Temný případ se vrací v neskutečné formě! Nová řada z potemnělé Aljašky sbírá 100% recenze

Seriál roku hned v lednu?

Zdroj: HBO

Už 14. ledna se vrátí na obrazovky HBO oceňovaný seriál Temný případ se čtvrtou řadou nesoucí podtitul Noční krajina. Podle prvních ohlasů prestižních zahraničních webů se kvalitativně vyrovnává původní sérii, a v recenzích sbírá 100% hodnocení. Přesně takové skóre v současné době ukazuje také agregátor RottenTomatoes, kde svou recenzi vyvěsilo 18 recenzentů. Některé z nich jsme pro vás přeložili.

Collider | 9/10

Ve chvíli, kdy jsem stiskl tlačítko play u strhujícího finále seriálu, uvědomil jsem si, že bych s tímto klikatým příběhem, těmito složitými, komplikovanými ženami a chladnou, nelítostnou krajinou rád strávil více času. Ale nejlepší příběhy jsou vždycky ty, které nikdy nechcete nechat odejít, a Temný případ: Noční krajina vás bude držet pevně v sevření až do konečného zčernání závěrečných titulků.

Čtěte také: Krvavá marvelovka nebo nové Bratrstvo neohrožených. Nejočekávanější novinky v lednu mimo Netflix

ComicBook | 4/5

Fanoušci seriálu, kteří se cítili zklamáni předchozími dvěma sériemi, ocení celkovou premisu Noční krajiny a přímočařejší vyšetřování hrůzného zločinu, kterému vévodí talentovaní herci, ztvárňující chybující postavy, které přesto cítí nutkání udělat to, co je správné. Noční krajina dokazuje, že značka Temný případ může stále žít, pokud HBO bude i nadále podporovat ambiciózní vypravěče, jako je López, a zároveň ukáže, že napínavé dobrodružství se skládá z mnohem více než jen z rozpoznatelného názvu.

The Playlist | A

Ne tak docela hororový, přesto strhující, ne tak docela přímočarý thriller, ale přesto napínavý seriál, využívající prvky tajemství a policejního postupu s relativně problematickými lidmi v centru, režisérka Issa López pečlivě vytvořila novodobou kriminální klasiku, která se svými návykovými, strhujícími kvalitami vyrovná první sérii Temného případu. Její strhující drama o temné noci duše se nakonec potýká s tíhou mrtvých, jejich odkazem a představou, že nikdo z nás nikdy doopravdy neodejde.

BBC | 5/5

Jak se temnota protahuje, postavy se stále více vymykají kontrole. Pátá epizoda končí skutečným šokem a šestá, závěrečná epizoda obsahuje klaustrofobické prolézání ledovým tunelem pod zamrzlým povrchem země, to vše účinně vyvolává mrazení v zádech. Závěrečná epizoda také obsahuje neomalené volání po první sérii, které pošimrá každého, kdo si na ni alespoň matně vzpomíná.

O čem je Noční krajina

Když v Ennisu na Aljašce nastane dlouhá zimní noc, osm mužů, kteří obsluhují arktickou výzkumnou stanici Tsalal, beze stopy zmizí. Aby případ vyřešily, budou se muset detektivky Liz Danvers (Jodie Foster) a Evangeline Navarr (Kali Reis) postavit temnotě, kterou v sobě nosí, a proniknout do strašidelných pravd, které leží pohřbené pod věčným ledem.

V první sezóně Temného případu v roce 2014 se objevili Matthew McConaughey a Woody Harrelson, v té nadcházející Taylor Kitsch, Rachel McAdams a Vinc Vaughn. Třetí série vyšla v roce 2019 a v hlavní roli si zahrál Mahershala Ali.

V nadcházející sérii Temného případu se v hlavní roli představí již vzpomínaná Jodie Foster, v těch vedlejších potom Kali Reis, Fiona Shaw nebo John Hawkes. Nic Pizzolatto, na rozdíl od předešlých řad, již nefiguruje jako producent ani scénárista. Jeho pozici přebrala režisérka Issa López a producent Barry Jenkins.

Zdroj: HBO