Christopher Nolan nabízí svůj nový film více studiím. O čem bude?

Foto: Warner Bros.

Christopher Nolan nabízí svůj další film, tedy film z druhé světové války, který bude režírovat, několika studiím. Proč však Nolan nebere v úvahu dlouholetého obchodního partnera Warner Bros.? Pojďme se tedy podívat na to, co se vlastně stalo.

Nolanův nejnovější akční trhák Tenet se dostal do kin v roce 2020, ale kvůli covidu ho museli opakovaně odložit. Zatímco mnoho filmů z roku 2020 přešlo na streamovací platformy, Nolan byl jedním z nejhlasitějších příznivců kinového zážitku. To vedlo k určitým neshodám mezi ním a Warner Bros. ohledně toho, co dělat s Tenetem. Nolan nakonec zvítězil a WB v srpnu vypustil svůj film výhradně do kin ve snaze znovu nastartovat pokladny. Tenet to však nedokázal a od té chvíle se začal narušovat vztah mezi Nolanem a WB. Nolan zašel až tak daleko, že tvrdil, že HBO Max byla tou nejhorší streamovací službu. Bylo to krátce poté, co z WB oznámili, že všechny jejich filmy do roku 2021 vydají současně v kinech i na HBO Max. To vyvolalo spoustu otázek o tom, zda WB bude i nadále domovem drahých originálních filmů Nolana.

Podle zprávy od Deadline se Christopher Nolan rozhodl režírovat film z druhé světové války o atomové bombě a nabízí ho v Hollywoodu. Několik velkých studií má údajně k dispozici Nolanův scénář a mají kontaktovat jeho zástupce pro případnou dohodu. Není známo, zda je WB v úvahu pro nový film Nolana. Historický film, zatím bez názvu, se zaměří na zapojení J. Roberta Oppenheimera na vytváření atomové bomby během druhé světové války. V souvislosti s obsazením se ozývají zprávy, že by Cillian Murphy mohl získat roli.

 

Nolan se s Dunkerkem v poslední době zabýval skutečným válečným příběhem, takže tento nový film ukazuje, že se po vytvoření Tenetu vrací zpět k tomuto žánru. Je zatím ve hvězdách, jak film zpracuje a jak k němu Nolan přistoupí. Skutečnost, že mluví s více studii, je však velmi významná. Warner Bros. distribuoval pouze posledních devět filmů Nolana. Jeho nezávislý debut, The Follow a nízkorozpočtový film Memento, jsou jediné dva filmy, do kterých se nezapojili. Pokud Nolan prodá tento film o 2. světové války konkurenčnímu studiu, bude to konec téměř 20letého pracovního vztahu s WB.

Je možné, že se s nimi Nolan nakonec usmíří, ale ostatní studia mají teď šanci se taky nabažit jeho talentu. Nolanovo naléhání na kinovou exkluzivitu pravděpodobně vylučuje takové streamovací platformy jako Netflix, Amazon a Apple, protože ani jeden nich by pravděpodobně nesouhlasil s exkluzivitou pouze pro kina. Konkurenční studia jako Universal, Paramount, Sony a Disney/Fox tak mohou potenciálně zajistit Nolanův nový film. Uvidíme, kdo se nakonec filmu ujme.