Recenze: Wonka je výtečnou třešničkou na letošním filmovém dortu

Jedna z nejhezčích a nejlepších pohádek posledních let.

Zdroj: Warner Bros.

Wonka je jedním z těch filmů, na které jsem byl zvědavý a opatrně se na ně těšil. Viděl jsem obě dosavadní filmová zpracování, dnes už klasické pohádky z pera Roalda Dahla. Jak tu novější (a u nás mnohem známější) od Tima Burtona, tak tu původní ze sedmdesátých let, na jejímž scénáři se podílel právě Dahl. A ač jsem knihu nečetl, u obou filmů mne uchvátilo jak odlišné ztvárnění svérázného výrobce čokolády, tak vizuální pojetí a místy i temné, dospělejší motivy. Když byl do role mladšího Wonky v prequelu k slavné pohádce obsazen talentovaný mladý herec Timothée Chalamet, moje zvědavost dosáhla maxima. Jak se tedy snímek nakonec povedl?

Paul King je známý zejména dvěma snímky s medvídkem Paddingtonem, které byly nesmírně příjemnými dětskými filmy. Nebyl jsem si úplně jistý, jak se mu podaří uchopit právě specifickou Dahlovu poetiku nejen tak, aby snímek fungoval a zaujal jak mladší, tak dospělé publikum, ale aby obstál ve srovnání s oběma dodnes populárními filmovými verzemi. Čekal jsem nadprůměrnou, milou pohádku s oblíbeným hercem, který mne zatím v žádné roli nezklamal. A to jsem vlastně dostal. Ale přitom výrazně lepší, než by mne napadlo. Dojemná, zábavná, skvěle zahraná a nápady nabitá podívaná, v níž není nouze o nezbytná pohádková poselství zabalená tak, že nepůsobí jako klišé.

Zdroj: Warner Bros.

Čtěte také: To nejlepší z Avatara nás teprve čeká! Představeni budou ohniví Na’vi a podíváme se na Zemi

Už v úvodu mne překvapilo, jakým směrem se snímek ubírá. Začíná totiž Wonkovým příjezdem do města. Geniální mladý výrobce čokolády dorazí do čokoládové metropole s velkým snem a pár mincemi v kapse. A narazí. Tvrdě. Takový drsný začátek jsem nečekal. A celý film, ač stále kouzelně pohádkový, se s protagonistou nemaže a skutečně mu servíruje velké a zdánlivě nepřekonatelné překážky. Willy totiž nejen, že je švorc, ale stojí proti městu, kde je náčelník policie uplácen třemi místními továrníky, držícími monopol na výrobu čokolády pevně v rukou. A podvést ho chtějí i lidé, u nichž se ubytuje. Tolik k výchozí situaci, na které snímek staví a jež se přirozeně ještě zamotá. Tady je nutno dodat, že Wonka nabízí hned několik rozmanitých záporných postav, každá z nich má své motivace, každá je výrazná, a co víc – antagonisté v tomto snímku se s ničím nemažou. Nemají problém konkurenci zlikvidovat, zničit jí život a klidně ji i sprovodit ze světa.

Zdroj: Warner Bros.

Tohle jsem obdivoval třeba na sedmdesátkovém filmu Pan Wonka a jeho čokoládovnaale i Burtonově Karlíkovi a továrna na čokoládu. Obojí byly dětské filmy, ale měly své temné momenty, kdy jste si kupříkladu nebyli jisti, zda je Wonka skutečně klaďas. Tady sice hlavní hrdina dobrotisko (místy až moc naivní), ale z toho, jak se ho skoro všichni (vyjma několika dobrých lidí a přátel, kteří s ním drží basu) snaží podrazit a zničit, se dají vypozorovat náznaky budoucího cynismu a nedůvěřování okolnímu světu. K tomu přičtěme skvěle zakomponovaného oompa loompu ztvárněného téměř k nepoznání namaskovaným a digitálně zmenšeným Hugh Grantem, který má s Wonkou také své záměry. Jediné, co mne trochu zklamalo, bylo nevyužití potenciálu herce a komika o formátu Rowana Atkinsona, jenž zde ztvárňuje zkorumpovaného kněze, vedoucího „sektu“ čokoholických mnichů. Tato linka ve filmu tak nějak vyšuměla do ztracena a byla to trochu škoda. Jinak asi nemám výhrad…

Zdroj: Warner Bros.

Verdikt

Jedna z nejhezčích a nejlepších pohádek posledních let. Wonka je nesmírným a skvěle obsazeným překvapením, které uchvátí zajímavými, rozmanitými postavami a citlivým zasazením prequelu ke slavné klasice. Daří se přicházet s vlastními nápady a podmaní si vás zejména díky ztvárnění protagonisty Timothée Chalametem. Tomu se podařilo najít potřebný balanc mezi excentrickým cynikem, jakým byl Willy Wonka Gena Wildera, a a geniálním, do sebe uzavřeným podivínem, jakého ztvárnil Johny Depp. Chalametův Wonka je mladý, energický, laskavý a charismatický. Nadějný mladý herec i zde naplňuje divácká očekávání a v kouzelnými momenty napěchované muzikálové pohádce přináší podívanou, na jakou jen tak nezapomenete. Čekal jsem film, u něhož se pobavím a později možná zapomenu, že jsem jej viděl. Dostal jsem však podařený, dojemný zážitek, který se skutečně bude líbit jak mladším, tak starším divákům a má potenciál stát se další moderní klasikou, která se vedle svých starších bratříčků rozhodně nemá zač stydět. A to, jak tvůrci do snímku zakomponovali ikonickou píseň Pure Imagination mne vyloženě dojalo. I když film je prequelem a končí vlastně uzavřeně, vůbec bych se nebránil pokračování a tedy dalšímu zpracování knižní předlohy…

Wonka
Trailer
USA, 2023, 116 min
Rodinný / Fantasy / Dobrodružný
Režie: Paul King
Scénář: Simon Farnaby, Paul King
Hrají: Timothée Chalamet, Calah Lane, Olivia Colman, Hugh Grant, Keegan-Michael Key, Paterson Joseph, Rowan Atkinson, Matt Lucas, Mathew Baynton, Sally Hawkins, a další.