Recenze: Přízraky v Benátkách jsou nejděsivějším a nejlepším Branaghovým Poirotem

Hercule Poirot se vrací ve formě.

Kenneth Branagh ve filmu Přízraky v Benátkách.
Zdroj: Zdroj: 20th Century Studios

Přiznám se, že jsem jedním z těch, kdo považují za ultimátní verzi Hercula Poirota tu, kterou v bezpočtu filmů a epizod seriálu ztvárnil ikonický a nezapomenutelný Sir David Suchet. I proto mne varianta, představená režisérem a hercem (a rovněž Sirem) Kennethem Branaghem nechávala dlouho chladným. Pryč byl malý rozvážný a podsaditý muž s vejčitou hlavou a černým knírkem. Na jeho místo zastoupil ráznější, vysoký elegán s až směšně mohutným smetákem pod nosem, kterému jsem se několik let úspěšně vyhýbal. Když jsem ale zhlédl trailer na nejnovější, třetí dobrodružství této verze slavného detektiva, musel jsem tento svůj postoj přehodnotit. Proč?

Protože příslib temnou atmosférou prodchnuté detektivky s prvky duchařských příběhů, natočené podle děsivého příběhu Viděla jsem vraždu od královny detektivek Agathy Christie, si mě prostě získal. Zatímco Vražda v Orient expresu byla (jakkoli mám mnohem raději verzi se Suchetem) skutečně povedenou detektivkou s krásným vizuálem a hvězdným obsazením, která až na svérázné pojetí slavného detektiva zachovala poměrně značnou věrnost předloze, Smrt na Nilu se ztratila v načančané vizuální pompéznosti a snaze pojmout zažitou postavu jinak za každou cenu. Na druhou stranu se tvůrcům nelze úplně divit vzhledem k tomu, jak bohatou má belgický detektiv historii adaptací. I tím, že jsem všechny tři snímky viděl krátce po sobě je mohu lépe porovnávat. A nejnovější přírůstek je na tom zdaleka nejlépe. Přízraky v Benátkách na to jdou od lesa.

Od okázalosti se přesouvají ke komorní, paranoiou napumpované podívané, kde je atmosféra hustá tak, že by se dala krájet. A ač se ocitáme v malebných Benátkách, většina filmu se odehrává ve stísněném prostředí jednoho rozpadajícího se sídla, které poslouží jako kulisy nadpřirozených jevů a duchařské seance. Zde má snímek až překvapivě blízko k hororu a byl jsem mile překvapen, jak temný a drsný se Branagh nebál být. Navíc se zde střetáváme s Poirotem, který už řemeslo pověsil na hřebík a pochybuje sám o sobě. K tomu je zde vedlejší postava spisovatelky, jež mu pomáhá s řešením případu a vlastně ho donutí se vrátit z poklidného důchodu k práci. Jenže nic není tak, jak se zdá a postranní úmysly může mít kdokoli. I přítel…

To vše jsou skvělé prostředky k poutavému a skvěle napsanému vyprávění, jehož se nám skutečně dostává. Co se žádnému z předchozích snímků nedalo vytknout, bylo hvězdné obsazení. Nejinak je tomu i tentokrát, navíc však ruku v ruce s nebývale vybroušeným scénářem, kdy vás na rozdíl od Smrti na Nilu pozadí a motivace postav skutečně zajímají, protože poskytují podstatné střípky do zamotané mozaiky. V té to totiž hned v několika momentech vypadá, že už už máte pachatele. Jen aby se vše ještě víc zamotalo. Potěší i ona lehká podvratnost, kdy by se místy až zdálo, že se racionální svět pragmatického a geniálního vyšetřovatele zvrtne v čistokrevnou duchařinu. O to větší radost budete mít, až vše zapadne do sebe. Ačkoli v tomto případě jsem předlohu nečetl, jsem přesvědčen, že se zde věrně otiskává rukopis Agathy Christie, která krom bezpočtu detektivek měla na svém kontě právě i duchařské příběhy. A jejich fúze s Herculem Poirotem se daří na výbornou…

Verdikt

Přízraky v Benátkách jsou jednoznačně z trojlístku Branaghových Poirotů tím nejlepším. Ale nejen to, jedná se v první řadě o výbornou detektivku, která má nesmírný spád a úžasně mrazivou atmosféru. Ta vás chytí prakticky od první minuty a neopustí do samotného závěru. A stačilo přitom tak málo. Pompéznosti a načančanému vizuálu přebrala žezlo komornost a prostředí jednoho domu v Benátkách uprostřed bouře. K tomu přimíchejte všudypřítomnou paranoiu, městské zkazky o prokletí, vraždy a samotného Poirota, který zde nemůže věřit ani vlastním smyslům. Navíc se tu snad poprvé prakticky neřeší protagonista, ale případ, díky čemuž skutečně dostává prostor stará dobrá zapeklitá zápletka, jitřící ony malé šedé buňky. Na úkor tvůrčích kreací s postavou detektiva. Ačkoli se pachatel vražd v tomto případě dá docela dobře odhadnout, i tak jsem díky překvapivě pochmurnému feelingu seděl během projekce jako na jehlách. Takhle povedenou staromilskou (a přitom moderní) detektivku jsme tu neměli od dob mého oblíbeného Na nože! Pokud máte jen trochu rádi dobré krimi a nebojíte se děje s nádechem hororu a mysteriózna, rozhodně vyrazte do kina!

Přízraky v Benátkách / A Haunting in Venice
Trailer
USA, 2023, 103 min
Detektivní / Mysteriózní / Horor
Režie: Kenneth Branagh
Scénář: Kenneth Branagh
Hrají: Kenneth Branagh, Kyle Allen, Camille Cottin, Jamie Dornan, Tina Fey, Jude Hill, Kelly Reilly, Riccardo Scamarcio, Michelle Yeoh, Emma Laird, Ali Khan, a další.