Recenze: Drahokam – Adam Sandler hodný Oscara?

Netflix před pár dny uveřejnil další z očekávaných filmů. Jedná se o snímek, volně inspirovaný skutečnou postavou. Hlavního hrdinu zde ztvárnil Adam Sandler. Už dle prvních ohlasů se mělo jednat o silné, nervy drásající drama v němž jinak komediální herec předvádí takřka životní výkon. Hovořilo se i o nominaci na Oskara. Ačkoli ji nakonec film Uncut Gems (jak zní původní název) nezískal, zasloužil by si ji alespoň v dané herecké kategorii?

Za sebe mohu říci, že mi Adam Sandler nikdy nevadil. Ba co víc, některé z jeho komedií mám opravdu rád. U jiných na druhou stranu nechápu, jak mohly vůbec vzniknout. Chápu ale, že pro leckoho se jedná o tvůrce v lecčems srovnatelného s tuzemským Troškou. A ono je fakt, že někdy to vypadá, že si Sandler zajel na dovolenou s partou přátel z branže a jen tak jakoby mimochodem natočili film. Přesto mě osobně párkrát přesvědčil, že není mizerný herec. Naopak. Při vhodné příležitosti je skvělý.

Na první dobrou se mi kupříkladu vybavuje romantické drama Opilí láskou, kde se ukázal v dočista jiném světle, než jsme na něj zvyklí. Nebo drama o přátelství a překonávání těžké životní situace – Volání o pomoc s Donem Cheadlem. Ale obojí už jsou pěkných pár let staré záležitosti, docela se ztrácející v záplavě komedií na jedno zhlédnutí. V Drahokamu je pak vskutku v naprosto jiné poloze a rozhodně mu to sedí. Nebránil bych se, kdyby takových projektů do budoucna vybral víc. Ale právě tento film mu byl dle slov režisérské dvojice nabízen už před lety, takže těžko říci, jestli je u něj z dlouhodobého hlediska vůbec vůle podobné projekty realizovat. Přejděme ale k vlastní recenzi.

Uncut Gems jsou jedním z těch počinů, u kterých je hlavně nutné dokoukat je až do samého konce, což bude jistě leckomu působit potíže pro způsob, jakým je zde vrstevnaté vyprávění podáno. O filmu se totiž dost dobře nedá říci, že by tu byla nějaká gradace. Sice se vše čím dál více zamotává, ale tempo je pořád stejné. Slovy hlasu z Kobry 11 by se dalo říci vražedné. Postavy (a samozřejmě hlavní hrdina v čele) spolu s divákem si až do adrenalinového finále prakticky neodpočinou. Je to snímek plný křiku, hádek, podvodů, lží, balamutění a šedé zóny, podbarvené prostředím židovské komunity, v níž se hlavní hrdina pohybuje a z níž sám pochází.

Sledujeme příběh bezskrupulózního majitele zlatnictví jménem Howard Ratner, který podvádí manželku, miluje basketbal a jenž si na hřbet vrší jeden pochybný kšeft za druhým s jakýmsi gamblerským přesvědčením, že vše zvládne, půjčuje si kudy chodí a každého obelhává, aby vše vsadil na milovaný sport. Prakticky žádná z postav ve filmu vystupujících není sympatická a umím si představit, že Drahokam může leckoho v první půli odradit. Nejen díky nepřehledným dialogům, ale i elektronické hudbě, která zpočátku působí neskutečně rušivě a hlasy herců skoro přehlušuje. Jenže po chvíli sledování jsem zjistil hned několik věcí. A sice, že hudba je tak zvolena naprosto cíleně a funguje – ba co víc, dokonale podkresluje atmosféru filmu, jež se z exkurzu do šedé zóny kšeftaření a lichvy amerického velkoměsta mění takřka ve svízelnou hru o přežití. V dějových zvratech a postavách jsem se orientoval opravdu bez problému a co víc – Adamu Sandlerovi jsem začal držet palce.

A to vzdor tomu, že hraje sebestředného, adrenalin očividně milujícího „cvoka,“ který jde za hranu toho, co by příčetného třeba jen napadlo a pokaždé, kdy už to vypadá, že je z průšvihu venku, si ještě víc zavaří. Snímku se rozhodně nedá upřít nesmírná intenzivnost, která je v klíčových momentech naprosto pohlcující, což se potvrzuje v závěrečné půlhodince, kdy jsem opravdu seděl přibitý k židli a prožíval vše naprosto stejně, jako hlavní protagonista. Tvůrci opravdu měli odvahu vykreslit prostředí, v němž se postavy pohybují bez jakýchkoli příkras či iluzí, až jednomu velmi rychle dojde, že leccos z toho, co onen klenotník praktikuje, je zkrátka běžnou praxí. Praxí, bez které se tu asi neobejdete. Krom chváleného Sandlera se sice ve filmu objevují herci méně známí, přesto je tu prostor naplněn velmi výraznými a zajímavými postavičkami, ať už jde o vymahače, překupníky, drahokamem pro štěstí posedlého basketbalistu a řadu dalších.

Verdikt

Drahokam je neskutečně našlapaný, energický film, který vás nenechá oddychnout. Jeho titulní protagonista sám sobě na hlavu vrší jeden problém za druhým v neustávající honbě za penězi a vymaněním se z nepříznivé situace hrozícího vlastního zadlužení. Adamu Sandlerovi seriózní poloha skutečně sedí a ač bych mu já sám Oscara asi nedal, jsem toho názoru, že alespoň tu nominaci by si zasloužil. Když má k dispozici vhodný materiál, je vážně výborným dramatickým hercem. Tohle je nejen na hony vzdálené tomu, čemu se běžně věnuje, ale je to opravdu dobré. Role je zde herci napsána na míru a dá se jednoznačně říci, že celému filmu i zbylému obsazení naprosto dominuje. Jde o povedený počin s jedním z nejlepších a dost možná i nejpřekvapivějších konců, který ovšem poté, co se nad ním zamyslíte, začne dávat smysl. Upovídaný, vtahující a nekompromisně drsný film, kde je hrdina pod neustále se stupňujícím tlakem. Takový je Drahokam – silný filmový zážitek, který si jednoznačně zaslouží vaši pozornost.

Drahokam / Uncut Gems
Trailer
USA, 2019, 135 min
Drama / Krimi
Režie: Benny Safdie, Josh Safdie
Hrají: Adam Sandler, Lakeith Stanfield, Idina Menzel, Julia Fox, Kevin Garnett, Keith Williams Richards, Eric Bogosian, Judd Hirsch a další.