10 prozatím nejúspěšnějších filmů v roce 2023. Přibaleny i největší propadáky

Foto: Malá mořská víla (Walt Disney), Barbie (Warner Bros.), Oppenheimer (Universal Pictures)

Na tom, že plnokrevné blockbustery vládnou žebříčku nejúspěšnějších filmů roku, není nic zajímavého. Nepřekvapí ani katastrofální výsledky Flashe a druhého Shazama, jejichž svět se hroutí za pochodu a nezachrání to ani Blue Beetle a nový Aquaman. Naopak poklonu zasluhují nízkorozpočtové horory, které téměř z ničeno upekly zisky v desítkách až stovkách milionech dolarů. Magickou miliardu v tržbách letos pokořila pouze Barbie a animák Super Mario Bros. ve filmu. Nolanův Oppenheimer se zařadil mezi desítku nejvýdělečnějších eRkových titulů všech dob.

10. Transformers: Probuzení monster

Rozpočet: 200 milionů dolarů
Tržby: 433,7 milionů dolarů

Transformers se vrací do akce. Film s podtitulem Probuzení monster vzal diváky na dobrodružnou cestu s Autoboty do roku 1994 a představil zcela novou frakci Transformerů – Maximaly, Predacony a Terrorkony, kteří se k nim připojili jako spojenci v bitvě o Zemi. Maximalové i jejich protější rasy se místo do vozidel proměňují ve zvířata a ptáky. Režisér Creeda II natočil průměrné pokračování, které sérii nikam neposunulo a kvalitám původní trilogie se ani nepřiblížilo.

9. Ant-Man a Wasp: Quantumania

Rozpočet: 200 milionů dolarů
Tržby: 476 milionů dolarů

Ant-Man a Wasp: Quantumania je trochu funkčnější, než většina ostatních komiksových filmů poslední doby. To je ale po všem, co jsme už viděli žalostně málo. Je to něco jako když si uvaříte čaj z už vylouhovaného sáčku. Tu chuť dokonale znáte a je slabší než posledně. Humor balancuje na hraně trapnosti a záleží, zda na to přistoupíte. Zejména provedení MODOKa tu je vyloženě aspirantem na Zlatou malinu (herecky i co do vizuálního provedení) a je tak (ne)chtěně vtipný, že budete buďto vrtět nechápavě hlavou, a nebo se pobaveně uculovat.

8. Mission: Impossible Odplata – První část

Rozpočet: 300 milionů dolarů
Tržby: 497,7 milionů dolarů

Nové Mission: Impossible je více Jamesem Bondem v moderních kulisách, než Bond sám. Již třetí díl ze série, který vznikl pod režijní taktovkou Christophera McQuarrieho ukazuje, že pokud nelze dříve stanovenou laťku překonat, minimálně ji lze už poněkolikáté dostat alespoň stejně vysoko. Šedesátník Tom Cruise nikterak nezpomaluje a jeho (pravděpodobné) loučení se s ikonickou filmovou sérií se nepřekvapivě stává jedním z nejlepších akčních filmů, co jsme měli v kině možnost vidět.

7. Malá mořská víla

Rozpočet: 250 milionů dolarů
Tržby: 566,6 milionů dolarů

Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Při jedné z výprav nad hladinu se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Nejnovější hranou disneyovku natočil oceňovaný Rob Marshall. Kontroverze vyvolávající snímek se nakonec zaplatil více jak dvakrát a už brzy dorazí na streamovací službu Disney+.

6. Oppenheimer

Rozpočet: 100 milionů dolarů
Tržby: 572,6 milionů dolarů

Takhle má vypadat filmový zážitek. Čas od času oblaží kina svou přítomností TEN film, jenž nám zase pro jednou ukáže, proč máme rádi pohyblivé obrázky. Nápaditý a geniální žánrový veletoč, který prostě musíte vidět! Oppenheimer je naprosto pohlcujícím a dechberoucím zážitkem, který mi v kině při projekci v IMAX sále doslova a do písmene uhranul. Bylo to jako dívat se na několik skvělých filmů v jednom. A parádní na tom je, že to nepůsobilo jako nějaký slepenec, ale jako opravdu ucelené dílo. Jeho největším a asi i jediným problémem je kadence, s jakou na vás sype přehršel jmen, událostí a zkrátka informací.

5. Spider-Man: Napříč paralelními světy

Rozpočet: 100 milionů dolarů
Tržby: 684 milionů dolarů

Každá vteřina filmu působní pečlivě propracovaně a nádherně. Od úchvatné animace, neuvěřitelně poutavému příběhu, našlapané originální hudbě, se spojuje vše jako celek velkolepého Spideyho dobrodružství. Nerad bych v první polovině roku dělal nějaké závěry, ale nebál bych se tvrdit, že animák roku už máme za sebou. Spider-Verse ve vás zanechá nadšení pro další filmy v čele s Milesem Moralesem a nadšenost pro animáky obecně.

4. Rychle a zběsile 10

Rozpočet: 340 milionů dolarů
Tržby: 704,7 milionů dolarů

V režii Louise Letteriera (Lupin, Podfukáři) Rychle a zběsile ožívá s energií, která se mnoha divákům i fanouškům od osmičky zdála zcela pohřbena. Hlášky Vina Diesla s jeho zálibou o důležitosti rodiny během několika posledních dílů exponenciálně vzrostly a desátý díl se v tomto ohledu nijak neliší. Diesel je paradoxně nejslabším článkem tohoto filmu, přestože je příběhovým tmelem, který má vše držet pohromadě.

3. Strážci Galaxie: Volume 3

Rozpočet: 250 milionů dolarů
Tržby: 845,4 milionů dolarů

Nečekal jsem, že budu dojatý. A že namísto nenáročné zábavy mne nová marvelovka skoro až emočně rozhodí. James Gunn platí za někoho, kdo rozhodně dokázal, že okolo prakticky neznámých komiksových hrdinů se dá vystavět filmový příběh, jenž v MCU nemá obdoby. Poslední Strážci galaxie uzavírají trojlístek snímků, které se vymykaly a v mnoha ohledech byly o parník lepší než zbytek komiksové produkce.

2. Barbie

Rozpočet: 145 milionů dolarů
Tržby: 1,1 miliardy dolarů

Panenka žijící v Zemi Barbie je vyloučena, protože není dostatečně dokonalá, a vydává se za dobrodružstvím do skutečného světa. Ken, až po uši zamilovaný do svého protějšku, a jeho žluté kolečkové brusle, ji ale nenechají ve štychu. Začíná dobrodružství, jaké ve světě filmu nemá obdoby. Nejrůžovější film všech dob nabízí jednoduchou, leč zábavnou podívanou, ve které exceluje Ryan Gosling a jeho muzikálová čísla.

1. Super Mario Bros. ve filmu

Rozpočet: 100 milionů dolarů
Tržby: 1,3 miliardy dolarů

Super Mario Bros. ve filmu je téměř dokonalý film pro děti. Je úžasně animovaný, má dostatečný spád, aby se děti nenudily, a téměř každá postava je jedinečná a sympatická. Dokonce i samotný Bowser díky komediálnímu stylu herce Jacka Blacka. Mario a Luigi jsou dva tápající instalatéři z Brooklynu, kteří se nevysvětlitelným způsobem dostanou do Houbového království. Luigiho, který se vždycky bojí, téměř okamžitě zajmou Bowserovy přisluhovači a je na Mariovi a princezně Peach, aby ho zachránili. Velký zlý Bowser mezitím plánuje, že se buď ožení s Peach, nebo, pokud se tak nestane, ovládne království.

Úctyhodné výsledky

  • Smrtelné zlo: Probuzení (rozpočet: 17 milionů, tržby: 147 milionů)
  • Sound of Freedom (rozpočet: 14,5 milionů, tržby: 168 milionů)
  • Vřískot 6 (rozpočet 35 milionů, tržby: 169 milionů)
  • Mluv ke mně (rozpočet 4,5 milionů, tržby: 32 milionů)
  • Nezvěstná (rozpočet 7 milionů, tržby: 49 milionů)
  • Insidious: Červené dveře (rozpočet: 16 milionů, tržby: 183 milionů)

Propadáky roku

  • Big George Foreman (rozpočet: 32 milionů, tržby: 6 milionů)
  • On se bojí (rozpočet: 35 milionů, tržby: 11 milionů)
  • Renfield (rozpočet: 65 milionů, tržby: 26 milionů)
  • The Covenant (rozpočet: 55 milionů, tržby: 22 milionů)
  • Flash (rozpočet: 200 milionů, tržby: 268 milionů)
  • Indiana Jones a nástroj osudu (rozpočet: 295 milionů, tržby: 370 milionů)
  • Shazam! Hněv bohů (rozpočet: 125 milionů, tržby: 134 milionů)
  • 65 (rozpočet: 45 milionů, tržby: 61 milionů)
  • Bez kalhot: Poslední tanec (rozpočet: 45 milionů, tržby: 57 milionů)