Griselda si podmanila Netflix! Seriál ji jako čiré zlo nezobrazuje

Sofía Vergara odvedla skvělou práci.

Zdroj: Netflix

Ve čtvrtek 25. ledna měla premiéru Griselda, drsná minisérie od tvůrců Narcos, která se věnuje podstatné části životu drogové kmotry Griseldě Blanco. Ačkoli se nedrží skutečných událostí příliš věrně, titul podle očekávání převzal otěže aktuálně nejsledovanějšího seriálu Netflixu.

Zdroj: Netflix

Griselda Blanco Restrepo, známá jako Černá vdova nebo Kokainová kmotra, byla nemilosrdná kolumbijská drogová baronka, která v 70. letech minulého století hrála významnou roli v kokainovém obchodu a podsvětí Miami na Floridě. Každý, komu dlužila peníze byl zabit a každý, kdo dlužil peníze jí, zaplatil životem také.

Čtěte také: Česká sci-fi uhranula Netflix! Na nejsledovanější film streamu už dotírá postapokalyptický nářez

Zatímco v první epizodě se vracíme do jejího života v Kolumbii, abychom se seznámili s její minulostí a s důvody, proč utekla do Ameriky, seriál se rychle rozjede a skokem o několik let dopředu popisuje její fascinující příběh. Ten se ale skutečných událostí drží jen zřídka a hlavní hrdinku ani zdaleka nepředstavuje jako čiré zlo, kterým ve skutečnosti Griselda Blanco byla. Skutečná Griselda byla nelítostnou masovou vražedkyní, která byla vyšetřována pro 40 vražd, přičemž se předpokládá, že jich měla na svědomí přes 250.

Griselda je příběh o pomstě. Ano, je to příběh skutečné drogové královny Griseldy Blanco (úchvatná Sofía Vergara), která se stala kmotrou medellínského kartelu. Tento příběh ovšem není vyprávěním o nějaké utrápené dívce, která se nechá strhnout podsvětím. Místo toho nám tvůrci seriálu nabízí pohled do mysli velmi pečlivé a inteligentní ženy, která si hodlá vzít zpět vše, co jí kdy bylo ukradeno, i kdyby při tom měla zničit sama sebe. Rychlý a dobře zahraný seriál je brutální, fascinující a plný velkého dramatu.

Tvůrkyní a scénáristkou Griseldy je Ingrid Escajeda, která v loňském roce přivedla na obrazovky Apple TV+ výborné Silo, režii všech šesti epizod obstaral Andrés Baiz, režisér kultovního španělského thrilleru La cara oculta a hned několika epizod seriálů Narcos a Narcos: Mexiko. V hlavní roli nemilosrdné kmotry se představila již zmíněná herečka Sofía Vergara známá převážně z komediálního seriálu Taková moderní rodinka.

Zdroj: Netflix