Noční můra s příchutí šedesátek. Netflix přidal vizuálně podmanivý horor od režiséra Baby Driver

Zdroj: Universal Pictures

Toto je Londýn. Každý pokoj, každá budova a každá ulička tu byla svědkem něčí smrti, slyší v jedné ze scén hlavní hrdinka hororu Poslední noc v Soho. Že toto tvrzení není daleko od pravdy, se můžete přesvědčit už nyní na Netflixu, kam se film Edgara Wrighta vrátil po delší době.

Dívka, která je zamilovaná do hudby a módy 60. let, nedávno přijela do britské metropole, aby si splnila svůj životní sen a nastoupila do školy pro módní návrháře. Jako plachý introvert těžko zapadá mezi své spolužáky a rychle vymění kolej za pronajatý pokoj. Eloise netuší, že nebude trvat dlouho a na vlastní kůži pozná noční život svého milovaného Londýna 60. let. Za naleštěnou svůdnou fasádou však najde přízraky, které její život promění v noční můru.

Čtěte také: Krvák natočený z pohledu vraha nadchnul kritiky. Trailer a recenze nového slasheru slibují brutální jatka

Edgar Wright je jedním z režisérů, kteří rádi míchají žánry a hrají si s nimi. Překrucuje je různými směry a vytváří originální příběhy. Ukázal to už například v Baby Driverovi a Poslední noc v Soho to jen důrazně potvrzuje. Režisér se na rozdíl od hlavní hrdinky v minulosti neutápí a ač zejména v první polovině sálá láska k šedesátým létům, tehdejší hudbě a Londýnu, nejde o pohled jednostranný. Režisér se nebojí ukázat i temnou tvář doby.

Film táhnou talentované herečky

Ve filmu Poslední noc v Soho se pod elegantním pláštíkem hororu podařilo propašovat příběh o pošlapané nevinnosti, sexuálním násilí a krocení démonů, kteří sídlí v hlavě. To, že film funguje zároveň v rovině hororu a iniciačního příběhu, je z velké části zásluha hlavních představitelek Thomasin McKenzie a Anyy Taylor-Joy. Edgar Wright v doprovodu talentovaných hereček bere diváky na cestu na druhou stranu zrcadla, aby jim ukázal Londýn, který z turistických průvodců nepoznáte.

Co však zamrzí, je předvídatelná a poněkud otřepaná pointa, která lehce podráží nohy jinak velmi obratně vystavěné předchozí zápletce. To jsou ale drobné vady na kráse, protože tančící Londýn je víc než efektním dějištěm pro duchařský horor s romantickou linkou. Poslední noc v Soho je plná zajímavých zvratů a překvapení, která na vás čekají na každém kroku.

Zdroj: Universal Pictures