Dave Bautista a Marvel Studios proti Disneymu?

O tom, že Disney na základě promlčených, deset let starých nekorektních tweetů vyhodil režiséra obou částí veleúspěšné série Strážců galaxie Jamese Gunna, jsme již psali. Od té doby už zase uběhla nějaká voda. Jako první se proti tomuto kroku (nepočítáme-li rovněž komiksové a filmové fanoušky z celého světa) ohradil představitel postavy Draxe Ničitele; herec a MMA zápasník Dave Bautista. Krátce na to spolu s ním i téměř všichni herci představující titulní charaktery zmíněné série následně podepsali vyjádření, v němž se Gunna zastávali a přimlouvali se za něj. V tomto dopise vyzdvihovali zejména jeho entuziasmus a práci na place. Bautista, jenž je od začátku vůči této přehnané reakci studia nejhlasitěji protestujícím, nyní uvedl něco dalšího. A nejen on! Na stranu vyhozeného režiséra se nyní postavil i ředitel Marvelu Kevin Feige, jenž pod Disneyho spadá.

Dave Bautista prohlásil, že pokud nebude použit Gunnův již hotový scénář ke třetím Strážcům galaxie, požádá o zrušení smlouvy a Draxe již hrát nebude. V takovém případě by tedy tato postava musela být z filmu vyškrnuta či přeobsazena, což by tak či tak rozhodně nepotěšilo fanoušky a bezesporu by se to mohlo podepsat na návštěvnosti filmu. Dodal také, že být součástí filmu bez Gunnovy účasti na něm by bylo jeho pošlapáním. Také prohlásil, že ačkoli nikdo nebrání ony tweety (za které se Gunn sám již v minulosti několikrát omluvil), je to celé hloupost (v angličtině se nebál použít mnohem peprnějších výrazů jako b*llshit, apod.), jelikož je James Gunn jedním z nejmilejších a nejslušnějších lidí, jaké kdy poznal. Byť bych měl zůstat nestranný, mohu za sebe říci, že s hercem naprosto souhlasím.

O tom, že se ze strany studia Disney jedná o velký pseudo-korektní přešlap ostatně svědčí i snaha Marvelu, kde se pokoušejí „Myšáka“ přesvědčit, aby režiséra vzal zpět. Kevin Feige a ostatní z vedení filmových Marvel Studios jsou očividně přesvědčeni, že Gunn je stále nejlepším možným adeptem na režii třetích Strážců galaxie. Disney prý zatím dle nejnovějších zpráv chce alespoň použít onen již hotový scénář. Hovoří se i o možnosti, že by James Gun s Marvelem spolupracoval opět v budoucnu, jen na jiném projektu. Ohledně těchto věcí mají prý mezi zástupci studií proběhnout jednání, kde se rozhodne o tom, zda tvůrce vezmou zpátky, či ne. Uvidíme, zda Walt Disney přehodnotí své rozhodnutí u tvůrce, který dokázal do té doby béčkové a nepříliš známé komiksové postavy přetvořit v obrovský hit o hodnotě 1,6 miliardy. Přece jen, na peníze by slyšet mohli. Obzvláště pokud se za vás postaví i tak schopný a úspěšný producent jako je Kevin Feige. Tweety ne tweety…

Jakkoli se zdá zpětné najmutí režiséra nepravděpodobné, je tu alespoň ždibec naděje. A je jedině dobře, že se za něj postavilo tolik vlivných lidí. Kdyby nic jiného, alespoň si to (doufejme) v budoucnu ve WD dvakrát rozmyslí, než někoho jen tak vyhodí. Strážci galaxie Vol. 3 měli dle posledních zpráv být uvedeni během roku 2020. Otázkou je, jak to dopadne za nastolené situace.