Recenze: Hubieho Halloween jako typická sandlerovka?

Hubieho Halloween

Adam Sandler se před nedávnem blýskl ve vskutku výbušném dramatu Drahokam (Uncut Gems), kde po dlouhé době zase jednou ukázal, že jeho herecký um skýtá i jiné polohy než ty, které zpravidla uplatňuje v kvalitativně kolísajících komediích. Herec posléze vtipkoval, že pokud za roli v Drahokamu nedostane Oscara, vrátí se ke kritiky nenáviděným komediím. Oscara nedostal, ba ani na něj nebyl nominovaný. A tak tu máme Hubieho Halloween. Podařila se tato komedie, slibující v trailerech mix ztřeštěné komedie a hororu?

Jak se to vezme. Komedie, na nichž se Adam Sandler podílí, vás buď baví, nebo je nesnášíte. Těžko by se mezi tím hledal průsečík (i když některé jsou horší než jiné – tady jsme jeho filmy na Netflixu seřadili subjektivně od nejhorších po ty nejlepší). Hubieho Halloween má poměrně slušný potenciál – ať už vezmeme nadpřirozené motivy, parodující většinu fenoménů dneška (v čele se Stranger Things), nebo absurdní humor jako vystřižený z populární série Scary Movie. Hubie však bohužel zůstává tak nějak rozkročen mezi tím vším, a když už nadhodí zajímavé téma, gag, nebo prostě slušný příběhový motiv (Steve Buscemi jako vlkodlak), vzápětí ho pohřbí nějakou naprostou banalitou, jako by se jej zalekl (mimochodem na lekavosti hlavního protagonisty, který je zároveň samozvaným ochráncem města, je založena velká část vtipů).

Z filmu Hubieho Halloween. Zdroj: Netflix

To platí nejen pro dobré nápady v rámci děje, ale i většinu vtipů. Ty jsou buď vyloženě trapné (i Zdeněk Troška by se u nich chytil za hlavu), bolestně repetitivní, a nebo se na prostou pointu čeká tak dlouho, že vlastně ve výsledku ani nevíte, čemu že se to máte smát. V tomto případě to bolí o to víc, že ve filmu mají tvůrci k dispozici opravdu zajímavé herecké obsazení, které v závěru zůstává trestuhodně nevyužito a vlastně celá pointa zápletky je až bolestně banální a klišovitá. Zkrátka a dobře to vypadá, jako by Adam Sandler chtěl svůj v úvodníku zmíněný slib naplnit. A to se vším všudy.

Z filmu Hubieho Halloween. Zdroj: Netflix

Jeho postava není pouze archetypem typické role, kterou většinou ztvárňuje (dobrácký a všemi přehlížený outsider, jenž v sobě skrývá hrdinu, čekajícího na příležitost), ale z nějakého důvodu šišlá a je v některých ohledech ještě hloupější, než bychom čekali (zároveň ale vlastní takřka bondovskou hračku vlastní výroby – multifunkční termosku, která dokáže prakticky cokoli, nač si vzpomenete – skrývá třeba vystřelovací lano s kotvou, baterku, nebo megafon – ona termoska je mimochodem jeden z mála docela vtipných nápadů ve filmu).

Z filmu Hubieho Halloween. Zdroj: Netflix

Verdikt

Guilty pleasure, které je spíš guilty, než pleasure. Hubieho Halloween je jedním z oněch filmů Adama Sandlera, které si pustíte s vidinou nenáročné zábavy, načež se během zhlédnutí párkrát zasmějete a ve výsledku je vám ještě líto, že jste se smáli. Něco jako když se nafutrujete pořádnou porcí fastfoodu a pak je vám zbytek dne těžko od žaludku a máte výčitky. Je to zkrátka jednoduchá podívaná, při jejímž natáčení se určitě všichni zúčastnění nesmírně bavili, jaksi se to ale nepodařilo přenést na obrazovku. Stačí se podívat na nějaké ty nepovedené scény, ukázané v efektně sestříhaných a upravených závěrečných titulcích (některé vtipy v nich jsou vtipnější než ty ve filmu). Zkrátka a dobře, i přes veskrze nabité a sympatické obsazení, neskutečný potenciál v podobě hororové komedie a pár slušných momentů je tento film jednou z těch slabších sandlerovek, na které se patrně už nikdy nepodíváte. Což je určitě škoda…

Hubieho Halloween / Hubie Halloween
Trailer
USA, 2020, 102 min
Komedie
Režie: Steven Brill
Hrají: Adam Sandler, Kevin James, Julie Bowen, Ray Liotta, Maya Rudolph, Paris Berelc, Steve Buscemi, Rob Schneider, a další.