Expendables 4 je prý nejhorší film ze série a potupou pro všechny zúčastněné

Tento film bude možná postradatelný.

Zahraniční ohlasy na Expendables 4.
Zdroj: Lionsgate

Světovou premiéru měli Expendables 4 minulý pátek v Číně, první recenze už ale přicházejí také odjinud, ačkoli by na mě mělo být přísné embargo až do pátku. Studio Lionsgate, potažmo distributorská společnost Vertical Entertainment zřejmě mají k tomuto kroku jisté důvody. Expendables 4 jsou prý otřesní a nezachraňuje to ani stomilionový rozpočet.

Embarga na recenze čtvrtých Expendables jsou až do pátku, přesto se česká premiéra koná ve čtvrtek. Novináři dokonce viděli film v úterý. A vysvětlení je zřejmě jednoduché – zahraniční ohlasy nevěstí vůbec nic dobrého. Expendables 4 mají být nejhorším dílem série, na čemž se shoduje hned několik zdrojů. Hodnocení přibývají také na IMDB, a nejen z Číny, která viděla film už v předstihu jednoho týdne.

V době psaní nedělního článku hodnotilo Expend4bles 137 uživatelů na IMDB, dnes už se jejich počet blíží k pěti stům. Pouhých 50 z nich se hlásí k Číně, více jak 100 pak přichází ze Spojených států. Film aktuálně oplývá podprůměrným skórem 5, 1 z deseti.

Eric Eisenberg ze Cinemabland

Zajímalo vás někdy, jak vypadá dno franšízy? Připravte se na to, že budete ohromeni příšerností filmu Expend4bles. Má estetiku Direct-To-Video filmu z roku 1995 a pouhé popisování vývoje příběhu/zápletky zní jako výsměch. Trapas pro všechny zúčastněné.

Bitesize Breakdown

Expend4bles ztrácí vše, co bylo na sérii zábavné, jde o nejslabší díl. Nedostatek hvězdné síly a humoru ukazuje, že se tato série ubírá špatným směrem.

Kritik Adriano Caporusso

Expend4bles si libuje v návratu ratingu R, ale jeho zvraty a hloupá (ne v zábavném smyslu) zápletka v kombinaci s přesunem pozornosti na Jasona Stathama z něj dělají nezajímavý film, který není ani zdaleka tak zábavný, aby se mu daly odpustit jakékoli nedostatky.

Jeremy Kazieva

Pokud jste někdy hráli COD: Black Ops, Expendables 4 si zamilujete! Celé obsazení je neuvěřitelné, vztah Stalloneho a Stathama je parádní a zbytek vám v něčem připomene Sebevražedný oddíl. Perfektní mix boje, krvavosti a špetky humoru. ÚŽASNÉ.

Hunter Bolding

Expend4bles mě velmi zklamali. Hned na začátku filmu dojde k hloupému rozhodnutí a pokračuje se slabým scénářem. Tony Jaa a Jason Statham dělají maximum, aby se na to dalo sotva dívat. Chtělo to větší palebnou sílu.

Phil Roberts

Bohužel, Expendables 4 jsou sice použitelní, ale okamžitě zapomenutelným pokračováním, který narušuje vzorec, jenž nás přivedl k tanci. Průměrné CGI, nevýrazné herecké výkony a slabá zápletka jen kazí příjemné akční momenty, kterými je film posetý. Taková promarněná příležitost.

O čem jsou Expendables 4

Expendables 4 byli poměrně dlouho označovaní za spin-off hlavní série, jež měl nést název The Expendables: A Christmas Story a zaměřit se měl na dění okolo Jasona Stathama. Několikrát to dokonce zmínil samotný Sylvester Stallone. Je tak velmi pravděpodobné, že studio u tohoto konceptu zůstalo a z vedlejšího spin-offu udělalo oficiální čtvrtou část série. Tomu také odpovídá fakt, že šestasedmdesátiletý Stallone již nebude hlavní tváří filmu, naopak Staham by se měl dostat do popředí. Podle režiséra Scotta Waugha budou Postradatelní v nadcházejícím filmu vtaženi do jaderného konfliktu mezi Ruskem a Spojenými státy.

Zatímco v minulých dílech se v menších či větších rolích objevily legendy jako Arnold Schwarzeneger, Harrison Ford, Jean-Claude Van Damme, Jet-Li, Wesley Snipes nebo Bruce Willis, ani tentokrát by o zvučná jména neměla být nouze. Mezi nováčky se totiž představí Iko UwaisTony Jaa, 50 Cent nebo třeba Megan Fox. Pochopitelně nebudou chybět ani stálice původní trilogie – Dolph Lundgren, Randy Couture, Jason Statham a Sylvester Stallone.

Expend4bles: Postr4datelní, jak zní oficiální český název, dorazí do kin 21. září.

Foto: Lionsgate