Mašínové drtí Netflix! Vysoká sledovanost je náplastí za neúspěch na Oscarech

Netflix je rájem pro české filmy.

Zdroj: CinemArt

Film Bratři, který se z pláten kin přesunul na Netflix, sklízí na streamu úspěch. Na Netflixu, kde je ke zhlédnutí od 31. ledna, válcuje veškerou konkurenci a v současné době je nejsledovanějším filmem služby. Na pozici jedničky v Česku nahradil Bod obnovy, který zavítal na Netflix o týden dřív.

Zdroj: Netflix

Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce.

Čtěte také: Netflix uvedl dokumentární pecku o vzniku nejslavnější písně všech dob! 46 hudebníků ji muselo nahrát během jediné noci

Pro odchod z Československa se rozhodli před sedmdesáti lety, v říjnu 1953, v době nejtužšího komunismu. Hranice překročili v noci ze 3. na 4. října. Útěk přes komunistické Německo byl jako z akčního filmu: mířili přes lesy, na jejich hlavy byla vypsána odměna, šly po nich tisíce policistů, nechyběl útěk vlakem ani přestřelky. Skupina bratří Mašínů se prostřílela na svobodu a zanechala za sebou krvavou stopu a mnoho pochybností.

Česko-slovenský film vyslaný na letošní Oscary posbíral průměrná hodnocení, a stal se také terčem velmi kontroverzních výroků na sociálních sítích. Kýžené oscarové nominace se Bratři nakonec nedočkali, Akademie totiž dala přednost například španělskému Sněžnému bratrstvu (Netflix) nebo očekávané Zóně zájmu odehrávající se v rodině velitele koncentračního tábora v Osvětimi.

„Bratři bohužel končí jako další „národní velkofilm“, který se nese na vlně okoukaných totalitních dramat, jež opakují to, s čím se dá velmi snadno souhlasit. Vše, co by mohlo vést ke kontroverzi, ve filmu chybí. Ve filmu tak zůstává velká díra. I přes filmařské kvality díla je výsledek nudný, což je vážně obrovská škoda,“ hodnotí snímek Martin Svoboda ve své recenzi na Kinoboxu.

Zdroj: CinemArt
Zdroj: CinemArt