Recenze: Není čas zemřít – Revoluční a nejlidštější bondovka všech dob?

Foto: Forum Film CZ

Trvalo to dlouho. I kdyby nedošlo k odkladům premiéry, ale nový snímek s Jamesem Bondem je konečně tady. A jelikož jde jednak o pětadvacátý film v řadě, jednak o poslední snímek série, ve kterém ikonického agenta ztvárňuje Daniel Craig, očekávání byla rozhodně nemalá. Jak se tedy podařilo loučení s jednou etapou postavy agenta s povolením zabíjet? Šlo o důstojný počin, nebo jedno velké zklamání?

Režisér Cary Joji Fukunaga se náročného úkolu zhostil více než se ctí. Není čas zemřít nejen že naprosto perfektně uzavírá oblouk, který započal v Casino Royale, ale i skládá takřka láskyplnou poctu tomu, co dělalo a dělá Bonda Bondem. Dějově se poměrně úzce navazuje a rozšiřuje dění v předchozím Spectre, zároveň se přichází s novinkami a zvraty které dost možná pravověrné fanoušky rozezlí. Já se však velmi dobře bavil. Úvod který začíná idylkou, jen aby nás posléze hodil do víru akce a poslal agenta ve výslužbě zpět do akce byl naprosto perfektní. Úvodní znělka v podání Billie Eilish a již tradiční bondovské titulky jsou pastvou pro oko a byť už pro mne asi nic nepřekoná Adele a její Skyfall, No Time to Die skvěle podtrhuje nálodu, jakou se posléze celý film snaží (úspěšně) navodit.

Foto: Forum Film CZ

Akce je pak skvěle pojatá, dynamická a byť se neubrání roztřesené kameře – je natočena celkově výborně (v porovnání s příšernou „shaky cam“ třeba v takovém Quantum of Solace je to jako nebe a dudy). Vyprávění, které jedním dílem představuje docela nového záporáka a dílem druhým pracuje s Blofeldem a návazností na Spectre, je vrstevnaté, překvapivé a vlastně i typicky bondovské v přepálené velkoleposti antagonistova plánu. Onen návrat ke kořenům je v tomto počinu jasně patrný. Jak už naznačuji v titulku – podobně je na tom i postava samotného Jamese Bonda. Pokud v Craigově podání působil někdy jako studený robot s občasnými záchvěvy charismatu, zde je vše jinak. V Není čas zemřít jako by se pomalu vrátil typický Conneryovský nadhled, šarm a suché hlášky, jež hlavní hrdina trousí s osobitostí sobě vlastní. Byť se to dalo čekat – jde o nejemotivnější film celé nové pentalogie a dějový prvek, se kterým přichází přitom obrací celý archetyp postavy Jamese Bonda naruby.

Foto: Forum Film CZ

Daniel Craig zde dostává možnost zahrát u titulní role podstatně uvolněnějšího, lidštějšího agenta 007 (což je titul, o který se zde bude přetahovat s někým jiným) a celkem překvapivě se mu to daří na výbornou. Ruku v ruce s odkazy na jiné události a postavy „universa,“ návrat některých starých známých a tak podobně (nebudu jmenovat, abych se vyhnul spoilerům) jde o poctu a pomník sáze, obsahující značnou dávku jisté nostalgie a zároveň originality, mezi kterými režisér velmi umně balancuje. Rami Malek je sice ve své úloze hlavního antagonisty Lyutsifera Safina více než výrazný, jeho postava s minimální vazbou na hrdinu však stále poněkud vězí ve stínu Waltzova Blofelda (jakkoli má více prostoru). Byť jeho motivace dávají smysl a jeho plán a hrozba jsou krásně šílené (a děsivé), napojení na hlavního hrdinu tak trochu pokulhává a charisma se nechytá na záporáky o takovém formátu, jako byli třeba Le Chiffre, Raoul Silva, nebo právě zmiňovaný a ve filmu přítomný Blofeld.

Foto: Forum Film CZ

Verdikt

Není čas zemřít je více než důstojnou tečkou za Bondem s tváří Daniela Craiga. Je hlavně výbornou bondovkou, obsahující vše, co od takového filmu čekáme. Trpí jen možná „hollywoodsky klišovitým“ koncem, který vyvolává nejednu otázku do budoucna a rozhodně není dokonalý, požadované emoce z vás každopádně vydoluje a možná jen těžko potlačíte slzu. Agent s povolením zabíjet se z výslužby naposled vrací do akce a činí tak s veškerou pompou a nadhledem, pro které se mu už tolik dekád v různých podobách daří být naprostou žánrovou ikonou a sázkou na jistotu. Akce je výborná a strhující, dialogy výborně napsané, lokace jsou pastvou pro oči (pro znalce série i možná trochu povědomé), hlavní hrdina šarmantní a ženy krásné. Byť finální zvrat a motivace pro odchod mohou působit poněkud vykonstruovaně (a určitě by se dalo najít jiné řešení), těžko se hledají nějaké další výhrady. Je to zážitek, který je vtipný i dojemný. Tohle se prostě povedlo a film tak nelze doporučit nejen fanouškům bondovek, ale i kvalitních akčních filmů…

Není čas zemřít / No Time to Die
Trailer
USA 2021, 163 min
Akční / Dobrodružný
Režie: Cary Joji Fukunaga
Hrají: Daniel Craig, Rami Malek, Ana de Armas, Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Jeffrey Wright, Naomie Harris, Léa Seydoux, Rory Kinnear, Billy Magnussen, a další.