Expend4bles explodovali, mají nejhorší start ze série. Kina zejí prázdnotou

Série Expendables je zřejmě u svého konce.

Zdroj: Lionsgate

Do kina se aktuálně moc nechodí, a rozhodně na tom nic nezměnili ani čtvrtí Expendables. Film nejdříve rozcupovala kritika, KO mu ale uštědřili samotní diváci, kterých přišlo méně, než na předchozí třetí film. Expend4bles mají podle předpokladu nejhorší start z celé série, tržby nezachraňuje ani Čína, ve které měl akční sequel světovou premiéru.

Mládeži nepřístupní Expend4bles zřejmě doplatili na svůj rating, na výsledcích víkendových tržeb se možná podepsala i drsná kritika recenzentů. Film s rozpočtem 100 milionů dolarů utržil zatím směšných 8,3 milionu na domácí půdě, dalších 11 milionů si pak měl připsat v Číně, ve které proběhla jeho premiéra. Expend4bles se dokonce ani nestali jedničkami víkendu, v pokladnách kin je porazilo pokračování hororové Sestry, která už třetím týdne pokračuje ve spanilé jízdě (rozpočet 40 milionů, tržby 204 milionů).

Expend4bles jsou nejen nejhorším dílem série, ale také zaznamenali nejhorší start v pokladnách kin. Jednička ve své době utržila 35 milionů, dvojka 29, třetí film 16. Parta, jejíž otěže v novém snímku převzal Jason Statham, bude mít opravdu co dělat, aby se nestala jedním z největších kasovních propadáků posledních let. Na druhou stranu, celosvětové tržby ještě nebyly zveřejněny, a je docela možné, že Evropa bude finanční mizérii částečně krotit.

V recenzi jsme o čtvrtých Expendables napsali, že působí unaveně, zbytečně, na sílu. O CGI, které když tu je, tak působí jako ze staré videohry. Snímek selhává v tom, o čem měl být: týmovce akčních hvězd. Zůstává průměrná akce, kde je inteligence nepřátel několik levelů pod vysmívanými stormtroopery. A když dojde na „cool“ akci, kde se Jason Statham na kulomety vyzbrojené motorce prohání po lodi a bezejmenní ozbrojenci padají jako hrušky, nevíte jestli se smát, nebo brečet.

Foto: Lionsgate