Komiks: Batman: Konec hry (2017) – Kdo se směje naposledy?

Po dějové odbočce v podobě Roku nula, čítajícího dvě knihy, a povídkové Hřbitovní směny, se dostáváme zpět do hlavní, moderní dějové linky. Šílený klaun v událostech třetí knihy zvítězil. Polovičatě, ale přesto uspěl. Podařilo se mu rozložit Batmanovu rodinu. Temný rytíř v obraně svého města opět osaměl. Přesto se to nestalo tak, jak si onen odvěký zelenovlasý nepřítel přál. Po pádu, který nemohl přežít, se tak přes všechnu nepravděpodobnost vrací s veškerou parádou a tentokrát vše nasvědčuje tomu, že ztratil už absolutně všechny barikády. Jeho započatá evoluce je u konce. Tentokrát je to vážné, osobní, mrazivé a definitivní. A hlavně napěchované pořádnou dávkou emocí.

Joker překročí vlastní stín a pokusí se postavám i čtenářům vyvrátit vše, co si o něm mysleli, že vědí. Dokonce i domnění o tom, že je za tím vším jen smrtelný jedinec. Že za tím strašlivým šklebem je pouhý člověk. To už dávno není pravda. Joker nejen odolností, ale i důvtipem dokazuje, že je teď něco víc. A že je opravdu schopen úplně všeho. Což nám předvede už v samotném začátku, kde na Batmana pomocí důmyslného úkonu poštve celou Ligu spravedlnosti. Nejen že tak Temného rytíře oslabí, ale zbaví tak celý svět jeho nejmocnějších superhrdinů a ochrany z jejich strany. Tím vlastně i dokazuje, že je o moc víc než jen netopýrův šašek. Koneckonců, borcům formátu Supermana se jen tak někdo na kobylku nedostane. Nejen geniální stratég a taktik (navzdory libování si v chaosu), ale i výtečný chemik a nyní i dokonce překvapivě zdatný bojovník na blízko, je v narušené klaunské osobě přítomen.

Jednoduše řečeno: začíná se zprudka a pokračuje se ještě prudčeji. Zároveň nicméně i tak trochu zeširoka. Klasicky jsou zde přítomny i hlubší pasáže s citacemi a Bruceovým náhledem na svět a vizí o lepších zítřcích. Pracuje se tu s jeho odkazem. Svým způsobem je tady Joker mnohem děsivější, než dokonce i ve Smrti rodiny, zvláště v kombinaci s přidanou záhadnou linkou o jeho původu a nově (možná) nabyté nesmrtelnosti. O tom, jak se dokázal vyléčit ze zranění po pádu do propasti, kam ve třetí knize „zahučel,“ a ostatně i ze znetvoření tváře stažené z kůže. Gregu Capullovi se navíc podařilo dát jeho obličeji nový, vpravdě hrozivý výraz. A pokud jste si nikdy nedokázali představit, jak vypadá opravdu hněvem naplněný úsměv, stačí si prohlédnout Jokerův vzhled v tomto komiksu, a jste doma. A nejde tu jen o vztek nebo šílenství. Je tu něco víc. Maska běsu, smrti v těch nejhorších mukách… To je prostě šílenec na pokraji propasti.

Konec je časům, kdy se šílený klaun snažil Batmanovi ukázat svůj pohled na svět a přimět ho k pochopení. Konec je tomu, kdy mu skládal ideově pokřivenou poklonu. Konec… Joker si uvědomil, že Batman si to nezaslouží. Rozhodl se ho prostě zabít. Nekompromisně to všechno ukončit. A to se vším všudy. Nastal útrum všemu hraní. V plné podobě zde vidíme fakt, že Jokerovo soupeření s Batmanem konečně dostává skutečného vrcholu. A že je laťka nastavená opravdu vysoko. Batmanův největší nepřítel využívá vše, co se o svém protivníkovi za ta léta dozvěděl. Dokonce zjistil i to, co ho nikdy předtím nezajímalo: Batmanovu skutečnou identitu. To posouvá jeho šílenou posedlost na zcela novou úroveň. Újmy se dostane nejen Temnému rytíři, ale i těm blízkým, kteří ho ještě úplně neopustili. Kapky tak dostane nejen starý dobrý Jim Gordon, ale i drahý komorník Alfred. Ten možná utrpí i nejvíc. Ale ono se už od vzpomínané Smrti v rodině zdá, že speciálně na něj má Joker spadeno. Kdykoli dříve byl Klaun opravdu děsivý. Šílený maniak, který se neštítil skoro ničeho. Přesto ale měl určité hranice. Batman se je za ta léta naučil sledovat a do jisté míry tak pochopil způsob, jakým bledý psychopat uvažuje. Nyní ale Temný rytíř svého rivala dotlačil až za krajní mez. Do místa, kde už je jen smrt…

Batman zde samozřejmě nebojuje sám. Členové jeho „Batfamily“ se zde opět objeví a pomůžou mu. Do boje se dokonce zapojí i slušná záplava Batmanových nepřátel. Tentokrát opravdu na jeho straně. Jokerův finální plán totiž nezahrnuje jen Batmana, ale celý Gotham. V tom, co s městem udělal, je přízračná genialita, která nahání strach a skutečnou úzkost, s jakou se postavy musí potýkat díky neřešitelnosti celého problému. Více už prozrazovat nebudu. Co mi trochu vadí na zde voleném způsobu vyprávění, jsou někdy moc náhlé střihy a skoky v ději. Místy to působí uspěchaně, hekticky. Určitým motivům by dle mého zasloužilo věnovat více prostoru, lépe je vysvětlit a opodstatnit. Příběh by tak byl mnohem ucelenější a možná by měl i mnohem větší emotivní dopad. I tak se ale stále jedná o neskutečně silné svědectví o finálním střetu dvou dost možná nejlepších postav superhrdinského komiksu. Obtížné téma se autorům podařilo zpracovat opravdu více než jen se ctí. Dění dokonce skýtá určitou záhadnou linkou, která postavě Jokera dodává novou hloubku a spolu s Temným rytířem jsme tak nuceni přehodnotit celý klaunův mýtus.

Co je pak obzvláště nutné ocenit, je návaznost v rámci celé série. Kniha totiž pracuje nejen s prvky ze Smrti rodiny, jsou tu mimo jiné (o tribunálu a Pařátech nemluvě) kupříkladu přítomny postavy ze zápletky „prequelového“ Roku nula a vědecký výzkum, se kterým má nyní náš klaun opravdu hodně co do činění. Potěší pak také vrcholný střet obou postav. Protože dojde i na opravdu brutální fyzický zápas. V něm se ukáže, že je nyní Joker Batmanovi roven, zná jeho styl boje a dokáže předvídat každý úder, zatímco Temný rytíř je zaskočen klaunovou pohyblivostí a nekompromisní brutalitou, s jakou se u něj dosud nesetkal. Spolu s Waynem si klademe otázku, zda takový byl Joker vždycky a nikdy do toho nešel zcela naplno, tedy hrál hru a nechával se porazit, nebo si jen přeje aby to tak vypadalo…

Verdikt

Tohle je neustávající extáze. Jak po stránce vypiplaného scénáře, tak kresby, jež si drží svůj nadprůměrný standart. Snyderova série dává pomyslnou korunu nejen sama sobě (čímž si udržuje status řady, která se neustále překonává), ale i příběhům s Batmanem a Jokerem obecně. Jsme tak svědky velkolepého zakončení komplexní éry a vztahu dvou rozdílných postav. Dvou šílenců (každý je hnutý trochu jinak), z nichž oba byli ke konci donuceni odložit masky… A vám nakonec dojde, že tohle je definitivní. Nebudete tomu chvíli věřit. Ale uvědomíte si, že jinak to vlastně už po tom všem ani skončit nemohlo. Král zločinu města Gotham a jeho netopýří strážce; Detektiv v takřka mileneckém spočinutí na samotném dně. Vůbec bych se nezlobil, kdyby tohle opravdu byl konec velké éry o několika dekádách. I kdyby jen v rámci New 52. Ostatně už samotná obálka a anotace chystané osmé knihy tomu nasvědčuje. Tu vydá Crew pod názvem Batman: Supertíha letos v září a Batmanova hávu se zde nemá ujmout nikdo jiný, než Jim Gordon. Do té doby se tedy o Batmanovi v rámci Komiksového okénka odmlčíme.

Recenze na všechny předcházející knihy Snyderova runu na našem webu naleznete tady. Nu a pokud si jeden z těchto výborných komiksů pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Batman: Konec hry u nás vyšlo v roce 2017 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit jej, stejně jako nejnovější komiksy z této Batmanovy série, můžete zde. Příště se u nás v rámci komiksového okénka můžete těšit na legendární kyberpunkovou mangu Ghost in the Shell, z níž vycházel nejen nedávno uvedený film, ale přejal z ní některé prvky a myšlenky i veleznámý Matrix…

  • Batman: Konec hry
  • USA, 176 stran, u nás vydala Crew v roce 2017
  • Scénář: Scott Snyder
  • Kresba: Greg Capullo
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 170×255 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Antonín, Martin D.
  • Žánr: akční, superhrdinský