10 nejlepších vánočních filmů na Netflixu

Ty pravé Vánoce na Netflixu.

Foto: Vánoční kronika (Netflix), Láska nebeská (Universal Pictures), Chlapec, kterému říkají Vánoce (Netflix)

Vánoční dárečky od Netflixu jsou plné akce, příšer a zpomalených záběrů Zacka Snydera, a na pravé vánoční filmy, které by okořenily tu pravou sváteční atmosféru, se jaksi zapomnělo. To ale neznamená, že bychom na Netflixu neměli z čeho vybírat. Největší streamovací služba světa má ve své videotéce nestárnoucí Pelíšky, Grinche s Jimem Carreym i nadmíru oblíbenou Lásku nebeskou.

Anděl páně

Zdroj: Česká televize

Jedna z nejúspěšnějších pohádek poslední doby od režiséra Jiřího Stracha se těší velké oblíbenosti. Zásluhu na tom určitě má i perfektní obsazení anděla Petronela, kterého ztvárnil Ivan Trojan a čerta Uriáše v podání Jiřího Dvořáka. Ti dva se dostanou díky Petronelově hlouposti do pěkného průšvihu. Sám pán Bůh je pošle na pozemský svět, aby napravili jediného hříšníka, jinak Petronel na Štědrý den propadne peklu.

Grinch (2000)

Zdroj: Universal Pictures

Pravděpodobně populárnější adaptací je hraná verze z roku 2000 s Jimem Carrym v hlavní roli, která fanouškům přibližuje, proč je Grinch tak nerudný a vysazený na Vánoce. Nebyl vždy zlý, ale jako malý to nebyl žádný krasavec, a proto si jej spolužáci v Kdosicích dobírali. Dotčený Grinch se Kdovíkům rozhodne pomstít ve velkém, když jim v převleku Santa Clause ukrade všechny dárky, které jsou podle něj tím jediným, o co obyvatelům o Vánocích jde. Ani on ani Kdovíci nejsou neomylní, a nakonec po mnoha dalších útrapách všichni pochopí, že svátky nemusí být jen o tom materiálnu.

Grinch (2018)

Grinch vám navodí tu správnou vánoční atmosféru a dozajista zvedne náladu. Studio Illumination nepatří mezi velikány animovaných filmů jako jsou Disney nebo Pixar. Díky mnoha úspěšným pohádkám z poslední doby si však troufám říci, že jim může směle konkurovat. Grinch je velmi povedená pohádka se skvělou animací. Český dabing je v tomhle případě bezchybný, ale určitě dejte šanci i originálu, jelikož hlavního nepřítele Vánoc namluvil sám Benedict Cumberbatch, což rozhodně stojí za zkoušku.

Chlapec, kterému říkají Vánoce

Příběh začíná v současném Londýně s Maggie Smith v roli pratety třech sourozenců. Dětem nedávno zemřela maminka, a tak jim teta Ruth začne na Štědrý den vyprávět pohádku na dobrou noc o původu Santa Clause, chlapce, který se jmenoval Nikolas, jež žil ve finském lese se svým chudým tatínkem dřevorubcem. Byli tak chudí, že když puntičkářský král nabídne odměnu každému, kdo přinese zemi naději, Nikolasův táta se vydal hledat Elfhelm, bájné království skřítků.

Klaus

Klaus, režijní debut animátora a scenáristy Sergia Pabla, je vítaným návratem k magickým pocitům hřejivosti a zázraků, které přináší sváteční období. Je to také triumfální návrat krásné a pro celovečerní film tradiční 2D animace, kterou pečlivě zpracovalo Pablovo vlastní studio SPA. Klaus, který evokuje slavné časy Disneyho renesance, si zaslouží místo nejen jako sváteční povinná podívaná, ale i jako přelomový okamžik pro animaci.

Čtěte také recenzi: Wonka je výtečnou třešničkou na letošním filmovém dortu

Láska nebeská

Většina filmových fanoušků by tento snímek označila za nejlepší a nejoblíbenější vánoční film všech dob a není divu. Láska nebeská nabízí nejen vtipný, originální a zajímavý příběh, ale také opravdu hvězdné obsazení a navíc krásnou atmosféru vánoční Anglie. Klasický snímek, který si našel cestu nejen do českých domácností v časech vánočních, vypráví příběh několika různorodých dvojic, které se s většími či menšími úspěchy potýkají s nástrahami spojenými s láskou. Zamilovaný britský premiér, žena, jíž podvádí manžel, nevěsta, která se snaží získat přízeň nejlepšího kamaráda svého muže nebo spisovatel sympatizující se svou služebnou, která neumí anglicky ani slovo. To je jen pár z postav, jejichž osudy se v Lásce nebeské proplétají.

Pelíšky

Zdroj: Space Films

Film, na který většina českých rodáků nedá dopustit a který se stal jedním z nejúspěšnějších českých filmových komedií vůbec. Pelíšky jsou vyprávěny z pohledu Michala, studenta na gymnáziu, který je zakoukaný do své sousedky Jindřišky. Režisér Jan Hřebejk dokázal na filmové plátno vytáhnout to nejlepší z českých rodin a skvěle ukázal, jak různé rodiny dokáží fungovat. Film se navíc může pyšnit skvělým hereckým obsazením jako Miroslav Donutil, Jiří Kodet, Simona Stašová, Emília Vášáryová, Bolek Polívka, Jaroslav Dušek nebo Eva Holubová.

Prázdniny

Cameron Diaz a Kate Winslet v hlavních rolích jako dvě ženy, které si těsně před vánočními svátky prošly problémy s mužem. Zoufale touží po změně prostředí, a tak si vymění bydlení a odcestují každá daleko od domova (Cameron Diaz do Londýna, Kate Winslet do Los Angeles). Obě se ocitnou samy v neznámém městě, ale ani jedna nezůstane v novém prostředí dlouho cizinkou.

Vánoční kronika

Kate a Teddy milují Vánoce z celého srdce a stejně jako každé jiné dítě touží alespoň zahlédnout samotného Santa Clause. Na Štědrý den se proto rozhodnou Santu natočit při práci a povede se jim to. Zrovna když Santa vytahuje dárky a dává je pod strom, rozhodnou se pro další nevídanou věc. Schovají se v Santových sáních. Tento zdánlivě nevinný čin však vede k nehodě a nakonec malém i ke zničení samotných Vánoc.

Velká vánoční jízda

Snad každé dítě si položilo otázku, jak dokáže Santa zcela sám rozdat dárky všem dětem na světě? Animovaná pohádka Velká vánoční jízda nám dá odpověď právě na tuhle záludnou otázku. Santa jde s dobou a tak na severním pólu najdete nejen šikovné skřítky pomocníky, ale také špičkovou moderní techniku, díky které vše funguje tak, jak má. Jenže i technika se někdy může porouchat a bohužel to mělo za následek to, že jedno dítě bylo vynecháno ze seznamu hodných dětí a hrozí, že nedostane žádný dárek.

Čtěte také: Nejlepší novinky na vánoční víkend – seriálový Percy Jackson, životopisný Maestro nebo oscarový adept Saltburn