Matrix 5 je na cestě. Připravuje ho režisér Chaty v horách a scénárista Marťana

Zdroj: Warner Bros.

Poslední Matrix se sice stal obřím kasovním průšvihem, ani to ale nezabránilo studiu Warner Bros., aby dalo zelenou dalšímu sequelu. Jeho přípravy jsou již v plném proudu a ačkoli to nejdůležitější zůstává utajeno, víme, kdo napíše scénář a kdo bude režírovat. Lana Wachowski zaujme pozici výkonné producentky.

Otěže série po sourozencích Wachowských přebírá Drew Goddard. O talentovaném tvůrci, který má na svědomí Chatu v horách nebo scénář pro Marťana, jsme neslyšeli od jeho Zlých časů v El Royale (2018). Už v příštím roce by ale měla dorazit sci-fi podle jeho scénáře Project Hail Mary, kterou s Goslingem natáčejí Phil Lord a Christopher Miller.

Čtěte také: John Wick ve Hře na oliheň? Trailer akčního nářezu nešetří krví ani zvrácenostmi

„Nepřeháním, když řeknu, že filmy Matrix změnily jak kinematografii, tak můj život. Výjimečné umění Lany a Lilly mě inspiruje každý den a jsem nesmírně vděčný za možnost vyprávět příběhy ve světě, který vytvořily,“ vyjádři své nadšení Drew Goddard.

Propadák Matrix 4

Rozporuplně přijatý Matrix Resurrections měl premiéru v roce 2021 v době epidemie covidu. Film s rozpočtem 190 milionů dolarů utržil stěží 160 milionů a netřeba zdůrazňovat, že se tak zařadil mezi největší kasovní propadáky roku. Na druhé straně, snímek Lany Wachowski se objevil ve stejný den jako v kinech také na HBO Max, kde se mohl zapříčinit o velmi početný zástup nových předplatitelů.

Záhadou zatím zůstává, zda kdo si v novém Matrixu zahraje a zda se vrátí Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss, kteří dosud nechyběli v žádném pokračování. Podrobnosti o zápletce zatím nebyly zveřejněny, nicméně prezident společnosti Warner Bros. Jesse Ehrman naznačil, že příběh bude rozvíjet fantasy svět, aniž by se příliš vzdálil od toho, co učinilo sérii úspěšnou.

Drew přišel do Warner Bros. s novým nápadem, o kterém jsme všichni přesvědčeni, že by mohl být neuvěřitelným způsobem, jak pokračovat ve světě Matrixu, a to jak poctou tomu, co Lana a Lilly před více než 25 lety začaly, tak jedinečným pohledem založeným na jeho vlastní lásce k sérii a postavám,“ uvedl Ehrman v prohlášení.

Revoluční Matrix

V době vzniku prvního Matrixu se hovořilo o malé filmové revoluci. Technologie natáčení, nekonečné tábory fanoušků a tak. U někoho ale vedl Matrix především po příběhové stránce. Lidstvo přežívající pod nadvládou robotů a virtuální svět, ve kterém nevědomky žijeme, v mnohých zanechal velmi hluboký otisk.

Kvalitě celé trilogie malinko ubližují následné dva díly, které znamenaly trochu ústup ze slávy, ale i tak má Matrix ve filmovém srdci fanoušků nezastupitelné místo na poli post-apokalyptického sci-fi. Geniálně vymyšlený fiktivní svět, nekonečná osudovost a perfektní Keanu Reeves – díky tomu patří Matrix již dnes mezi klasiku. A nejen v rámci žánru.