10 nejlepších filmů Kennetha Branagha

Foto: Jindřich V. (BBC), Vražda v Orient expresu (20th Century Fox), Thor (Marvel)

Tento měsíc máme možnost zhlédnout dva nejnovější snímky věhlasného a všestranného filmového tvůrce Kennetha Branagha. Jedním z nich je černobílé drama Belfast, odehrávající se v Branaghově rodišti. Belfastu se v českých kinech dočkáme až 24. února, přesto však již figuruje mnoha kategoriích letošních Oscarů, kde je za režii nominovaný samotný Branagh. Teď je ten pravý čas seznámit se s jeho dřívějšími nejpovedenějšími snímky.

Jindřich V. (1989)

Foto: British Broadcasting Corporation

Jeho první film, díky kterému se dostal do širšího filmového povědomí, je adaptace divadelní hry Williama Shakespeara. Branaghův předchozí celovečerní film Twelfth Night, or What You Will (1988), je taktéž adaptace Shakespearovy hry, avšak snímek se nedostal do kinodistribuce. Jindřich V. vznáší nárok na francouzskou korunu, na kterou má podle všeho nárok. Po odmítnutí požadavku následníka francouzského trůnu se rozhodne se svou armádou získat to, co Anglii patří.

Znovu po smrti (1991)

Foto: Paramount Pictures

Tento film je Branaghovým prvním režisérským počinem, který vznikl ve Spojených státech, a navíc se nejedná o adaptaci Shakespearovy hry. Je natočen podle jednoho z raných scénářů Scotta Franka, který má dnes na kontě takové snímky jako Minority Report, Tlumočnice nebo Logan: Wolverine. Znovu po smrti předkládá napínavý a mysteriózní snímek v němž také figuruje romantická linka mezi detektivem Churchem (Branagh) a Grace (Emma Thompson).

Petrovi přátelé (1992)

Foto: Entertainment Film Distributors

Tentokrát se Branagh opět vrací do rodné Británie, kde natočil svou první komedii. K tomu si s sebou vzal už tehdy uznávané herce a herečky, které měli s komediím již zkušenosti, jako jsou Hugh Laurie, Stephen Fry, již zmíněná Emma Thompson nebo samotný Branagh. Úspěch filmu dokazuje, že si Branagh dokáže poradit i s tímto žánrem. Snímek vypráví o tehdejších spolužácích z Cambridge, kteří se po deseti letech setkávají. Je to také první Branaghův film, ke kterému nesložil hudbu Patrick Doyle.

Mnoho povyku pro nic (1993)

Foto: Entertainment Film Distributors

Branagh se tentokrát vrací k adaptaci Shakespearovy stejnojmenné hry, stejně tak i ke skladatelovi Patricku Doylovi. Ve filmu si Branagh a Emma Thompson opět zahráli jedny z hlavních postav, avšak další ztvárňují velmi známá herecká jména. Příkladem může být Keanu Reeves, Kate Beckinsale, Denzel Wachington, Robert Sean Leonard či Michael Keaton.

Frankenstein (1994)

Foto: TriStar Pictures

V tomto případě si pro adaptaci nedošel k Shakespearovi ale k Mary Shelley. Poprvé se Branagh pouští do převážně hororového snímku, a opět mohl slavit úspěch. Snímek produkoval věhlasným Francisem Fordem Coppolou a objevilo se v něm mnoho známých tváří, jako Robert De Niro, Helena Bonham Carter nebo Hugh Bonneville. Samotný Branagh ztvárnil doktora Frankensteina.

Za zimního slunovratu (1995)

Foto: Castle Rock Entertainment

Následující rok se Branagh pustil do produkčně menšího britského komediálního snímku Za zimního slunovratu, k němuž si poprvé napsal scénář zcela sám. Příběh vypráví o neúspěšném herci, který se snaží vydělat peníze na uvedení vánočního představení Shakespearova Hamleta. Již podle krátkého popisu lze ve filmu najít různé sebeuvědomělé paralely s Branaghovým skutečným životem, které dále podporují komický efekt. Je podivuhodné, že právě Hamlet se stane Branaghovým dalším filmem.

Hamlet (1996)

Foto: Columbia/Sony

Další jeho úspěšnou adaptací Shakespearovy hry je tedy Hamlet. Branagh dále adaptoval Shakespearova díla, zmínit můžeme filmy Marná lásky snaha nebo Jak se Vám líbí, avšak ty nedosáhly takového úspěchu jako Hamlet a výše zmíněné filmy. Do Hamleta se Branaghovy opět podařilo dostat mnoho slavných hereckých jmen, například Judi Dench, Richard Attenborough, Kate Winslet, Billy Crystal nebo Gérard Depardieu. V této adaptaci poprvé zazněl Shakespearovův text celý a v podstatě neupravený.

Thor (2011)

Marvelovské univerzum bylo ještě ve svých počátcích, když se Branagh rozhodl režírovat první snímek o Thorovi. Jak je vidět, superhrdinský snímek je poměrně velký odklon od předchozí Branaghovy tvorby. Nejen jeho fanoušci to vnímali jako zaprodání se, přičemž také nikdo od samotného filmu nikdo nic nečekal. Branagh však opět ukázal svůj režisérský talent a flexibilitu, kdy dokázal vytvořit i kvalitní film pro nejširší publikum. Skrze Thora navíc Branagh také proslavil tehdy méně známé herce Chrise Hemswortha a Toma Hiddlestona.

Vražda v Orient expresu (2017)

Branagh si pro další filmovou adaptaci vybral jednu z nejslavnějších detektivních románů proslulé Agathy Christie. Celý expres je plný podezřelých a zároveň velkých hereckých hvězd, jako je Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Willem Defoe, Daisy Ridley a mnoho dalších. Branagh ve Vraždě v Orient expresu ztvárnil spíše akčnějšího detektiva Hercula Poirota a svým kvalitním hereckým výkonem se připojil ke skvělému Albertu Finneyovi a Davidu Suchetovi, jenž si Poirota v Orient expresu zahráli před ním.

Smrt na Nilu (2022)

V roce 2020 Branagh poprvé silně narazil, když jeho Artemis Fowl pro Disney ztroskotal jako u fanoušků tak u kritiky. Svými následujícími projekty si však opět získal přízeň a jedním z nich je oscarový Belfast, po němž následuje další adaptace románu Agathy Christie. Smrt na Nilu je v kinech k vidění od 10. února a Branagh se opět navrátil do své role slavného belgického detektiva. Jak už je pro Branagha zvykem, obsadil do snímku mnoho hereckých hvězd. Ve filmu však nechybí ani zapeklité pátrání, napětí a úchvatné scenérie z prostředí Egypta.