Chystané filmy od Marvelu, aneb co přijde po Endgame

Velkolepé finále celého MCU a zároveň dosud největší superhrdinský film všech dob – Avengers: Endgame momentálně naprosto bezkonkurenčně a rekordně vládne světovým kinům. Co se ale chystá po tomto epickém snímku? Níže si můžete přečíst výčet filmů, na kterých se v současnosti potvrzeně pracuje.

Z toho, co zatím víme a co se v Engame událo, vyplývá že (nijak překvapivě) nezůstane kámen na kameni. První film, uvedený po finále jedné 22 filmové ságy a víc než dekády MCU, přivede pavoučího lezce do Čech…

Spider-Man: Daleko od domova

Je to tak. Pokračování Spideyho se odehrává v Praze a v našich luzích a hájích se i natáčelo. Nepřítelem Petera Parkera v pokračování úspěšného Homecoming bude padouch Mysterio, jehož ztvárnil Jake Gyllenhaal. V pokračování Spideyho dobrodružství se pak dost možná objeví Gwen Stacy, přičemž už jen fakt, že by se jednalo o evropanku, je celkem zajímavý, byť je to vzhledem k původní úloze postavy v komiksu trochu podivné.

A jde o docela velkou změnu. Dále se tu také má objevit záhadná femme fatale; teoreticky by mohlo jít o mladší Black Cat. Režie druhé části Spideyho dobrodružství se opět ujme Jon Watts, právě tak jako scénáristé Chris McKenna a Erik Sommers.

Poslední film 3. fáze MCU bude mít premiéru 4. července 2019. Ve filmu si zahrají Tom Holland, Jacob Batalon, Zendaya, Jake Gyllenhaal, Michael Keaton, Marisa Tomei, Hemky Madera, Numan Acar, Samuel L. Jackson, Cobie Smulders, Benedict Cumberbatch, Martin Starr, Jon Favreau a další.

Sólovka Black Widow

Dost možná nejpopulárnější filmová hrdinka a v rámci MCU i spoluzakládající členka týmu Avengers. Žena s temnou a pohnutou minulostí, bývalá ruská špionka a agentka S.H.I.E.L.D.u; Natasha Romanoff, známější pod svým krycím jménem Black Widow. O její minulosti už jsme se nějaké ty náznaky dověděli v dosavadních filmech formou flashbacků, či náznakův dialozích. Přesto je její minulost celkem neúplná a právě to má napravit její sólový film, který se má zaměřit na začátky této postavy.

Projekt bez oficiálního názvu je zatím ve fázi příprav a mnoho se toho tedy dosud neví. Jisté je, že si svou ikonickou roli opět zopakuje Scarlett Johansson. Ve filmu se pak mají pravděpodobně objevit Rachel Weisz, Florence Pugh, a David Harbour. Režie se má zhostit Cate Shortland a produkce by měla začít ještě letos…

Black Widow bude hned druhý snímek s ženskou hlavní protagonistkou v rámcu MCU. Zároveň je to jeden z fanoušky dlouhodobě nejvíce požadovaných filmů. I samotná Johansson pro hrdinku sólové dobrodružství chtěla. Mohla by se z toho vyklubat poněkud netradiční marvelovka; špionážní thriller, držící se více při zemi. Vzhledem k tomu, že i v druhém filmu s Captainem Americou to fungovalo, snad se to podaří i v tomto případě…

The Eternals / Věční

Jedná se o adaptaci komiksových Eternals (v češtině známi jako Věční), které vytvořil legendární kreslíř Jack Kirby a později je proslavil scénárista a spisovatel Neil Gaiman. Dost možná budou hrát velkou roli ve vesmírné expanzi celého MCU. Jakož i po Thanosovi plnit jakousi roli záporáků, či tak podobně.

V MCU bezesporu půjde o zásadní bytosti, které budou patřit k tomu nejmocnějšímu, co jsme zatím v tomto filmovém vesmíru viděli. Dost možná budou mít co do činění s vytvořením Kamenů nekonečna.

Film, založený na zmíněných komiksech, má na starosti režisérka Chloe Zhao. Natočí jej dle scénáře od dvojice Matthew a Ryan Firpo. Co jsou Eternals zač? V kostce se jedná o téměř nesmrtelné kosmické bytosti, jejichž největšími nepřáteli jsou tzv. Deviants. Ti byli stvořeni dávnými Celestials, kteří rádi experimentují s lidmi za účelem vytvoření nadřazené vesmírné rasy…

Jednu z hlavních rolí by zde podle posledních zpráv měla ztvárnit Angelina Jolie. Celý příběh je samozřejmě držen pod pokličkou, předpokládá se ovšem, že jedním z aspektů příběhu by měla být romantická linka mezi Ikarisem, mužem, kterého pohání kosmická energie, a Sersi, jež se s chutí pohybuje mezi lidmi. Samozřejmě se má za to, že Sersi si zahraje Angelina Jolie, neb se jedná o titulní postavu.

Shang-Chi

Našinci nepříliš známý superhrdina bude v rámci vůbec první hlavní asijský protagonista v rámci MCU. Snímek pak bude vycházet ze sedmdesátkového komiksu, vytvořeného scénáristou Stevem Englehartem a kreslířem Jimem Starlinem (tenhle pán je mimochodem stvořitelem Thanose). Film plný mystiky a bojových umění bude režírovat Destin Daniel Cretton.

Strážci galaxie Vol. 3

Režiséra prvních dvou dílů této série před několika měsíci vyhodilo studio Disney kvůli více než deset let starým a promlčeným tweetům, za něž se již v minulosti omluvil. Vzápětí herci, jenž v marvelovských hitech hráli, sepsali obhajující a apelující dopis (nejhlasitějším Gunnovým obhájcem byl herec Dave Bautista, který dokonce pohrozil, že ve třetím filmu hrát nebude, nepoužije-li se alespoň už hotový scénář). Za filmaře se dokonce postavil šéf filmového Marvelu; Kevin Feige. Vypadalo to, že bez efektu. Nyní je ale zjevně zase vše jinak…

Magazín Deadline totiž potvrdil, že Disney obnovil spolupráci s Jamesem Gunnem jakožto scénáristou a režisérem pro Strážce galaxie 3. Podle všeho se totiž šéf zmíněného studia Alan F. Horn s Jamesem Gunnem opakovaně sešel ohledně zmíněné kontroverze režisérových tweetů a vyhazovu v průběhu července loňského roku. Gunnova dodatečná omluva a způsob, jakým situaci zvládl, ho měly přimět k přehodnocení již padlého rozhodnutí.

Noví Strážci mají do hry navrátit celou známou sestavu a připravit MCU pro zcela novou expanzi plejády vesmírných charakterů. Podobně jako třeba již zmíněná nedávná Captain Marvel, která také trochu rozšířila obzory mimo Zemi. A vzhledem k potitulkovce druhého dílu se patrně můžeme těšit na Adama Warlocka…

Doctor Strange 2

Nejmocnější čaroděj Marvelu se vrátí. Dojde pravděpodobně na střet s Mordem, jeho bývalým druhem a nyní velkou nemesis. Charakter, který ztvárnil hvězdný Benedict Cumberbatch hrál výraznou roli jak v Infinity War, tak v Endgame, a proto není divu, že se dále rozvíjí jeho sólová dobrodružství.

Krom zmíněného herce titulní role se má navrátit Rachel McAdams, a Benedict Wong pod režií Scotta Derricksona.

Black Panther 2

Obrovsky úspěšný černošský superhrdina, jenž se zapsal do historie jako komiksový film, oceněný Oscary, pochopitelně rovněž dostane sequel. První Black Panther dokonce v USA co do tržeb předčil Infinity War a tak ačkoli nevíme, jaký bude mít děj, jistě bude jeho úloha v dalším směřování MCU velmi výrazná.

Na post režiséra a scénáristy se i tentokrát navrací Ryan Coogler a většina obsazení v čele s Chadwickem Bosemanem.