Komiks: Batman: Soví tribunál (2013) – Temný rytíř na pokraji šílenství

Tento komiks, spadající do runu scénáristy Scotta Snydera, je pokládán za jednu z nejlepších věcí, co kdy s netopýřím strážcem vyšly. Není proto divu, že se v nakladatelství Crew rozhodli právě tuto sérii vydat celou. Podívejme se tedy na první část komiksové řady z DC restartu New 52, v níž si Batman kolikrát sáhne až na úplné dno a hranice jeho schopností budou otestovány až po ty nejzazší meze… Jízda začíná!

Snyder se řadí mezi velmi výrazné tvůrce novodobého mainstreamového komiksu. V tomto díle to jedině potvrzuje. Krom toho, že je příběh výborný, nezačíná úplně od nuly. Přesto je natolik přístupný, že jím můžete začít a na své si tak přijde jak letitý fanda, tak začínající čtenář. A pak… Tohle je jednoduše Batman tak, jak ho chceme číst. Temný, drsný, místy až znepokojující, ale přesto vítězící, byť mnohdy celkem draho a rozhodně ne bez trpných následků. Batman a Bruce Wayne zde navíc fungují v ideálním poměru… Co mě upřímně potěšilo, je fakt, který kupříkladu v oblíbených filmech s tímto hrdinou tak nějak chybí, a nebo zdaleka není tak výrazný.

Jedná se mi o to, že Wayne je vysoce inteligentní, a ne nadarmo se jeho alter egu přezdívá „nejlepší detektiv na světě.“ Skutečná detektivní práce, psychologické profilování nepřátel, všelijaké technické vymoženosti a především důraz na hrdinův intelekt jsou ve filmových zpracováních málokdy zastoupeny jinak, než stopově. A přestože to má v akčních superhrdinských filmech své opodstatnění, zde se hraje trošku jinak. Batman je ve své podstatě a s nadsázkou řečeno jakýsi „Sherlock Holmes, který se převléká za netopýra a umí se prát.“ Kápě a celý kostým je pak jakýsi prostředek, který má zločince především vyděsit, nebo v nich alespoň (pakliže jsou otrlejší), vzbudit respekt (v případě šílenců o formátu Jokera se nechtěně může stát součástí obsese). A to je jedna z předností tohoto komiksu. Krom soubojů (a jistěže efektních), jsme totiž skutečně svědky záhadami a konspiracemi naplněného vyšetřování, točícího se okolo mýtu; městské legendy, která je v Gothamu déle než netopýří strážce. Díky výbornému vyprávěcímu stylu také sledujeme i to, jak hlavní hrdina uvažuje. Některé z jeho hořce pochmurných vnitřních monologů rozhodně stojí za to.

V Sovím tribunálu se krom perfektního scénáře a podmanivé kresby ještě setkáváme s dalším důležitým prvkem, který z něj dělá dílo velice jedinečné a závratně přispívá k jeho kvalitám. Vyskytuje se zde nejen nový záporák v podobě zabijáka Pařáta, ale i postupně se jak nám, tak Batmanovi poodhaluje mozaika mytologie okolo utajené organizace, jejíž název kniha nese. To, jak se Snyderovi podařilo do tak rozsáhlého a spletitého Batmanova univerza, plného rozličných záporných postav a dějových linek naprosto elegantně a hladce zasadit zcela novou, spící a rozsáhlou sílu, je jednoduše odzbrojující… Co příběhu dodává ten skutečný drive je věc, přítomná jen v těch nejlepších hrdinských příbězích. Ta možnost vidět hrdinu v největším ohrožení, a následně jej sledovat jak povstává a odráží se ze samotného dna, je jednoduše stále jímavá a jen tak se neokouká.

A neokouká se to tím víc, čím je příslovečný pád tvrdší. A že je to v tomto případě pád doslova, explicitně řečeno na držku, je neoddiskutovatelné. Snyder se navíc v tomto směru nebál trochu přehánět a krom toho, že Batman se v komiksu ocitá na samém pokraji šílenství (čehož se tvůrci nebáli využít a krom barvitých halucinací si i pohráli s rozložením a posloupností panelů, kdy jsou někdy výjevy obráceně, apod.), dostává se mu i újmy fyzické. A to takových rozměrů, že by to správně neměl přežít. Ale od toho se pohybujeme v superhrdinském komiksu a takovýto vroubek na kráse lze odpustit. Když je navíc maximálně efektní a při utrpení s hrdinou soucítíme, není co řešit. O to lépe se mu potom při vzestupu a získání otěží nad situací fandí.

Tíživá atmosféra je tu vykreslena opravdu perfektně, stejně jako příběh o tom, jak Batman postupně odhaluje jednotlivé kousky skládanky a dostává se blíž a blíž k odhalení něčeho, čemu ani do poslední chvíle nevěří. Ale mýtus je pravdou a Soví tribunál, usilující o život kohokoli, kdo se snaží z Gothamu udělat lepší místo a jakkoli zkříží jejich plány, je skutečný. Jeho hrozba je veliká a střet s Temným rytířem byl jen otázkou času. Batman tu získá protivníky, kteří jsou mu nadřazeni nejen množstvím a tradicí, ale už pouhou symbolikou. Sovy totiž netopýry loví… Vykonavatelem jejich vůle je právě zabiják Pařát, který je s nadsázkou řečeno takovou steampunkovou variací (jeho oděv je mimochodem úžasný) na marveláckého Winter Soldiera… K příběhu se opět nebudu výrazněji rozepisovat, ale stojí rozhodně za to a sešity, v nichž je Bruce zajatcem Tribunálu a v zbídačeném stavu bloudí labyrintem, patří k tomu nejlepšímu, a zároveň nejsvízelnějšímu, co můžeme v mainstreamu vidět. A se že na některých panelech výtvarníci vyřádili. Nejvíce pak asi na obálkách, kde mají přece jen nejvíc volnosti a mohou se tak správně urvat ze řetězu.

Verdikt

Batman: Soví tribunál je nadprůměrný mainstreamový komiks, který se právem pokládá nejen za nejlepší část restartu New 52, ale zároveň i za jeden z nejpovedenějších příběhů s Batmanem vůbec. Přestože tvůrci sem tam přijdou s nějakým předvídatelným klišé, stojí tento komiks za každou vteřinu čtenářovy pozornosti a přináší rozjetý děj s atmosférickou kresbou, do kterého stačí za jízdy naskočit a nechat se unášet… Jako první díl série to zkrátka funguje perfektně a nemohu se dočkat dalších částí, komiks totiž skýtá otevřený konec, který přímo pobízí k dalšímu čtení…

Na stránkách našeho magazínu zatím krom této najdete i recenzi na čtvrtý díl toho runu. Další budou časem následovat. Pokud si komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na české Komiksové databázi. Batman: Soví tribunál u nás vyšel v roce 2013 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit jej, stejně jako nejnovější komiksy z této Batmanovy série, můžete zde.

  • Batman: Soví tribunál
  • USA, 176 stran, u nás vydala Crew v roce 2013
  • Scénář: Scott Snyder
  • Kresba: Greg Capullo
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 175×255 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Jiří Pavlovský
  • Žánr: akční, superhrdinský