Stvořitele zesměšnila Tlapková patrola. Lepší start v kinech měl i horor Saw X

Stvořitel je propadák, Tlapková patrola hit.

Stvořitel v kinech propadl.
Zdroj: 20th Century Studios

Tlapková patrola ve velkofilmu sestřelila očekávaného Stvořitele, šanci nedala ani hororovému Saw X. Ve prospěch animáku pro děti hrají nejen víkendové tržby, ale také fakt, že jeho výroba stála pouhých 30 milionů dolarů. Naopak originální sci-fi režiséra Edwardse má zaděláno na pořádně velký průšvih.

Tlapková patrola ve velkofilmu

Víkendové tržby zcela s přehledem ovládl druhý celovečerák Tlapkové patroly, jež dokonce předčil i původní snímek z roku 2021. Zatímco jednička debutovala s 13 miliony, superhrdinské pokračování otevřelo svůj účet 23 miliony, v celosvětovém měřítku si během prvního víkendu připsalo úctyhodných 47, 5 milionů dolarů. Skvělý start dává tušit, že by se Tlapky mohly klidně vyšplhat až ke čtvrt miliardě. A to by byl, při rozpočtu 30 milionů, velký úspěch.

Saw X

Překvapivě zdařilý návrat hororového Saw označují zahraniční kritici za nejlepší díl série vůbec, v naší recenzi se ale držíme více při zemi. Nic to ale nemění na tom, že Saw X zaznamenalo snový otvírák v podobě 29 milionů dolarů, z toho rovných 18 na domácí půdě. Řečí čísly jde o mnohem lepší start, než měly poslední dva díly – Spirála strachu (8) nebo Jigsaw (16). Saw X je přitom jeden z mnoha letošních nízkorozpočtových hororů, jeho rozpočet měl dělat směšných 13 milionů.

Stvořitel

Nejhůře z novinek minulého týdne dopadl Stvořitel, originální sci-fi z dílny režiséra Godzilly a Rogue One. Slabý opening za 14 milionů alespoň částečně zahojil zbytek světa, kde si Disney připsal dalších 18. Záchrana také může přijít v podobě uvedení na japonském a korejském trhu, kam se Stvořitel teprve chystá v průběhu října. Osmdesátimilionový rozpočet, který jsme ještě nedávno obdivovali, se nyní zdá být nedostižný. To navíc nepočítáme další miliony, které padly na reklamu.

Kompletní přehled víkendových tržeb na stránkách Box Office Mojo.