Komiks: All-Star Batman: Můj nejhorší nepřítel (2018) – Temný rytíř venku z Gothamu

Vedle zatím nepříliš výrazné hlavní řady scénáristy Toma Kinga s Temným rytířem, ze které zatím vyšla první knihanásledovaná neslaným nemastným „mini eventem“ Noc nestvůr, vychází u nás v rámci DC Rebirthu i vedlejší série All-Star Batman. Tu píše Scott Snyder, který není rozhodně neznámým jménem. Byl to právě on, kdo hlavní sérii v rámci NEW 52 psal, než došlo k Rebirthu, v němž ho vystřídal už zmíněný King. Snyderova vedlejší řada zasazuje oblíbeného netopýřího mstitele do docela jiného prostředí než jsme zvyklí. Kresby se v této části zhostil John Romita Jr., jenž je svou charakteristickou „hranatou kresbou“ tuzemským čtenářům známý zejména ze Straczynskyho série Amazing Spider-Man, či Millerova Kick-Ass: Nářez (obojí vyšlo i v češtině u Crwe). Jak se tato první část Batmanovy „bokovky“ vydařila? Dozvíme se v dnešním Komiksovém okénku.

Hlavním dějovým obloukem je v tomto případě minulost a od ní se odvíjející vztah Bruce Waynea a Harveyho Denta. Snyder zde přináší docela zajímavé pojetí Two-Face, kdy známý záporák skutečně je tvořen dvěma rozdílnými identitami, které navzájem ovlivňují konání té druhé, z čehož se pak odvíjí valná část zápletky. Podíváme se také do minulosti a zjistíme, že Bruce a Harvey byli přáteli ještě předtím, než se Dent stal návladním a než zešílel. Celý příběh má dost možná největší lákadlo v tom, že se odehrává mimo Gotham- Batman totiž Two-Face převáží na jisté místo. Stane se ovšem cosi, s čím nepočítal a vzápětí je jim v patách nejen velká část Gothamského podsvětí, ale i civilního obyvatelstva. A nepřítelem číslo jedna se stává právě Temný rytíř, na jehož hlavu je vypsána odměna. A aby neměl dost problémů, v nestřeženém městě se vůdci podsvětí v čele s Oscarem Penguinem, Black Maskem a Great Whitem rozhodnou využít nastalé příležitosti jak jinak, než převzetím kontroly a odstraněním trn v patě v podobě právě Batmana…

Jakkoli může znít celá backstory okolo dvojice postav zajímavě, není zdaleka rozebrána tak, jak by si zasloužila. Děj vlastně ani není složitý a ustupuje v mnohém akci, která má říz a dodává dílu potřebnou dynamiku. Batman mimo obvyklé temné prostředí gotické metropole působí uprostřed amerického venkova docela jinak, než jsme zvyklí a je to vcelku zajímavá kombinace. Co se týče návaznosti na předešlé dění, tak to je tu zastoupeno postavou Duka, Batmanova nového pomocníka. Ten má sice zajímavý vnitřní konflikt, spouštěný sice živými rodiči, jenž ale musí být pro bezpečí své, ale i vlastního okolí izolováni kvůli nákaze Jokerovým plynem (jak jsme viděli v Konci hry). Nicméně jinak jde krom zvláštně designovaného kostýmu a opakování toho, že nejde o Robina, ale „něco nového“ o nikterak vybočující charakter.

Na jednu stranu je fajn a docela osvěžující, že krom Two-Face a Penguina v příběhu nefigurují tolik známí záporáci (Jokera či Riddlera jsme si přece jen užili až až), na stranu druhou se v této vedlejší sérii setkáváme se spíše béčkovými postavami v čele s KGBeastem, který jediný je alespoň trochu zajímavý a Batmanovi s Harveym slušně zatopí. Dalším potenciálním problémem, který mohou čtenáři s tímto komiksem mít, je už zmiňovaná Romitova kresba. Tenhle tvůrce má natolik specifický styl, že ho sice bez nejmenších problémů odlišíte, ale není zrovna uhlazený a líbivý. Naopak je jeho linka hrubá a hranatá. Pokud ale toto skousnete, dostane se k vám vlastně docela slušná akční bokovka, jež na rozdíl od vyloženě hloupé Noci nestvůr dává docela smysl a znovu ukazuje, že Scott Snyder prostě Batmanovi rozumí a píše s ním nadstandartní příběhy. Jediné, co mi tak nějak stále vadí, je Batmanova neohroženost za každé situace. Když se ohlédnu za Snyderovým Batmanem, tak jediný moment, kdy tato postava byla opravdu lidově řečeno „v háji“ byl Soví tribunál. Ale to je už jen drobná výtka. V závěru pak potěší pár bonusových příběhů a již tradiční galerie variantních obálek.

Verdikt

All-Star Batman: Můj nejhorší nepřítel je zatím bezesporu to nejlepší, čeho se nám s Batmanem v rámci Rebirthu dostalo. Jedná se o lehce nadprůměrný vedlejší příběh, ze kterého se sice na zadek neposadíte, ale zabaví vás a i to se počítá. Přičtěme k tomu tradiční a přesto stále táhnoucí, Jekyllo- Hydeovský rozpor postavy Two-Face, slušné a nepřemrštěné zvraty s naopak správně přemrštěnou „badass“ akcíia tak trochu jinou atmosféru, která pro Batmana naopak tradiční není a máme tu zaděláno na počátek zábavné komiksové řady, u které jsem vlastně docela zvědav na další díl. Proč ne. Tohle by šlo.

Pokud si tento komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo All-Star Batman: Můj nejhorší nepřítel u nás vyšlo v roce 2018 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit si jej se slevou, stejně jako ostatní komiksy, recenzované na stránkách našeho magazínu, můžete zde.

  • Znovuzrození hrdinů DC: All-Star Batman: Můj nejhorší nepřítel
  • USA, 199 stran, u nás vydala Crew v roce 2018
  • Scénář: Scott Snyder
  • Kresba: John Romita Jr., Declan Shalvey
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 170 x 260 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Jiří Pavlovský
  • Žánr: akční, superhrdinský