5 nejlepších tříhodinových historických filmů

Stopáž Scorseseho novinky není ničím výjimečná.

Foto: Kleopatra (20th Century Fox), Oppenheimer (Universal Pictures), Schindlerův seznam (Universal Pictures)

Scorseseho očekávaný historický velkofilm Zabijáci rozkvetlého měsíce je bezesporu jedním z nejvýraznějších snímků letoška. Sbírá ale i nějakou tu kritiku, kdy se často vyzdvihuje nesmírně dlouhá stopáž. Ta však není jen trendem posledních let. V tomto článku jsme se tedy rozhodli podívat na pět vybraných slavných historických filmů, jejichž délka se přehoupla přes tři hodiny.

Jelikož Scorsese není jediným tradičním režisérem, na jehož film se už brzy můžeme těšit, je toto téma určitě dosti podnětné. My třeba netrpělivě očekáváme Napoleona od Ridleyho Scotta, který se pokusí dobýt kina již příští měsíc (mimochodem, jeho režisérská verze má mít přes čtyři hodiny). Jaké další filmy se dostaly na magickou hranici tří hodin?

Historických velkofilmů je hodně, těch tři hodiny dlouhých sice méně, ale pořád dostatek. Proto je třeba brát v potaz, že se stále jedná o subjektivní výběr. Pokud vám nějaký film v žebříčku chyběl, pochlubte se s ním v komentářích!

Ben Hur (1959)

Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Celková stopáž: 212 minut

Ben Hur patří spolu s filmy Pán prstenů: Návrat krále a Titanic do rekordmanského trojlístku snímků, které získaly hned 11 Oscarů. Klasika a pojem. Film, jenž se dočkal hned několika remaků (naše recenze na ten nejnovější je k přečtení zde) pojednává o bohabojném synovi bohatého rodu z Jeruzaléma, jenž je kvůli své snaze chránit práva židů a též díky nešťastné náhodě odsouzen ke službě na galejích. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějších filmů historie.

Trocha čísel na závěr: Je zde přes 50 tisíc komparzistů, přes 40 tisíc tun mořského písku, milion rekvizit, 300 kulis, 212 minut, 11 Oscarů a kultovní scéna závodu koňských spřežení, která se natáčela více než jeden měsíc. Obrovský film.

Kleopatra (1963)

Zdroj: 20th Century Fox

Celková stopáž: 192 minut (Director’s Cut se vyšplhal na úctyhodných 320 minut)

Svého času nejdražší a největší velkofilm by tu rozhodně neměl chybět. Měl to být triumf 20th Century Fox’s. Elizabeth Taylor v monumentálním a na svou dobu i rekordně drahém filmu, který svým rozpočtem a pompézností málem stál studio krk. Přesto jde dnes o zajímavou sondu do ke svému konci se chýlícího Zlatého věku Hollywoodu. I proto si velkolepý historický příběh, v němž není nouze ani o drama, ani o romantickou zápletku, svou pozornost rozhodně zaslouží…

Schindlerův seznam

Zdroj: Universal Pictures

Celková stopáž: 195 minut

Triumf legendárního režiséra Stevena Spielberga je možná jedním z nejpůsobivějších, ne-li přímo nejpůsobivějším filmem o holocaustu vůbec. Sedmi Oscary ověnčený snímek, mapující činy německého průmyslníka Oskara Schindlera, který zachránil 1100 židů před prakticky jistou smrtí v koncentračním táboru je po právu považován za mistrovské dílo. Vzdor vyobrazovaným hrůzám se v něm najde i místo pro neskutečnou lidskost, stvrzující, že naděje neumírá nikdy. Nejen díky hereckým výkonům, hudbě, scénáři, ale i kvůli pohlcující obrazové stránce a citu pro detail (snímek je točen černobíle, přičemž vybrané obrazy, které mají svůj příběhový význam, si barvu zachovávají) je Schindlerův seznam filmem, který by alespoň jednou za život měl zhlédnout asi každý…

Oppenheimer

Zdroj: Universal Pictures

Celková stopáž: 180 minut

Díky tomu, že jde o letošní snímek, to bude možná překvapení, ale Nolanův Oppenheimer je nesmírně aktuálním a zkrátka velkým filmem. Jeho dlouhá stopáž navíc při zhlédnutí vůbec nepůsobí náročným nebo ubíjejícím dojmem.

Takhle má vypadat filmový zážitek. Čas od času oblaží kina svou přítomností TEN film, jenž nám zase pro jednou ukáže, proč máme rádi pohyblivé obrázky. Nápaditý a geniální žánrový veletoč, který prostě musíte vidět! Oppenheimer je naprosto pohlcujícím a dechberoucím zážitkem, který mi v kině při projekci v IMAX sále doslova a do písmene uhranul. Bylo to jako dívat se na několik skvělých filmů v jednom. A parádní na tom je, že to nepůsobilo jako nějaký slepenec, ale jako opravdu ucelené dílo. Jeho největším a asi i jediným problémem je kadence, s jakou na vás sype přehršel jmen, událostí a zkrátka informací.

Je to hodně upovídaný film, kde se toho v propletených linkách řeší opravdu mnoho. Přesto jsem při tříhodinové stopáži neměl pocit, že by tu bylo něco navíc. Celý počin má pak takový spád a působí natolik osudově, že vám to celé uteče jako voda. Cillian Murphy v čele opravdu hvězdného obsazení předvádí uhrančivý výkon ve své životní roli. Nejinak je tomu i u zbytku hereckého obsazení, kde jsou výrazní snad úplně všichni, na velikost role nehledě. Vypíchnu ale jednoznačně Roberta Downeyho Jr., jenž coby politická figura, tahající v pozadí za nitky, září zrovna tak jasně, jako Murphy. Krom výborného soundtracku a jedinečného filmového vyprávění, které opět posouvá hranice toho, nač jsme zvyklí, vypráví poslední Nolanův počin především silný příběh. Příběh, který je tím spíše působivý, že se zakládá na skutečných událostech…

Spartakus

Zdroj: Universal Pictures

Celková stopáž: 184 minut

Další z kultovních historických velkofilmů, a v tomto případě asi nejznámější sandálový film vůbec. Stanley Kubrick zde poprvé využil širokoúhlou kameru a barevný formát a stálo to za to. Kirk Douglas domluvil hvězdný herecký ansámbl a pokukovalo se po Oscarech. Ty si snímek nakonec odnesl čtyři a položil základ toho, že se příběh o vzpouře otroků ve starověkém Říme stal kultem a dnes již legendární klasikou s různými gladiátorskými souboji a hlavně hláškou: „I am Spartacus!“