí hongkongský herec Tony Leung, jemuž připadla role padoucha Mandarina. Pokud vám to jméno zní pravděpodobně, vězte že se za tohoto záporáka vydával Ben Kingsley ve třetím Iron Manovi. V obsazení dále figuruje herečka a raperka Awkwafina.

Shang-Chi má premiéru stanovenu na květen 2021.

Black Widow

Bezesporu jedna z nejočekávanějších komiksových sólovek si na Comic-Conu odbyla premiéru traileru, který bohužel ještě není online. Black Widow bude hned druhý snímek s ženskou hlavní protagonistkou v rámcu MCU. Zároveň je to jeden z fanoušky dlouhodobě nejvíce požadovaných filmů. I samotná Johansson pro hrdinku sólové dobrodružství chtěla. Mohla by se z toho vyklubat poněkud netradiční marvelovka; špionážní thriller, držící se více při zemi. Vzhledem k tomu, že i v druhém filmu s Captainem Americou to fungovalo, snad se to podaří i v tomto případě…

Dost možná nejpopulárnější filmová hrdinka a v rámci MCU i spoluzakládající členka týmu Avengers. Žena s temnou a pohnutou minulostí, bývalá ruská špionka a agentka S.H.I.E.L.D.u; Natasha Romanoff, známější pod svým krycím jménem Black Widow. O její minulosti už jsme se nějaké ty náznaky dověděli v dosavadních filmech formou flashbacků, či náznakův dialozích. Přesto je její minulost celkem neúplná a právě to má napravit její sólový film, který se má zaměřit na začátky této postavy. Film se bude odehrávat mezi událostmi z Captaina Ameriky: Občanské války a Avengers: Infinity War, a jeho část se odehraje v Budapešti.

Black Widow bude čelit Tonymu Mastersovi, zvanému Taskmaster. Jde o žoldáka, který dokáže napodobit bojový styl protivníka. Svou ikonickou roli si tak opět zopakuje Scarlett Johansson. Ve filmu se pak mají objevit Rachel Weisz, Florence Pugh, a David Harbour. Režie se zhostila Cate Shortland.

Premiéra bude během roku 2020.

Malé překvapení

Ještě než přejdeme k chystaným seriálům, rozhodně stojí za zmínku, že Kevin Feige, který celému kolosu, zvanému Marvel Studios velí, potvrdil výše zmíněnou účast skutečného Mandarina. Ale největší zprávou z jeho úst možná bude nová Fantastic Four, která se tak stane součástí MCU. Krom ní ještě stvrdil chystaná pokračování Black Panthera a Strážců galaxie.

Seriály

A na závěr takový bonbónek, který jak už jsme si řekli, bude součástí streamovací služby Disney+. Tato platforma by měla začít fungovat od listopadu. Její součástí pak budou sólové seriály jednotlivých postav. Ve vlastním dobrodružství se tak na obrazovkách objeví Hawkeye, Loki, The Falcon and The Winter Soldier a WandaVision. U všech je snad už ze samotných názvů jasné, o čem a o kom budou. Feige pak uvedl, že na seriálech budou pracovat stejné tvůrčí týmy a stejní herci, na jaké jsme zvyklí z filmů.

Seriály budou navíc s filmy přímo provázané, jak jsme už zmiňovali u Doctora Strange, v němž se objeví Wanda. Pak je tu ještě jeden počin, kterým bude animovaný seriál What If…? Ten bude kopírovat tradiční a známou komiksovou řadu, v níž si tvůrci pustili fantazii na špacír ohledně i těch nejabsurdnějších, ale docela nápaditých otázek (kupříkladu „Co kdyby svět věděl, že Daredevil byl slepý?“ nebo „Co kdyby Spider-Man býval zachránil Gwen Stacyovou.“).

Je se tak rozhodně nač těšit.