Recenze: Gran Turismo je adrenalinová jízda inspirovaná videohrou a životem

Foto: Sony Pictures

V tomto životopisném akčním sportovním dramatu hraje Archie Madekwe roli Janna Mardenborougha, mladého muže, který je jedním z nejlepších hráčů na světě v závodním videoherním simulátoru Gran Turismo. Marketingový manažer společnosti Nissan, Danny Moore (Orlando Bloom), uspořádá soutěž, v níž nejlepší hráč na světě dostane šanci stát se profesionálním závodníkem. S pomocí trenéra Jacka Saltera (David Harbour) se Jann stane z nuly hrdinou ve strhujícím příběhu podle skutečné události, který vás ohromí.

Napříč létem se hodně mluvilo o filmech Barbie, Oppenheimer a MI: Odplata – První část. Největším překvapením se ale stává Gran Turismo režiséra Neilla Blomkampa (Distrcit 9, Elysium). Ten vytvořil emotivní podívanou s klasickým příběhem o outsiderovi, který se dostal z nuly na vrchol. Blomkamp si pohrává s vizuálem a videoherní prvky přenáší do reality a snaží se tak v rámci akčních sekvencích vytěžit maximum. Zajímavostí je, že zvažovaným režisérem byl původně Joseph Kosinski (Top Gun: Maverick, Tron: Legacy), z čehož nakonec sešlo kvůli tvůrčím neshodám.

Hlavním hrdinou filmu je Jann, který se žene za svým snem. Se svým otcem Stevem (Djimon Hounsou) moc nevychází a necítí, že by se mu od něj někdy dostávalo nějaké podpory. Kupředu ho žene touha dokázat otci, že se mýlí a ukázat mu, čeho až je ve skutečnosti schopný. Jedná se o emocionální podzápletku, která se dočká seriózního vyústění. Hounsou byl vždy ucházející herec, který obvykle dostával vedlejší role ve velkých hollywoodských blockbusterech. Ačkoli v tomto snímku nemá mnoho času na plátně, tak září v každé scéně, ve které se objeví.

Foto: Sony Pictures

Od chvíle, kdy Jann vyrazí na závody, tak se začíná ve filmu budovat skvělá atmosféra. Obecným faktem je, že pokud během hraní nabouráte, tak můžete začít znovu. Pokud něco pokazíte ve skutečném závodě, můžete zemřít nebo někoho zabít. To je nelítostná pravda a tento film na ni klade důraz. Není zde prostor pro chyby, a když jste na trati, musíte se rozhodovat ve zlomku vteřiny. Pokud zaváháte byť jen na vteřinu, následky mohou být fatální. To jsou sázky, do kterých byl náš hlavní hrdina vhozen.

Foto: Sony Pictures

Přestože je Jann jedním z nejlepších hráčů Gran Turisma na světe, tak není ve společnosti zkušených závodníků ve svém živlu. Stojí proti profesionálům, kteří se na těchto tratích pohybují mnohem déle než on. Madekwe je nadějný herec, který do své postavy vnáší svůj herecký styl a ztvárňuje ji s určitými sympatiemi. Harbour je výborný a dostává příležitost zazářit své postavě, která má v sobě víc, než se na první pohled zdá.

Gran Turismo je zdařile provedený sportovní životopisný film, který od začátku do konce srší energií, neotřelým stylem a dynamikou. Sice to není dokonalé, ale je to zatraceně dobré. A stává se živoucím důkazem, že filmy o videohrách mohou být zdařilé, napínavé a emotivní zároveň.