10 filmů, které byste měli vidět před Flashem

Foto: Liga spravedlnosti Zacka Snydera, Batman v Superman, Liga spravedlivých: Záchrana světa (vše Warner Bros.)

Ve filmu Flash se spojí prvky z bývalého DCEU, nového DCU a filmů od DC z minulých desetiletí. Mnoho bývalých filmů lze tak považovat za nezbytnou součást nadcházejícího titulu. James Gunn v lednu 2023 potvrdil, že Flash bude mostem mezi DCEU a jeho novým plánem pro nově pojmenované DCU. Pojďme se tedy společně podívat na to, na jaké filmy se podívat před tím, než zajdete do kina na nového Flashe.

Film Flash, který byl poprvé oznámen v roce 2014, se po několika odkladech způsobených změnami v zákulisí konečně dostane do kin již v červnu. Trailer ukázal dobrý přehled děje, v němž Barry Allen (Ezra Miller) omylem změní minulost, v důsledku čehož dojde k multivesmírnému střetu. Na Zemi znovu zaútočí generál Zod z Muže z oceli a Barry Allen se spojí s další verzí sebe sama, Supergirl a Michaelem Keatonem, který se vrátí jako Batman.

Batman (1989)

Foto: Warner Bros.

Všichni už víme, že jednou z hlavních předností filmu Flash je návrat Michaela Keatona v roli Temného rytíře. Film z roku 1989 pojednává o Temném rytíři z Gotham City, jenž začíná svou válku se zločinem. Jeho prvním velkým nepřítelem je Jack Napier, zločinec, který se stane klaunsky vražedným Jokerem. Toho si zahrál legendární Jack Nicholson.

Batman se vrací (1992)

Foto: Warner Bros.

Zatímco film Batman je nutné vidět ještě před filmem Flash, abyste si uvědomili souvislosti s Keatonovým Batmanem a jeho původem, na pokračování filmu z roku 1989 Batman se vrací bude snímek Flash volně navazovat. Pokračování Batmana vypráví příběh, kde se Batman potýká se znetvořeným mužem, který si říká Tučňák a s pomocí krutého obchodníka pustoší celý Gotham. Zatímco jeho zaměstnankyně se stává Kočičí ženou s vlastní vendetou. Stejně jako Spider-Man: Bez domova navázal na cesty Spider-Manů Tobeyho Maguirea a Andrewa Garfielda přímo z jejich posledních filmů, Flash nepochybně udělá totéž s Keatonem.

Muž z oceli (2013)

Supermana známe všichni. Superman, který se objevil v DCEU, je úzce spojen s Flashem v několika směrech. Jistě si všichni vzpomínáme na jejich závod. Rovněž můžeme potvrdit, že se vrátí i stěžejní padouch z tohoto filmu, generál Zod. Generál Zod v podání Michaela Shannona není jediným padouchem z Muže z oceli, který se vrací do Flashe. Herečka Antje Traue, která hrála Faoru-UI, se rovněž ukáže ve filmu.

Liga spravedlivých: Záchrana světa (2013)

Zajímavé je, že filmem, který z Flashe bude těžit, je Liga spravedlivých: Záchrana světa. Jedná se o animovaný film uvedený v roce 2013, který adaptoval komiksovou sérii Flashpoint. Má mnoho souvislostí s filmem Flash, který je také adaptací Flashpointu. Příběh animovaného filmu vypráví o tom, se Flash ocitne ve válkou zničené alternativní časové linii a spojí se s alternativními verzemi svých kolegů hrdinů, aby se vrátil domů a obnovil časovou linii. Například v animáku se Barry pokouší zachránit matku tím, že se vrátí v čase. Tím ovšem naruší strukturu reality a drasticky změní postavy, příběhy a vztahy v animovaném vesmíru DC. To samé nás čeká i ve filmu Flash. Také chce zachránit svou matku tím, že se vrací do minulosti.

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti (2016)

Kromě adaptace prvků cestování časem z komiksového příběhu Flashpoint je Flash také hlavním multiversálním filmem společnosti DC, v němž se objeví obě verze Batmana v podání Bena Afflecka a Michaela Keatona. Tvůrci v ukázkách k filmu také naznačili, že se vrací i k prvkům filmu Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti a převypráví je z nového úhlu. Supergirl (Sasha Calle) bylo možné vidět, jak proráží raketu americké armády během bitvy se Zodem. To se překvapivě podobá úvodní scéně Supermana ve filmu Batman vs. Superman. Ve zmíněné scéně je Lois Lane (Amy Adams) zajata teroristy jako rukojmí v severoafrické poušti, přičemž Superman proletí raketou, kterou na místo odpálila CIA.

Oba paralelní momenty ve filmech Batman vs. Superman a Flash spolu ještě více souvisí, protože se odehrávají v poušti a každý z nich ukazuje sílu a nezranitelnost kryptonského hrdiny. Raketová scéna z filmu Batman vs. Superman však vyvolává zajímavé otázky, jaké další paralely se ve filmu Flash objeví.

Sebevražedný oddíl (2016)

Film Sebevražedný oddíl, který uvedli v roce 2016, zaznamenal velký propad. Přesto se v něm objevilo několik známých tváří. Ve filmu měl i malé cameo samotný Flash. Ezra Miller se opět vrátil jako Flash, kde zadržel kapitána Boomeranga. Ačkoli je Sebevražedný oddíl nejméně pravděpodobným filmem, který naváže na Flashe, film z roku 2016 má jednu scénu, která stojí za to, abyste se k ní vrátili.

Wonder Woman (2017)

Podobně jako v případě Sebevražedného oddílu je nepravděpodobné, že by Wonder Woman přímo souvisela s dějem Flashe. Ben Affleck prozradil, že Wonder Woman se ve Flashovi měla objevit, než scénu z filmu odstranili. Díky tomu by opětovné zhlédnutí Wonder Woman mohlo poskytnout kontext pro všechny zmínky, odkazy nebo easter eggs na postavu Diany.

Liga spravedlnosti (2017)

Bez ohledu na to, jak se první Liga spravedlnosti vybarvila, stojí za to si tento film pustit z hlediska postavy Flashe. Jedná se totiž o první pořádné zařazení Barryho Allena do DCEU. Kromě cameí ve filmech Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti a Sebevražedný oddíl byla Liga spravedlnosti z roku 2017 prvním filmem, kde se Flash objevil jako plnohodnotná postava. Liga spravedlnosti poskytuje dobrý pohled na postavu Flashe před jeho prvním skutečným sólovým výstupem, od toho, jak si vydobyl vstup do Ligy spravedlnosti, až po prokázání své dobrosrdečné povahy během závěrečné bitvy se Steppenwolfem.

Superman: Red Son (2020)

Dalším filmem z tohoto seznamu, který stojí za opakované zhlédnutí a který se netýká Flashe jako postavy, je Superman: Red Son. Jedná se o další animovaný film od společnosti DC, který vznikl na základě stejnojmenného komiksu Elseworlds z roku 2003. Příběh pojednává o tom, kdy raketa malého Kal-Ela nepřistála v Kansasu, ale v Sovětském svazu. I když je nepravděpodobné, že by se tento dějový bod objevil ve Flashovi, zdá se, že by příběh Supergirl mohl adaptovat jeho prvky. Trailery na Flashe zřejmě naznačují, že Supergirl uvěznili na Zemi, a tím by si mohli vypůjčit prvky právě z tohoto animovaného filmu.

Liga spravedlnosti Zacka Snydera (2021)

Seznam zakončíme filmem Liga spravedlnosti Zacka Snydera, na kterou se rozhodně vyplatí se podívat před filmem Flash. Flash bude obsahovat prvky, které do filmu zahrnuli a které z Ligy spravedlnosti z roku 2017 vynechali. Jedním z těchto prvků je Flashova schopnost cestovat v čase prostřednictvím Speed Force. Ta byla pro Ligu spravedlnosti Zacka Snydera zásadní. Už jen z tohoto důvodu poskytne verze Ligy spravedlnosti z roku 2021 Flashovi důležitý kontext. V Lize spravedlnosti Zacka Snydera se zaměřili na více prvků Barryho osobního života, od prodloužených scén s jeho otcem ve vězení, které budou pro Flashův příběh zásadní, až po jeho první interakci s Iris West.