Godzilla srovná se zemí poválečné Japonsko. Velkolepý film je odpovědí na Oppenheimera

Foto: Toho Studios

Ještě než plátna kin opět zbourají Godzilla a Kong v hollywoodském měřítku, uvede japonská společnost Toho snímek Godzilla Minus One. Film oceňovaného režiséra Takaši Jamazakiho se bude odehrávat v poválečném Japonsku. Po krátkém teaseru přichází řada pro prvotřídní trailer, za který by se nemusel stydět ani americký velkofilm.

Godzilla Minus One je třiatřicátým dílem Godzilly z produkce společnosti Toho, sedmatřicátým dílem celkově a pátým filmem v éře Reiwa (termín označující sérii japonských filmů ze série Godzilla vydávaných od roku 2016 souběžně se sérií filmů MonsterVerse společnosti Legendary Pictures). Godzilla Minus One napsal, produkoval a režíroval slavný japonský tvůrce Takaši Jamazaki.

Stejně jako v případě teaseru, tak i plnohodnotný trailer ukazuje nový vzhled monstra a zároveň odhaluje zasazení příběhu do poválečného Japonska. Upoutávka poskytuje poměrně mrazivý pohled na destrukci, atomové běsnění, představeny jsou také hlavní tváře filmu. Původní teaser doprovodil působivý plakát od společnosti Toho.

Godzilla Minus One se bude odehrávat v poválečném Japonsku, kde se Godzilla stává novou hrozbou pro zemi zničenou druhou světovou válkou. Film se tedy bude odehrávat několik desítek let před filmem Shin Godzilla z roku 2016, dosud posledním titulem z dílny Toho, který sklidil rozporuplné reakce.

Film Godzilla z roku 1954, který vznikl necelých deset let po atomovém bombardování Hirošimy a Nagasaki, byl reakcí na tuto tragédii. Po válce bylo japonským filmařům zakázáno vytvářet obsah s touto tematikou, a tak použili Godzillu jako metaforu zvěrstev, která přinesla jaderná válka a lidská nevědomost. O vzniku atomové bomby nedávno vyprávěl Oppenheimer režiséra Christophera Nolana, který tak s klidnou hlavou můžeme brát jako neoficiální prequel japonské Godzilly.

V současné době se připravuje také sequel série MonsterVerse nazvaný Godzilla x Kong: The New Empire, který režíruje Adam Wingard (Godzilla vs. Kong). Tento snímek bude uveden v dubnu 2024, o celý měsíc později, než tomu bylo původně v plánu. Své místo totiž přenechal druhé Duně, kterou Warneři nedávno přemístili na březen.

Godzilla Minus One má americkou a japonskou premiéru letos v listopadu. Uvedení v Česku se zřejmě nedočkáme.

Foto: Toho Studios