Recenze: SpongeBob ve filmu: Houba na útěku – Nádherně animovaná, typického humoru prostá podívaná

spongebob ve filmu houba na útěku recenze

Žlutá a tak trochu naivní mořská houba jménem SpongeBob SquarePants nedávno oslavila dvacetileté výročí. Populární seriálový (a jistou dobu už i filmový) animák za dobu jeho existence již potkalo leccos. K těm smutnějším milníkům patří i úmrtí jeho tvůrce; mořského biologa a animátora Stephena Hillenburga v roce 2018. Právě jemu je i snímek s podtitulem Houba na útěku věnován. Film byl vzhledem k současné situaci uveden na Netflixu a provází jej hned několik zajímavostí, jež jej odlišují nejen od většiny animované produkce, ale i od vlastních předchůdců…

Prvním takovýmto lákadlem budiž fakt, že ve snímku si s přihlédnutím k tradici cameí či obsazení slavných herců či jmen popkultury. V minulosti si ve SpongeBobových dobrodružstvích tak zahráli kupříkladu David Hasselhoff či Antonio Banderas. V tomto snímku se objeví Keanu Reeves. A ač jde doslova o (westernové) křoví, v rámci děje jeho postava rozhodně příslovečné křoví nedělá. Dále se zde objeví v epizodních cameích raper Snoop Dogg a Dany Trejo. Což jistě vyloudí úsměv na tváři nejen fanouškům původního animáku.

Z filmu SpongeBob ve filmu: Houba na útěku. Zdroj: Netflix

Druhým lákadlem snímku, které je vskutku významné, je zbrusu nová animace. Jde totiž o vůbec první snímek se SpongeBobem, který je kompletně v CGI. Což by vzhledem k tomu, jak je pro žlutou houbu 2D „ruční“ animace typická, jako lákadlo působit nemuselo. Jenže zde se jedná o stejnou animaci, jakou se pyšnil kupříkladu výborný Spider-Man: Paralelní světy, Netflixem rovněž uvedení Willoughbyovi nebo LEGO® příběh. A byť to rozhodně není zárukou vydařené podívané, mohu svědomitě říci, že snímek vypadá parádně. A byť mne celovečeráky oproti výbornému seriálu až tak nebavily a v případě přechodu do CGI animace si stýskal po té, na kterou jsem byl zvyklý, u Houby na útěku mi vůbec nechyběla. Naopak jsem se kochal. Po technické stránce není počinu co vytknout.

Z filmu SpongeBob ve filmu: Houba na útěku. Zdroj: Netflix

Horší je to s příběhem, kdy si film nejvíce užijí buď děti či opravdu kovaní fanoušci. Trochu tu chybí nějaké ty vtipy pro odrostlejší publikum, na které kupříkladu seriál rozhodně není skoupý. Zde je cílovkou opravdu mladší publikum a odráží se to jak v prostější a poněkud na jistotu vystavěné zápletce, stavící na přátelství a kladných hodnotách, kterých je většina animáků prostě plná. O to víc však potěší to málo povedených gagů, které ve filmu najdete.

Z filmu SpongeBob ve filmu: Houba na útěku. Zdroj: Netflix

Verdikt

SpongeBob ve filmu: Houba na útěku naprosto naplňuje význam sousloví „nenáročná rodinná podívaná.“ Nad většinu animované produkce tak vyniká zejména jedinečnou a opravdu krásnou animací a vedlejšími rolemi známých tváří. Ve srovnání s nejlepšími epizodami kultovního seriálu však prohrává na celé čáře. Co tomuto animáku až bolestně chybí, je onen typicky střelený ironický humor, pro který se SpongeBob stal natolik oblíbenou animovanou ikonou. Přesto se jedná o jeden z lepších (také česky dabovaných) animáků, který kupříkladu ve srovnání s Netflixem vyprodukovanou a na můj vkus příliš barvami hrající a kýčovitou podívanou Až na Měsícje rozhodně lepší volbou…

Snímek SpongeBob ve filmu: Houba na útěku je ke zhlédnutí od 5. listopadu na platformě Netflix.

SpongeBob ve filmu: Houba na útěku / The SpongeBob Movie: Sponge on the Run
Trailer
USA, 2020, 95 min
Animovaná komedie
Režie: Tim Hill
Hrají: Tom Kenny, Bill Fagerbakke, Carolyn Lawrence, Rodger Bumpass, Mr. Lawrence, Matt Berry, Snoop Dogg, Keanu Reeves, Jill Talley, Antonio Raul Corbo, Danny Trejo, a další.