Netflix uvede český dobový snímek podle skutečnosti. Natáčel se v těch nejdrsnějších podmínkách

Zdroj: Bontonfilm

Příběh lyžaře Hanče, jak se opravdu odehrál. Výpravné dobové drama Poslední závod, oceněné Českým lvem za nejlepší kameru, dorazí na Netflix zkraje května. Režisér Tomáš Hodan do svého celovečerního debutu obsadil Kryštofa Hádka, Oldřicha Kaisera nebo Judit Pecháček.

Snímek se odehrává před první světovou válkou v Krkonoších, které v té době byly chudým krajem. Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař své doby a společně s uznávaným německým sportovcem Emerichem Rathem se zúčastnil významného závodu v březnu roku 1913. Po prvním kole se počasí na hřebenech prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice a všichni postupně vzdali. Hanč zůstal na trati sám, závod o první místo se ovšem změnil v závod o holý život.

Čtěte také: Kingdom Come: Deliverance II bude mít český dabing a vyjde letos. Trailer má famózní

Film se natáčel v mrazu na autentických místech, kde se před téměř 112lety příběh odehrával. Pro náročné zimní natáčení v okolí Labské boudy nebo na Medvědích a Brádlerových boudách museli herci podstoupit otužovací kurz.

Natáčení v drsných podmínkách

„Na to, jak jsme i 12 hodin stáli ve vichřici v -10˚C, budu vzpomínat celý život,“ prozradil režisér Tomáš Hodan. „Zažili jsme na horách sníh, vánice, vítr i mlhu, tedy podmínky, které jsme potřebovali. Museli jsme se jim přizpůsobit. Věříme ale, že točit v mlze a mrazu na místech, kde se to všechno stalo, se projeví i v syrovosti a dramatičnosti výsledného filmu,“ dodává režisér.

Režisér Tomáš Hodan nenatočil špatný film (navíc když přihlédneme k faktu, že šlo o jeho celovečerní hraný debut), po řemeslné stránce mu není téměř co vytknout. Po konci stominutové podívané jsem si ale uvědomil, že chci vědět o Emerichu Rathovi víc. A postava Bohumila Hanče se docela vytratila. V rámci filmového přesahu tak Poslední závod pokulhává, pomyslně se nachází někde mezi Zlatým podrazem (2018) a Zátopkem (2021),“ hodnotí snímek Lukáš Král v recenzi Kinoboxu.

Poslední závod proběhne na Netflixu 1. května. Mezitím je dostupný také na Voyo, Kviff.tv nebo DaFilms.

Zdroj: Bontonfilm