Nejzvrácenější hororová série přichází na Netflix! Odvracet zrak budeme v polovině března

Zdroj: Lionsgate

Hororová série Saw, která se v loňském roce vrátila na filmová plátna už s desátým filmem v pořadí a jedenáctý má ve výrobě, zamíří v polovině března na Netflix. Milovníci zvrácených her slavného filmového vraha se mohou těšit na první čtyři filmy.

Saw na Netflixu od 14. března

Hororový král, režisér James Wan, který má na svém kontě například první dva díly V zajetí démonů a první dva díly série Insidious, v roce 2003 natočil krátkometrážní snímek Saw jako námět na film o vražedných Jigsawových hrách, který ukázal producentům.

Čtěte také: Návrat kultovní Vrány na prvních fotkách! Anti-hrdinu si zahraje představitel Pennywise z hororu To

Krátký film získal úspěch a o rok později vznikla celovečerní verze disponující jedinečnou pointou. Pro sérii je typická perfektní provázanost jednotlivých filmů, která se netýká pouze odkazů na uplynulé události, ale i práce s mystifikací.

Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou.

Saw: Hra o přežití (2004)

První díl byl natočený za pár šupů, ale o to víc přidal na dramatičnosti a napínavosti. Představte si, že se probudíte v neznámé umývárně připoutáni k trubce a jediný způsob, jak se z toho můžete dostat, je plnit brutální úkoly od neznámého hlasu patřícího loutce na obrazovce. Nepřikrášlený pohled na brutalitu, bizarní smrtící pasti a především skvělý dějový zvrat udělaly se Saw velice výdělečný projekt a tak se nebylo čemu divit, že tvůrci už vymýšleli druhý díl.

Saw II (2005)

Druh díl přidal na intenzitě a byl o dost brutálnější než jeho předchůdce. Skupina nešťastníků musí projít různými úkoly, aby jim bylo umožněno dostat se z budovy, která se plní smrtícím plynem. Přímočařejší pokračování sázelo především na šokování ještě důmyslnějšími pastmi, a to za cenu scenáristicky plochých postav a předvídatelného děje.

Saw III (2006)

Kramer, vrah zvaný Jigsaw je sice nemocný, ale to mu vůbec nebrání dále terorizovat nejrůznější hříšníky. S pomocí své pomocnice unese zdravotní sestru, která má za úkol držet ho při životě, zatímco její manžel musí dokončit nebezpečnou hrou, při které poteče krev v hektolitrech. Kramer, hlavní záporák předchozích dílů, je tady indisponován a tak dostává více prostoru jeho pomocnice Amanda. Opět se dočkáme syrovosti a závěrečného konce, kdy nezůstane nic na svém místě, končetiny nevyjímaje.

Saw IV (2007)

Původní Jigsaw v podání Kramera je sice mrtvý, ale našel si zdařilého nástupce. Ten je dokonce ještě více neústupný než jeho mentor a vzor. Detektivovi FBI Hoffmanovi, který dostal celý případ na starost, pomáhá velitel zásahové jednotky Rigg, který se sám ocitne jako protagonista v jedné z her. Tento díl byl přelomový v tom, že představil nového Jigsawa, který navázal na tradici. Chybělo mu sice charisma svého předchůdce, ale pastičky uměl rovněž vytvářet.