Komiks: Batman: Já jsem Gotham (2018) – Znovuzrození Temného rytíře

Komiksové nakladatelství Crew se ve spolupráci s BB artem rozhodlo spustit velký projekt. Společně totiž od května začali vydávat DC Rebirth. V češtině bude vycházet jako Znovuzrození hrdinů DC. Jedná se o velký restart komiksového vesmíru, v němž dochází k návratům dávno zmizelých postav a kupříkladu propojení klasických hrdinů s universem Watchmen. Tato hlavní řada je pak následována řadou uzavřených superhrdinských sérií. Je to u nás zatím nevídaná událost, díky níž si budou komiksoví čtenáři moci přečíst velmi aktuální zahraniční komiksy. Bohužel nemáme prostor, věnovat se Znovuzrození celému, nicméně vzhledem k tomu, že u nás v rámci NEW 52 naleznete recenze na celý run Scotta Snydera, rozhodl jsem se v rámci Komiksového okénka zaměřit alespoň na následující hlavní Batmanovu sérii, kterou po Snyderovi převzal chválený Tom King. Jaký tedy je rozjezd Temného rytíře pod novým scénáristou?

Samozřejmě je jiný. Už takhle úvodem se nevyhneme srovnání se začátkem předchozího runu, kdy se už první příběh, nazvaný Soví tribunál, stal posléze jedním z nejlépe hodnocených komiksů vůbec. Zkrátka a dobře, Snyder začal mnohem velkolepěji než King. Ten si namísto toho připravuje prostor pro budoucí gradaci. Což je rozhodně dobře. Podle všeho se totiž jeho série vyvíjí a zraje jako víno, což se bohužel Snyderovi úplně nepovedlo a v druhé půli celkem ztrácel dech. S příchodem nového pisatele hlavní řady došlo i k výměně kreslíře. Greg Capullo byl tak nahrazen Davidem Finchem. Jeho kresba na mne působí více mainstreamovým dojmem. Přestože je velmi líbivá, není tak osobitá a temná jako ta Capullova. To je nicméně první dojem, který v budoucnu rozhodně dostane prostor pro zlepšení. Tolik tedy ke srovnání. Vše začíná sešitem Batmanova Znovuzrození, který jsme si už měli možnost přečíst v poslední knize předchozího runu, nazvaného Epilog. Že je otištěn i zde, je pochopitelné, protože řada čtenářů bude tímto svazkem začínat i bez čtení předešlých knih. Znovuzrození k tomu ostatně jako velkolepý restart tak nějak vybízí. První krátký sešit navnadí na další dění, otevře dveře hlavnímu příběhu a tak nějak vyklidí pole. Je tu představeno nové pojetí Calendar Mana a s jednou z vedlejších postav předchozí řady se tu počítá jako s novým Batmanovým sidekickem. Nikoli však Robinem. Bruce se rozhodl zkusit něco nového.

V následujících sešitech už se rozjíždí hlavní příběh. Do pozadí se vkrádá jeden z klasických, dlouho neviděných záporáků. King zatím příběh vypráví ve stylu velkolepých akčních thrillerů, kdy komornost rozbíjí kupříkladu epická scéna během níž Batman zachraňuje letadlo. Tady si prostě čtenář musí připomenout, že čte superhrdinský komiks. Osobně doufám že je to opravdu jen součást rozjezdu a že další příběhy budou více komorní. Té Batmanovy nadřazenosti a epičnosti jsme si u Snydera užili až až. Každopádně, na scénu se vynoří duo nových superhrdinů. Jsou jimi Gotham a Gotham Girl (ano, opravdu se jmenují po městu). Příběh se pak nese ve jménu Batmanova pátrání po jejich minulosti. V tomto komiksu totiž plní hlavně roli jakéhosi jejich mentora a vzoru, který nedůvěřivě dohlíží na mladé superhrdiny s obrovskou mocí.

Nebudu více prozrazovat, ale jakkoli jsou jejich motivace čisté a schopnosti opravdu nadlidské a srovnatelné se Supermanem (na něj a celou Justice League tu také dojde), cosi se zvrtne a vzápětí se stanou hrozbou. Pochopitelně s tím má co do činění zmíněný záporák. Batman navíc zjistí, jakou cenu oba superhrdinové za své schopnosti platí a když je postaven čelem před to, čeho jsou oba pod vlivem zla schopni, musí je zastavit. Je to celkem zajímavý nápad, tedy hlavně ten střet Batmana, nedůvěřivého detektiva s novými a trochu naivními hrdiny, kteří chtějí konat dobro, jen aby vzápětí čelili kruté realitě, že Gotham jako takový není příliš spravedlivým místem.

Líbí se mi, že je v komiksu přítomna reakce na předchozí události. Protože totiž Gotham byl v uplynulých letech několikrát zdevastován, rozhodla se vláda zakročit a přivedla do města Amandu Wallerovou (ta paní, co dala dohromady Sebevražedný oddíl). Právě ona nese zodpovědnost za příchod starého nového zlosyna, a tak přesto ačkoli Batman zrovna nechce, musí s ní navázat křehkou spolupráci. V ději přítomno i pár vtípků, kdy některé jsou více, některé méně vydařené. Minimálně ten, točící se okolo Batmanovy „superschopnosti“ nepozorovaně zmizet, působí hodně ohraně. Pak jsou tu až absurdní momenty, kdy kupříkladu Alfréd poslouží jako vějička a oblékne si Batmanovu zbroj.

Verdikt

Komiksová kniha Batman: Já jsem Gotham rozhodně není špatným rozjezdem nové řady. Přesto se nejedná o nic víc. Rozhodně vám při čtení nevyrazí dech jako už zmíněný Soví tribunál a je tu velmi patrný prostor ke zlepšování. Osobně jsem se při čtení bavil a opravdu se těším, jak se bude Kingův run dále vyvíjet. Dle chvály na jeho další komiksy v sérii se je opravdu na co těšit.

Nicméně jestli vás jeho pojetí Temného rytíře nenadchne a bude s vám po Scottu Snyderovi stýskat, nezoufejte. Ačkoli Kingovi přenechal hlavní řadu, s Batmanem se nerozloučil. Napsal totiž vedlejší uzavřenou sérii All- Star Batman, kterou u nás Crew vydá během léta, takže o Snyderova Batmana tak úplně nepřicházíme.

Pokud si tento komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Batman #01: Já jsem Gotham u nás vyšlo v roce 2018 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit si jej se slevou, stejně jako ostatní komiksy, recenzované na stránkách našeho magazínu, můžete zde.

  • Batman #01: Já jsem Gotham
  • USA, 192 stran, u nás vydala Crew v roce 2018
  • Scénář: Tom King, Scott Snyder
  • Kresba: David Finch, Mikel Janin, Ivan Reis
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 170 x 260 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Petr Zenkl
  • Žánr: akční, superhrdinský