Ridley Scott láká na čtyř a půl hodinovou režisérskou verzi Napoleona

Foto: Sony Pictures

Pětaosmdesátiletý Ridley Scott nabral v posledních letech ztracenou formu. Jeho Klan Gucci byl příjemným pohledem do rodiny módních mafiánů, historický Poslední souboj se dokonce zařadil mezi nejlepší filmy roku 2021. Slavný režisér navíc přitopil pod kotlem, když prozradil, že má v šuplíku nachystanou režisérskou verzi Napoleona, která má o dvě hodiny více, než film, který letos uvidíme v kinech.

Napoleon režiséra Scotta má premiéru v druhé polovině listopadu. Velkolepý historický epos bude mít, na dnešní poměry, standartních 158 minut, už teď ale svou pozornost strhává režisérská verze. Podle samotného Scotta je již dokončena a její stopáž se zastavila na čtyřech hodinách a třiceti minutách (270 minut). Její uvedení sice ještě nedostalo zelenou, vzhledem ale k bohaté historii režisérských verzí, které má Scott na kontě, je to jen otázkou času. Zavítat by mohla třeba na streamovací službu od Applu, jež Napoleona z velké části financoval. Více jak čtyřhodinový Napoleon má nabídnout mnohem delší bity a více prostoru pro Napoleonovu ženu Josefínu, kterou hraje Vanessa Kirby.

Ani takový velikán, jako Ridley Scott, zřejmě nemá úplnou kontrolu nad tím, v jaké podobě uvedou kina jeho vlastní film. I možná proto se celá řada jeho filmů dočkala režisérských verzí, některé z nich dokonce po letech od samotné premiéry. V minulosti se například početných změn dočkal kultovní Blade Runner (existuje režisérská i finální verze), téměř hodinu navíc nabídl režisérský střih snímku Království nebeské. Výjimku netvoří ani slavný Gladiátor, kterého doplnily speciální a alternativní edice, režisérská verze Vetřelce je o celou minutu kratší, než původní film.

Film Napoleon je originální a osobní pohled na Napoleonův původ a jeho rychlý vzestup na císaře, zobrazený skrze jeho nestálý vztah s manželkou a jedinou opravdovou láskou, Josefínou. Film zachycuje Napoleonovy slavné bitvy, neúnavnou ctižádost a ohromující strategický um výjimečného vojevůdce a válečného vizionáře.

Joaquin Phoenix s Ridleym Scottem v minulosti spolupracoval na slavném filmu Gladiátor, kde si za roli krutého císaře Commoda vysloužil oscarovou nominaci. Oscara nakonec získal až v roce 2019 za ztvárnění Jokera, jehož pokračování uvidíme v kinech v příštím roce.

Napoleona uvidíme v kinech od 23. listopadu.

Foto: Sony Pictures