Recenze: Chudáčci jsou vizuálně podmanivým hereckým koncertem Emmy Stone

Zdroj: Searchlight Pictures

Když jsem viděl první trailery na očekávaný snímek od oceňovaného režiséra Yorgose Lanthimose (Favoritka), čekal jsem výborně zahranou a vizuálně strhující podívanou ve stylu Frankensteina, nebo Střihorukého Edwarda. A ačkoli se v Chudáčcích určité prvky z příběhu Frankensteinova monstra, či burtonovské atmosféry objevují, jsou dostatečně svébytní a ojedinělí. Vlastně jsem se nemohl více mýlit. Máloco mne tak mohlo připravit na výsledek, který jsem dostal. Příběh mi nakonec poskytl něco docela jiného, než jsem očekával. Šlo o příjemný zážitek?

Chudáčci jsou hojně skloňováni v souvislosti s nadějí na Oscary. Začnu zeširoka. Podobně jako u Barbie jde o i zde silně feministický film, snažící se o určitý přesah a pestrou barevnou paletu. Na rozdíl od jmenovaného snímku však Chudáčci v této snaze neselhávají a skutečně přináší výborný, vyloženě artový zážitek, kde řada scén dokáže skutečně zaujmout a nadchnout. Děj se točí okolo mladé ženy jménem Bella Baxter, kterou přivede k životu geniální a groteskní chirurg Godvin Baxter (Willem Dafoe), na němž jeho vlastní otec dělal pokusy. Bizarnost celého příběhu je ještě podtržena tím, že je začátek snímku točen černobíle, čímž očividně odkazuje na klasické horory s monstry, a postupně přechází do barvy.

Zdroj: Searchlight Pictures

Film je pak členěn na jakési „kapitoly,“ kdy každá je uvedena tematickým přechodem s názvem dané části filmu a jedinečným vizuálním zpracováním. Celou stopáží se line dojem, že spíše než film sledujeme umělecké dílo. Osobité a neokoukané. A místy maličko problematické. Kulantně řečeno se jedná o cestu jedné ženy k plnému rozvinutí vlastního potenciálu a prozření. Cestu vpravdě velmi neobvyklou. Útěk z domu majetnického doktora a vědce, pryč od něj a jeho studenta do víru alternativního, fantaskního (asi) 19. století, v němž není nouze o pohádkovou architekturu a neexistující stroje, krásné outfity a dobrodružství, ale i o odvrácenou tvář na omak krásného světa.

Zdroj: Searchlight Pictures

Ten je totiž stejně jako ten náš plný hrůz a nebezpečí. Po boku bohémského milovníka Duncana Wedderburneho (Mark Ruffalo) se Bella vrhá do víru sexu a nečekaných příběhových zvratů, které ji mimo jiné zavedou třeba na plavbu výletní lodí, nebo do pařížského nevěstince. Ačkoli se (alespoň podle mého) jedná primárně o drama, Chudáčci disponují i velmi osobitým suchým humorem (vynesl jim ostatně Zlatý glób za nejlepší komedii) a výtečným hereckým obsazením. Jde o jeden z nejdivnějších (a možná i nejlepších) filmů, jaké jsou aktuálně v kinech k vidění. Příběh emancipace, svobody a hledání účelu ve světě plném předsudků. A něco navíc…

Čtěte také: Návrat Ricka ze Živých mrtvých bude brutální a emotivní! Trailer láká na blížící se premiéru

Verdikt

Kde začíná touha po poznání, a kde končí bezuzdný chtíč? Velmi tenká hranice se zde stírá a jedná se tak hlavně o příběh živelné ženy, jež hledá samu sebe a své místo ve světě. Chudáčci jsou bezesporu silným filmovým zážitkem, který upoutá zejména nádherným vizuálem jedinečného fantasy světa, který mi místy až připomínal poetiku filmů Karla Zemana. A další věcí, jež je největším plusem, je jednoznačně herecký výkon Emmy Stone, která si zde veškerý prostor krade pro sebe. Na ploše celovečerního snímku předvádí proměnu a vývoj jedné ženy od dětinského, zvědavého stvoření až po jedinečnou, takřka geniální a zcela samostatnou bytost. Osobně bych uvítal podstatně méně postelových scén a více interakce s vtahujícím světem a postavami v něm, jelikož mi obojí připadalo značně nevyužité.

Zůstává ale jedinečný filmový zážitek, který si rozhodně zaslouží diváckou pozornost. Jinak nesporné kvality filmu poněkud snižuje přílišný důraz na zbytečné množství explicitní erotiky a příliš dlouhá stopáž, kdy je v momentě, v němž by mohl snímek skončit, vložena poněkud násilně dějová linka, uzavírající příběhový oblouk, který byl zmíněn někde na začátku. Skoro jako by na ni autor scénáře zapomněl a za každou cenu ji ve filmu chtěl mít. To jsou ale jediné výtky u jinak podařené podívané, jež mezi ostatními filmy v kinech rozhodně vyčnívá.

Chudáčci / Poor Things
Trailer
Velká Británie, Irsko, 2023, 142 min
Sci-Fi / Komedie / Drama
Režie: Yorgos Lanthimos
Scénář: Tony McNamara
Hrají: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael, Hanna Schygulla, Margaret Qualley, Kathryn Hunter, Suzy Bemba, a další.