11 hororů z roku 2022 na HBO Max, Disney+ a SkyShowtime

Foto: Fresh (Hulu), Úsměv (Paramount Pictures), X (A24)

Horory v současné době patří k nejatraktivnějším žánrům, v nabídkách předních streamovacích služeb v Česku to tak ale rozhodně nevypadá. Konkurence Netflixu přesto nabízí několik zdařilých kousků z roku 2022. Disney+ má v nabídce loňské streamovací hity Barbar, Fresh a Menu, HBO Max láká na předposlední Vřískot nebo prequel Sirotka, SkyShowtime nedávno uvedlo Úsměv a Černý telefon.

Barbar | Disney+

Mladá žena odjíždí do Detroitu na pracovní pohovor. Má sjednaný pronájem domu, ale když dorazí pozdě večer na místo, zjistí, že si stejné ubytování rezervoval neznámý muž. I když jí opatrnost radí, aby to nedělala, rozhodne se v domě strávit noc. Brzy jí dojde, že neočekávaný spolubydlící není zdaleka tím jediným, čeho by se měla obávat. Výborná podívaná, kterou si za žádných okolností nenechte vyspoilerovat z recenzí nebo trailerů.

Černý telefon | SkyShowtime

Finney Shaw je normální třináctiletý kluk, kterému změní život sadistický vrah, jenž ho unese a uvězní ve zvukotěsném sklepě, kde nemá smysl volat o pomoc. Jenže pak zazvoní na zdi visící odpojený telefon a na Finneyho začnou ze sluchátka mluvit předchozí únoscovy oběti. Nejnovější horor od šikovného Scotta Derricksona (Chraň nás od zlého, V moci ďábla).

Fresh | Disney+

Film sleduje Nou, která se v obchodě seznámí s okouzlujícím Stevem a – protože ji aplikace na seznámení značně frustrují – zkusí to a dá mu svoje číslo. Po prvním rande je Noa uchvácená a přijímá Steveovo pozvání na romantický víkend pryč z města, jen aby zjistila, že její nový milenec skrýval jisté nevšední choutky. Herecký objev Daisy Edgar-Jones a výborný Sebastian Stan v hlavních rolích.

Matriarcha | Disney+

Žena se po téměř smrtelném předávkování vrací do domu, kde vyrůstala, aby se postavila svým démonům, ale místo toho objeví skutečného démona. Slušný přírůstek do rodiny folk a body hororu, který ale ze svého potenciálu nevytěžil maximum.

Menu | Disney+

Mladý pár přijíždí do luxusní ostrovní restaurace na přepychové a opulentní menu od šéfkuchaře. Brzy se však ukáže, že v této černé komedii, kterou napsali Seth Reiss a Will Tracy a režíroval Mark Mylod, bude hostům naservírováno šokující překvapení. Špičkový Ralph Fiennes v roli ďábelského šéfkuchaře.

Nebudeš sama | SkyShowtime

Odlehlá horská vesnice je ohrožována krvelačnou čarodějnicí Marií, jejíž duch se dokáže vtělit do těl zavražděných lidí či zvířat. Jednoho dne čarodějnice poznamená novorozenou Nevenu, čímž navždy zpečetí dívčin osud… Debutující režisér makedonského původu ve svém atmosférickém hororu zavádí diváky do prostředí své rodné země v 19. století.

Sirotek: První oběť | HBO Max

Vyšinutá Leena Klammer je pro dobro světa zavřená v ústavu pro duševně choré kdesi v Estonsku. Trpí řadou psychických problémů a ve svých třiceti letech vypadá jako dítě. Jednoho dne se jí podaří z blázince utéct a naplnit svůj dokonalý plán… Prequel dnes už legendárního Sirotka neoplývá takovou kvalitou, přesto neurazí.

Úsměv | SkyShowtime

Psychiatrička Rose vyšetřuje mladou pacientku na pokraji nervového zhroucení. Žena trpí halucinacemi, pronásledují ji velmi znepokojivé vize, ovšem není to nic, co by zkušená terapeutka nezvládla. Jenže pak se jí po tváři rozlije podivný úsměv a s bohorovným klidem si střepem z rozbité vázy přímo před doktorkou přeřízne krční tepnu. Jeden z nejskloňovanějších hororů minulého roku konečně na streamu v Česku.

Vřískot | HBO Max

Pětadvacet let po brutálních vraždách v městečku Woodsboro se na scéně objevuje nový vrah, který si nasadil na obličej kultovní bílou masku. Tentokrát se zaměří na teenagery, oživí tím dávno pohřbenou noční můru a opět odkryje strašidelnou minulost města. Slavná hororová série ještě neřekla poslední slovo, což dokazuje i podařený pátý díl.

X | HBO Max

Hororový snímek scenáristy a režiséra Ti Westa vypráví příběh skupiny mladých lidí, která v roce 1979 přijíždí na pustý texaský venkov, aby tam natočila film pro dospělé. Pronajme si farmu od postaršího manželského páru, který netuší, co se na jeho pozemku chystá.

Žhářka | SkyShowtime

Desetiletá Charlie se od narození s rodiči neustále stěhuje z místa na místo. Nomádský způsob života ji neskutečně rozčiluje, ale rodiče netuší, jak jinak ji ochránit. Charlie je totiž „jiná“. K zapalování věcí nepotřebuje sirky ani zapalovač, stačí, když se rozhodne, že mají hořet. Jedna z nejslabších adaptací Stephena Kinga.

Další: 12 českých filmů z roku 2022, které už teď nabízí Netflix