Piráti z EVO rozprášili Dunu po internetu

Foto: Warner Bros.

Duna Denise Villeneuva je jednou z největších filmových událostí tohoto roku. Vedle Není čas zemřít a třeba také Black Widow se z ní stal film symbolický pro stav blockbusterových filmů za pandemie – premiéra byla odkládaná, a ještě k tomu má dojít ke kombinovanému uvolnění Duny do kin a streamovacích služeb (tady konkrétně HBO Max). To všechno dlouho víme. Jenomže teď se stalo něco nového a docela nečekaného. Internetová „Černá perla“ EVO rozprášila Dunu po internetu.

Stránky Torrentfreak.com dnes, 20. 10., uvedly, že unikla pirátská kopie filmu. Jsou za to zodpovědní pirátští červy z EVO, kterým se nějakým způsobem podařilo provrtat Duně cestu ven. Torrentfreak taky píší, že stejným pirátům se povedlo ukořistit dva filmy. Sílu psa s Benedictem Cumberbatchem a Viníka, americký remake dánského „one-man show“ thrilleru Tísňové volání. Oba filmy na své platformě uvedl streamovací gigant Netflix.

Je tu samozřejmě otázka, jestli tento únik Duně nějakým způsobem ublíží. To rozhodně ano, jelikož přijde jistě o nějakou část výdělku. Zatím je ale určitě předčasné tvrdit, že kvůli tomu v kinech propadne. Nebo prostě nevydělá tolik, abychom o ní mohli mluvit jako o trháku. O něco obecněji a lépe si tuhle záležitost zhodnotíme až bude mít Villeneuveova adaptace sci-fi klasiky po všech premiérách. Na otázku, jestli únik pirátské kopie v takto brzké době má na Dunu škodlivý vliv, si daleko lépe odpovíme, až budeme vědět, jaká byla otevírací čísla. Premiéry ještě neproběhly v několika důležitých státech, jako například Čína a USA (ty to čeká 22. října, tedy den po nás). Podle webu dunenewsnet.com má Duna svou červí cestičku z premiér po světě zakončit až druhého prosince v Austrálii a na Novém Zélandu.

Závěrem tohohle článku mám na vás, čtenáře, takovou poznámku na zamyšlení. Jestli si hodláte Dunu stáhnout (nebo to někdy budete chtít udělat s jiným filmem, který ještě neměl všude odbyté premiéry), prvně zvažte, jestli jí to nějakým způsobem neuškodí. Pokud budete chtít Dunu vidět, raději na ni běžte, nebo se podívejte na HBO Max. Ať pomůžete tomu filmu vydělat peníze. Finanční odměnu si jistě zaslouží každý, kdo se na tomhle velkolepém a dlouho očekávaném sci-fi nadřel.