Jak se natáčela mrazivá Bitva u Slavkova? Ridley Scott provází zákulisím velkolepé scény z Napoleona

Kontroverzní scéna očima režiséra.

Zdroj: Sony Pictures

Jedním z vrcholů filmu Napoleon byla bezesporu Bitva u Slavkova. Historici u ní sice zaplakali, velkolepost a režijní um velikána Ridleyho Scotta se jí ale upřít nemohou. Do zákulisí této scény nás nyní vrhá dvouminutové video, kterým provází režisér a jeho kolegové.

Bitva u Slavkova, známá též jako bitva tří císařů, proběhla v prosinci roku 1805. Slavný Napoleon v ní drtivě porazil zástupce Ruského impéria a oddíly Rakouského císařství. Jedna z největších bitev na českém území, kterou historici řadí mezi mistrovská díla Napoleonovy taktiky, patří k vrcholům filmu Ridleyho Scotta, ačkoli ve skutečnosti probíhala jinak, než tomu je zde.

Čtěte také: Česká sci-fi, která uhranula vizuální stránkou a futuristickou Prahou, přichází na Netflix

Napoleon dnes vyšel v digitální verzi, prozatím ale pouze jen ve formě, jakou jsme měli možnost vidět v kinech. Fanoušci se režisérského sestřihu dočkají později v tomto roce, přesné datum premiéry ještě nebylo upřesněno.

Snímek je řemeslně výborně zvládnutý, Joaquin Phoenix a Vanessa Kirby hrají své hlavní role skvěle. Bitvy, když už na ně dojde, jsou epické. Ale chybí tu nějaký moment, z něhož bychom se příslovečně řečeno posadili na zadek. Jako by si tato verze zkrátka ukousla příliš velké sousto a film držel pohromadě velmi hrubým stehem

 

Foto: Sony Pictures