Strážci galaxie 3 jsou bez režiséra! James Gunn dostal padáka

Disney v pátek vyhodilo režiséra a scénáristu Jamese Gunna, jenž pracoval na třetím díle populárních Strážců galaxie. Co bude se Strážci dál?

Překvapivá informace se šíří po internetu rychlostí světla a všichni fanoušci se ptají: Proč? Odpověď najdete v tweetech Jamese Gunna někdy z let 2009-2011, kde měl několik ostrých, leč vtipných poznámek týkajících se rasismu či pedofilie. Sám autor jedné z nejpopulárnějších sérií Marvelu se za tyto tweety omluvil s tím, že se za několik let změnil a že ho černý humor už opustil. Bohužel pro něj, a patrně i pro Strážce, na to studio Disney neslyšelo. Musel se pakovat. Myšák v prohlášení uvedl, že se Gunnova tvrzení neslučují se zásadami společnosti.

„Hotelová sprcha je ta nejslabší ze všech. Měl jsem pocit, jako by mi čůral na hlavu tříletý kluk,“ napsal James Gunn na twitteru v březnu 2011. „Mám rád, když se mě malí chlapci dotýkají na slabém místě,“ odpověděl režisér v dubnu 2009 s nadsázkou jednomu uživateli. V době, kdy Hollywood navíc sužuje nejen kampaň #MeToo, bylo jasné, že Gunnovi vyhrabané tweety zlomí vaz.

Christ Pratt a James Gunn

Jak se na ony tweety vlastně přišlo? Jednoduše jde o pomstu. Gunn se totiž netají svou nevraživostí k současné hlavě USA Donaldu Trumpovi a svými tweety to dával několikrát najevo. A tak se prezidentův zastánce Mike Cernovich, pravičák jak poleno, rozhodl, že si projede všechny Gunnovi příspěvky na sociální síti s tím, že snad na něj najde nějakou tu špínu. Podařilo se mu to. „James Gunn se musí omluvit činy. Udělejme svět lepším. Zreformujme Hollywood,“ uvedl Cernovich v sobotu na svém twitteru.

Disney, potažmo Marvel, se tedy musí posunout dál a najít místo Gunna vhodnou alternativu, což bude velmi obtížné. Gunn byl totiž autorem i scénářů a ve světě Strážců se orientoval jako nikdo. Před časem už vzešla i první verze scénáře, což Gunn potvrdil na svém twitteru. Je otázka, jestli Disney bude chtít realizovat scénář od někoho, kdo si utahoval z pedofilie. Je tedy velmi pravděpodobné, že vznikne i nový scénář. Nejblíže ke Strážcům má Nicole Perlman, která napsala nástřel k prvnímu filmu a spolu s Jamesem Gunnem je uvedena jako scénáristka filmu. Ta má na kontě i marveláckou Captain Marvel, která má přijít do kin v březnu 2019.

Jelikož mají Strážci naplánovanou premiéru na rok 2020, musí si s hledáním adekvátní náhrady studio pospíšit. Marvelu držíme každopádně palce, protože najít alternativu místo Gunna, je takřka nemožné.