Víkendové tržby: Vetřelec o chlup porazil Strážce Galaxie

Pokračování klasické sci-fi ságy otevřelo mírně pod očekávání, ale i tak to (i když těsně) stačilo na sesazení zahláškované marvelovky.

  1. místo – Vetřelec: Covenant: 36 milionů, novinka
  2. místo – Strážci Galaxie Vol. 2: 35 milionů, 3. týden v žebříčku
  3. místo – Všechno, úplně všechno: 12 milionů, novinka
  4. místo – Dámská jízda: 7,6 milionů, 2. týden v žebříčku
  5. místo – Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul: 7,2 milionů, novinka
  6. místo – Král Artuš: Legenda o meči: 7,1 milionů, 2. týden v žebříčku
  7. místo – Rychle a zběsile 8: 3,1 milionů, 6. týden v žebříčku
  8. místo – Mimi šéf: 2,8 milionů, 8. týden v žebříčku
  9. místo – Kráska a zvíře: 2,4 milionů, 10. týden v žebříčku
  10. místo – How to Be a Latin Lover: 2,2 milionů, 4. týden v žebříčku

Nový Vetřelec nenadchnul. V novinářských kruzích sbírá maximálně průměrné recenze a ani mezi diváky ve světových kinech to není žádný šlágr. Covenant sice slaví prvenství v aktuálním žebříčku box-office, ale v porovnání s pět let starým předchůdcem Prometheem hraje zcela jednoznačně až druhé housle. Nezničitelný emzák požírající mírumilovné lidské průzkumníky debutoval s 36 miliony dolarů (Prometheus bral 51 mega, celkově až 403 celosvětově), což samozřejmě není kdovíjak zdrcující výsledek, ale čekalo se prostě víc.

Slavná filmová značka už trochu ztrácí lesk, ale pořád se vlastně bavíme o mládeži nepřístupné vyvražďovačce s rozpočtem pod 100 milionů. Co by za podobná čísla dal třeba takový nedávný Život. V tomto ohledu Covenant bude rentabilní, ale s přípravou potenciálních dalších dílů budou u Foxů určitě obezřetnější. V polovině června film odstartuje v čínských kinech a až poté bude o něco jasnější, jakou má před sebou Vetřelec budoucnost.

Na pokračování Strážců Galaxie zbylo jen druhé místo, ale nechybělo mnoho a komiksová týmovka by zlatou pozici obhájila. Za novým Vetřelcem zaostali hláskující superhrdinové jen o necelý milion dolarů a celosvětově pošilhávají po cifře 750 milionů. Další ohromný úspěch studia Disney, i když vysněná miliardová hranice zůstane pravděpodobně nepřekonána.

Romantické drama podle knižního bestselleru Všechno, úplně všechno bylo druhou novinkou právě uplynulého víkendu a z amerických kin si odneslo slušných 12 milionů. Rozpočet snímku byl ještě o něco nižší a to jistě dělá radost studiu Warner Bros., které minulý týden těžce narazilo se svým Králem Artušem a jeho Legendou o meči, ale o anglické „středověké gangsterce“ podrobně až později.

Nováček minulého týdne Dámská jízda zažil strmý 60% pokles divácké návštěvnosti. Čtvrté místo a 7,6 milionů je vzhledem k silné konkurenci ještě slušný výsledek. Rodinná komedie s děsným názvem Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul debutovala na pátém místě. Nějaké podrobnosti si však odmítám zjišťovat. Sorry jako.

Následuje akcí narvaný Král Artuš: Legenda o meči. Zábavná fantasy šílenost s viditelným tvůrčím rukopisem mistra britského gangsterek Guye Ritchieho však v Americe moc lidí nezajímá. Oproti minulému víkendu si Art přišel na sedm milionů a ani ve zbytku světa si pověst příliš nevylepšuje. Stosedmdesátimilionový projekt tak zcela jednoznačně bude, i když nezaslouženě, jedním z největších komerčních neúspěchů letošního roku.

Zbytek žebříčku se nenese v duchu žádného překvapení a filmy v druhé polovině top 10 jedou podle očekávaných předpokladů. Drobnou zajímavostí může být fakt, že rozdíly mezi jednotlivými snímky byly tak minimální, že se jednotlivá pořadí během pondělního večera několikrát měnila. Za zmínku stojí snad jen disneyovka Kráska a zvíře, která je už jen opravdu krůček od překonání mety 500 milionů z domácího amerického trhu. Pokud by se tak stalo, šlo by teprve o osmý film historie, kterému se něco takového povedlo.