Ulož.to končí se sdílením souborů! Piráti už si film nestáhnou

Konec jedné éry.

Zdroj: Walt Disney Pictures

Populární server pro sdílení souborů Ulož.to čekají od 1. prosince zásadní změny, jež jsou reakcí na evropskou legislativu označovanou jako DSA (Digital Services Act). Jednoduše řečeno, uživatelé nebudou mít přístup k souborům jiných uživatelů, čímž bude zamezeno stahování filmů, hudby a dalších autorsky chráněných souborů.

Kvůli novele českého autorského zákona ukončil v letošním roce provoz Hellspy, Ulož.to se změnilo na Ulož.to Disk a začalo fungovat jako cloudové uložiště. Největší změnu ale dozná až nyní, kdy bude uživatelům zcela odepřena možnost sdílení souborů.

Čtěte také: Famózní Oppenheimer je online! Pozor ale na poměr stran filmu

Ulož.to bude od 1. prosince 2023 přístupné pouze registrovaným uživatelům, jež budou moci stahovat pouze své vlastní soubory. Vše, co na úložiště nahráli, zůstává v jejich vlastnictví i nadále. Streamovací služba Ulož.to Live bude fungovat beze změn.

Pro uživatele, kteří využívají cloudové úložiště, budou k dispozici nové podmínky. Pokud s nimi nebudou souhlasit, mohou placené členství ukončit a převést na bezplatnou variantu. V takovém případě jim Ulož.to vrátí zbylé předplatné či kredity.

Ulož.to v minulosti opakovaně čelilo soudním sporům. Například za šíření Šarlatána režisérky Holland mu byla letos v létě uvalena pokuta téměř milion korun. Dříve se distribuce CinemArt dožadovala také stažení legendárních Pelíšků, Ostře sledovaných vlaků nebo Kober a užovek.

zdroj: novinky.cz, živě.cz, ulož.to