Recenze: Rivalové přinášejí elektrizující Zendayu

Zdroj: Vertical Ent.

Vizionářský režisér Luca Guadagnino představil v roce 2017 kritiky i diváky oceňovaný hit Dej mi své jméno. Poté se přesunul k televizní tvorbě a představil ucházející minisérii na HBO – Jsme, jací jsme. Do filmové tvorby se vrátil se snímkem Do morku kostí, díky kterému získal Stříbrného lva za nejlepší režii na Venice Film Festivalu. A jeho dalším počinem jsou Rivalové, hybrid mezi erotickým a sportovním dramatem. Snímek pulzuje energií a provokuje milostným trojúhelníkem.

Art Donaldson (Mike Faist) a Patrick Zweig (Josh O’Connor) jsou dva tenisoví nadějní hráči a nejlepší přátelé, jejichž přátelská rivalita udržuje jejich hru v kondici. Avšak vše se vyostří, když se oba bezhlavě zamilují do tenisového zázraku Tashi Duncan (Zendaya). Poté, co spolu všichni tři prožijí vášnivou noc v hotelovém pokoji, začnou Art a Patrick soupeřit o její srdce. Když Tashi začne chodit s Patrickem, vyřadí ji ze hry zranění, které ukončí její kariéru. Jenže pak Art udělá možná promyšlený krok a požádá Tashi, aby se stala jeho trenérkou, čímž jí dá šanci na nepravděpodobný návrat ke kariéře. To samozřejmě připraví půdu pro jejich možný románek.

Čtěte také: Netflix uvede český dobový snímek podle skutečnosti. Natáčel se v těch nejdrsnějších podmínkách

Rivalita na kurtu i mimo něj

Děj filmu se pak překvapivě přesouvá o deset let dopředu. Art a Tashi jsou nyní uznávaným párem ve světě profesionálního tenisu. Nicméně Artova ztrácející se motivace a fiskální řada proher začíná dopadat na jejich manželství. Aby se jeho kariéra a vztah vrátily do starých kolejí, Tashi přihlásí Arta do tenisového turnaje. Ale má to jeden háček. Art se má utkat se svým bývalým nejlepším přítelem Patrikem, který se shodou okolností také účastní tohoto turnaje. Opět se rozhoří rivalita nejen o Tashinu lásku. Jenže oběma vrtá hlavou jedna triviální otázka, co přesně hrají za hru, kterou si Tashi sama vymyslela?

Zdroj: Vertical Ent.
Zdroj: Vertical Ent.

Režisér Luca Guadagnino a scénárista Justin Kuritzkes vnášejí do přátelství Arta a Patricka oživující homoerotický prvek. Jsou více než nejlepší přátelé, prakticky bratři. Vzájemně se doplňují. Přesto se ti dva nemohou vystát. Vnímají jeden druhého jako hrozbu pro vlastní úspěch. Jenže tato vášeň přitahuje Arta a Patricka k sobě jako magnet. Při sledování filmu budete mít často problém přijít na to, zda se chtějí navzájem uškrtit nebo políbit. Působí to značně dynamicky, takže ve snímku panuje neustálé napětí. Zda je zdrojem tohoto napětí hra na kurtu, jejich soupeření o Tashino srdce či jejich nevyřčená touha po sobě navzájem, je zcela na úsudku diváka.

Herecký koncert pro Zendayu

Nyní se podívejme na Zedayu, která hraje postavu Tashi. Herečka se v minulosti ujala několika rolí, které ztvárnila s bravurou. Například Rue v HBO minisérii Euforie, MJ ve Spider-Manovi nebo Chani v Duně. Avšak nikdy neměla tak výrazný hvězdný moment jako nyní v Rivalech. Tashi Duncan je skutečná femme fatale – naprosto oslňující a svůdná postava, jejíž motivy zůstžvají utajeny. Svým úsměvem dokáže rozzářit celou místnost nebo svým přísným pohledem zapříčinit tuhnutí krve v žilách. Tashi si drží po celý čas takový distanc, že nikdy nedá plně najevo, zda miluje Arta, Patrika nebo ji jen vzrušuje celá tato hra. Až v závěru filmu se blíží odpověď na otázku, proč je Tashi taková, jaká je. A i tak se nám spíše otevře více možností než odpovědí.

Zdroj: Vertical Ent.

Tenisové scény mezi Artem a Patrikem jsou mimořádně houževnaté. Pohledy z ptačí perspektivy, kamery připevnění na tenisových raketách a mnoho dalšího, jen umocňuje efekt toho, že vše udržuje diváky plně ponořené do tohoto tenisového dramatu. Luca Guadagnino v Rivalech ve vás vyvolává touhu vstát a sportovně si zakřičet. Režisér natočil odvážný a především osvěžující snímek, který přiměje k napětí i ty nejotrlejší diváky. Herecké trio ze sebe vydává všechno a donutí vás částečně vše prožívat s nimi. Je to hříšně zábavné a mimořádně neochvějné.

Zdroj: Vertical Ent.
Zdroj: Vertical Ent.