Roden a Rázlová excelují v tragikomickém příběhu! Novinku chválí kritici i diváci

Nenápadný film se silným poselstvím.

Zdroj: Bontonfilm

Dramatický snímek Tancuj Matyldo vstoupil do českých kin teprve ve čtvrtek, diváci a kritici se ale už nyní shodují, že jde o jeden z nejsilnějších zážitků roku. Není to přitom tak dávno, co nadšení panovalo u sci-fi Bod obnovy, historické kriminálky Úsvit, a černohumorné podívané Přišla v noci.

Je jasné, že česká novinka Tancuj Matyldo vyprodávat kina nebude, přesto film Petra Slavíka zasluhuje pozornost. Režisér převážně nováckých a primáckých seriálů natočil tragikomický příběh plný emocí, skvělých hereckých výkonů a kvalitně napsaných dialogů. Shodují se na tom recenze předních českých kritiků, a nadšení z českého filmu hlásí i samotní diváci.

Čtěte také: Češi připravují animovanou Pyšnou princeznu! Vypadá jako od Disneyho

Film vypráví příběh uzavřeného Karla (Karel Roden), který si k sobě nastěhuje svou extravagantní matku Matyldu (Regina Rázlová) poté, co nečekaně přišla o byt. U Matyldy ale propuká Alzheimerova choroba, a soužití s ní je pro Karla hotovou katastrofou. Jako možné řešení se nabízí, že se o svou babičku postará Karlův syn Pavel pohrdající otcovou profesí exekutora.

Zdroj: Bontonfilm

„Kvůli stárnutí obyvatelstva a zvyšování průměrné délky života bude lidí s Alzheimerovou nemocí v dalších dekádách přibývat, a tak je jistě dobře, že na tento sociální problém upozorňuje i hrané drama. Obzvlášť když je citlivě natočené a ještě suverénněji zahrané,“ píše Mojmír Sedláček ve své recenzi na Kinoboxu.

Recenze Věry Míškové z Novinek ohodnotila film devadesáti procenty. „Na kvalitě filmu mají vedle výborně napsaného scénáře obří zásluhu herecké výkony. Rázlová i Roden vyjádřili v proměnlivosti svých postav tolik emocí, že s nimi divák jde od začátku až do konce,“ píše autorka recenze.

Poměrně vysoko hodnotí český snímek také legendární František Fuka ve své videorecenzi. „Skvělé herecké výkony Rodena a Rázlové, většinou kvalitně napsané dialogy, ale ústřední zápletka přerodu otce a syna z hajzlů v lidumily je tak ledabyle načrtnutá a plná laciných scenáristických berliček, že to do značné míry ničí kouzlo filmu.“

Zdroj: Bontonfilm

Devadesát procent nadělila také Jana Podskalská z Deníku. V recenzi píše, že „někteří kritici možná filmu vytknou komorní vyprávění a málo filmových celků, jeho téma je ale natolik silné, že se bez nich spolehlivě obejde. Slavíkovi zaslouží respekt za to, že otvírají tabuizované téma, i za citlivý a řemeslně důkladný přístup.“

Čtěte také: Když chůvu dělá usvědčený vrah, a máma šňupe lajnu. Netflix představil minisérii podle skutečnosti

„Tancuj Matyldo je horskou dráhou, která z vás vymáčkne nebývalé množství nebývale silných emocí, které s vámi zůstanou ještě dlouho po titulcích. Směřování příběhu o odcizeném synovi a matce trpící Alzheimerovou chorobou se sice odvíjí přesně tak, jak čekáte, formálně jde ale o tak bravurně zvládnutou záležitost, že to ani nevadí,“ uvádí v recenzi Martin Mažári pro TotalFilm.

Film v současné době hodnotilo na ČSFD jen 43 uživatelů. Tancuj a Matylda se drží v červených barvách, jejich skóre totiž činí slušných 73 %.

Zdroj: Bontonfilm