Christian Bale slaví 50 let! Připomeňte si jeho 10 nejlepších filmů

Foto: Le Mans '66 (20th Century Fox), Temný rytíř povstal (Warner Bros.), Mechanik (Paramount Classics)

Bale je jedním z mála herců, kteří dokáží plynule přecházet mezi velkorozpočtovými trháky a nízkorozpočtovými prestižními filmy. Během své kariéry ztvárnil jak fiktivní stálice popkultury, jako jsou Batman a John Connor, tak skutečné historické postavy, jako jsou Dick Cheney a Melvin Purvis. Hrál také kouzelníka, strojníka a závodníka. Baleovy nejlepší filmy zahrnují řadu různých žánrů a stylů, od boxerského životopisného filmu přes satirický slasher až po komiksovou trilogii Temný rytíř. Oslavme společně s Christianem Balem jeho 50. narozeniny, které slaví 30. ledna a připomeňme si deset jeho nejlepších filmů.

10. Mechanik (2004)

Zdroj: Filmax International

Před začátkem natáčení Bale kvůli roli ve filmu Mechanik zhubl 62 kilogramů, což byla jedna z hercových největších fyzických proměn. Ve filmu hraje Trevora Reznika, dělníka z továrny s nebezpečnou podváhou, který celý rok nemůže spát a v důsledku toho se u něj objevují paranoia a bludy. Film je dechberoucí psychologickou studií postavy. Ačkoli byl film při svém původním uvedení do kin kasovním propadákem, kritika jej přijala velmi kladně, přičemž ocenila zejména Baleův hluboce angažovaný výkon, a dnes je z něj proslulá kultovní klasika.

9. Špinavý trik (2013)

Zdroj: Sony Pictures

Špinavý trik, inspirovaný operací FBI Abscam z přelomu 70. a 80. let, je černá komediální kriminálka. Točí se kolem dvojice podvodníků, kteří se spojí s agentem FBI, aby pomocí záškodnické operace zlikvidovali nepoctivé politiky. Bale v roli podvodníka Irvinga Rosenfelda zdatně vede hvězdný herecký ansámbl, který zahrnuje stejně zábavné výkony Amy Adamsové, Bradleyho Coopera a Jennifer Lawrenceové. Na film se pomalu zapomíná, ale v roce 2013 se dočkal uznání kritiky, kasovního úspěchu a deseti nominací na Oscara, včetně Baleovy nominace za nejlepší mužský herecký výkon.

8. Říše slunce (1987)

Zdroj: Warner Bros.

Baleovou průlomovou dětskou rolí byl Jim Graham ve Spielbergově filmu Říši slunce, příběh o dospívání a válce. Jim je mladý chlapec, který během druhé světové války zažívá obrovský šok, když se ze života v bohaté britské rodině v Šanghaji ocitne v japonském internačním táboře. Přestože film při svém prvním uvedení do kin nezaznamenal velký kasovní úspěch, byl od té doby díky působivé kameře a silným hereckým výkonům znovu oceněn jako jeden z nejlepších Spielbergových válečných filmů.

7. Dokonalý trik (2006)

Zdroj: Warner Bros. Pictures

Snímek Dokonalý trik, adaptovaný podle stejnojmenného románu Christophera Priesta, je napínavým příběhem soupeřících kouzelníků v Londýně 90. let 19. století. Bale se dobře snoubí s Hughem Jackmanem v hlavních rolích: dělnického kouzelníka Alfreda „Profesora“ Bordena a aristokratického kouzelníka Roberta „Velkého Dantona“ Angiera. V rukou režiséra Christophera Nolana je Dokonalý trik napínavým magickorealistickým thrillerem, který mistrně graduje až k šokujícímu zvratu. Tři dějství scénáře jsou strukturována jako tři fáze kouzelnického triku.

6. Sázka na nejistotu (2015)

Zdroj: Paramount Pictures

Film Sázka na nejistotu, natočený podle knihy Michaela Lewise, popisuje, jak bublina na trhu s bydlením ve Spojených státech vedla k finanční krizi v letech 2007-2008. Ekonomické kalkulace možná nezní jako strhující filmový materiál, ale režisér Anchormana Adam McKay – který se se svým spoluscenáristou Charlesem Randolphem podělil o Oscara za nejlepší adaptovaný scénář – využívá komediální prvky a camea k tomu, aby suchý finanční proces v Sázce na nejistotu působil napínavě. Bale byl za roli sociálně neohrabaného manažera hedgeového fondu Michaela Burryho nominován na Oscara a cenu BAFTA.

Čtěte také: Sci-fi roku nebo oscarovka z koncentráku. Představujeme nejočekávanější únorové filmy v kinech

5. Malé ženy (1994)

Zdroj: Columbia Pictures

Verze Malých žen z roku 1994 je jednou z kriticky i komerčně nejúspěšnějších adaptací zásadního románu Louisy May Alcottové. V čele s výkonem Winony Ryderové, která byla nominována na Oscara za roli Jo Marchové, se Malé ženy točí kolem dospívání sester Marchových během americké občanské války a po ní. Bale hraje Theodora „Laurieho“ Laurence, nejlepšího přítele Jo, který se do ní zamiluje, ale nakonec se ožení s její sestrou Amy. Upřímné pojetí známého příběhu režisérky Gillian Armstrongové je podpořeno bezchybným hereckým obsazením.

4. Le Mans ’66 (2019)

Zdroj: 20th Century Fox

Matt Damon se představil v roli automobilového konstruktéra Carrolla Shelbyho po boku Balea jako závodníka Kena Milese ve filmu Le Mans ’66, který mapuje odvážnou snahu Fordu postavit vůz schopný porazit Ferrari v závodě 24 hodin Le Mans v roce 1966. Film se v roce 2019 stal hitem u kritiky i diváků a byl nominován na čtyři Oscary, včetně ceny za nejlepší film. Diváci nemusí být fanoušky závodů, aby se nechali filmem strhnout. Příběh outsidera a chemie mezi Baleem a Damonem na plátně jsou dostatečně přesvědčivé na to, aby zaujaly každého.

3. Americké psycho (2000)

Zdroj: LionsGate Films

Film Americké psycho, natočený podle stejnojmenného satirického hororového románu Breta Eastona Ellise, se točí kolem marnivého newyorského investičního bankéře, který se na volné noze živí jako sériový vrah a vraždí, aby se dostal na vrchol. Stejně jako předloha byla i filmová adaptace Amerického psycha kontroverzní kvůli svému grafickému násilnému obsahu. Od té doby si však získala kultovní oblibu a Bale v roli chytrého slashera Patricka Batemana předvádí jeden ze svých nejikoničtějších výkonů.

2. Trilogie Temný rytíř (2005-2012)

Zdroj: Warner Bros. Pictures

Batman začíná převypráví příběh Batmanova původu, Temný rytíř je neo-noir o hrozbě terorismu a Temný rytíř povstal přenáší revoluci do ulic Gothamu. Nolan zasadil tropy batmanovských příběhů do reálného světa a Bale poskytl divoké, ale přesto vybroušené ztvárnění Bruce Waynea. Drsný realismus trilogie Temný rytíř způsobil revoluci v komiksovém žánru a inspiroval vlnu temných superhrdinských restartů. Nolanovy filmy o Batmanovi jsou vzácným příkladem blockbusterů, které jsou oblíbené jak u kritiků, tak u diváků.

1. Fighter (2010)

Zdroj: Paramount Pictures

Režisér David O. Russell zachytil ve filmu Fighter vztah mezi boxerem Mickym Wardem a jeho starším nevlastním bratrem a trenérem Dickym Eklundem. Když v roce 2010 přišel do kin, byl Fighter označován za nejlepší boxerský životopisný film od dob Zuřícího býka. Od vzorce boxerských filmů se příliš neodchyluje, ale díky dojemným hereckým výkonům je film poutavý od začátku do konce. Christian Bale získal za svou všeobecně uznávanou roli Eklunda Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a proměnil svůj vzhled i způsoby chování tak, aby se do role skutečně vtělil.