Komiks: Stranger Things: Šestka – Příběh příliš krátký, aby zaujal

Stranger Things jsou seriálovým fenoménem. I díky tomu pro fanoušky vychází mnoho doplňujícího materiálu, který pronikl i k nám. Zatím to tedy byly jen dva romány a dva komiksy, ale i tak je to slušné. I přes to, že se mi první řada celkem líbila se musím přiznat, že jde pro mne o fenomén poněkud nadhodnocený. I přes to, jak moc se mi nelíbil komiks Druhá strana, jsem se Šestce rozhodl dát šanci. Jak dopadl další uzavřený příběh z universa populárního seriálu? To si povíme v dnešním Komiksovém okénku

Vydavatel Dark Horse se rozhodl populární sérii vyždímat co to dá, a přišel s dalším příběhem, který se tentokrát odehrává před událostmi ze seriálu a krom kratičkého camea jedné z postav (mimo hlavního záporáka samozřejmě) s ním příliš společného nemá. Sledujeme v něm krátké osudy jednoho ze subjektů (logicky s číslem 6). Tedy jeho schopnosti a toho, jak se Šestka do programu dostala. Postava to není úplně nezajímavá, celkově ten příběh není úplně špatný, jen si neodpouští mnohá typická klišé. Hlavní hrdinka má schopnost vidět do budoucnosti, což na jedné straně rozbíhá zajímavou linku z minulosti s jejími rodiči, na druhou stranu otevírá dveře typickým scénáristickým berličkám.

Stranger Things: Šestka. Zdroj: Dark Horse

Rozhodně jde o mnohem lepší a méně zbytečný komiks, než jakým byla již výše zmíněná Druhá strana. Kresba zde působí méně odbytě a byť nijak nepřekračuje běžný mainstreamový standart, je celkem líbivá a tónu vyprávění (i když neobsahuje žádný výraznější moment) vcelku sedí. Největší devizou tohoto komiksu je vlastně fakt, že je příliš krátký. Vše co se zde odehrává, se odehrává jako v kratičké epizodě seriálu. Příliš rychle se seznámíme s postavami a jejich vztahy, příliš rychle vše skončí, aniž by to v nás zanechalo nějaké výraznější emoce. Jde tak o jednohubku, kterou si díky téměř nulové přidané hodnotě možná neužijí ani nejzarytější fandové seriálu.

Stranger Things: Šestka. Zdroj: Dark Horse

Prostě to přečtete, pokrčíte rameny a jdete dál. Autoři zkrátka moc dobře vědí, že cokoli s nálepkou Stranger Things se prostě prodá, i kdyby nechtěli. Ono ten příběh v zásadě není špatný, jen jeho kostru jsme už viděli tisíckrát jinak a lépe zpracovanou. Nenabízí nic nového, ani neotřelého a naráží hlavně na poměrně zásadní problém, který jsem kritizoval i u Druhé Strany. Tvůrci nemohou přijít s ničím novým. Nebo nechtějí. Jsou tak jasně vymezené mantinely toho, kam mohou v rámci příběhu zajít. A ono se ukazuje že vlastně nikam. Komiks tak nepřináší žádnou zajímavou informaci, žádný fakt, který by jakkoli obohacoval seriál. A to je docela problém. Protože vlastně není motivace komiks číst – zvlášť, když je zhruba od první třetiny kratičké brožury jasné, jak to celé dopadne.

Stranger Things: Šestka. Zdroj: Dark Horse

Verdikt

I druhý uzavřený komiks ze série Stranger Things nijak nepřekračuje meze doplňujícího díla, které nemá dostatek potenciálu nejen přijít s něčím novým, ale třeba i v rámci oněch mezí zajímavým. Byť je příběh ve své podstatě mnohem lepší, než jak tomu bylo u Druhé strany (kterou nebylo absolutně možné číst bez znalosti seriálu) a lépe i stojí na vlastních nohou, je dění v něm natolik zhuštěné a epizodkovité, rychlé, že si k postavám neutvoříte žádný vztah a jejich předvídatelný konec vás nijak nechytí za srdce. Zkrátka a dobře, toto dílo lze doporučit jen kovaným příznivcům seriálu. Pro všechny ostatní je mnoho lepších děl, který stojí za to si přečíst.

Pokud si tento komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Stranger Things: Šestka u nás vyšlo v roce 2020 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit si jej, stejně jako ostatní komiksy, recenzované na stránkách našeho magazínu, můžete zde.

Stranger Things: Šestka / Stranger Things: SIX
USA, 96 stran, u nás vydala Crew v roce 2020
Scénář: Jody Houser
Kresba: Edgar Salazar
Vydání: 1.
Vazba: lepená v měkkých deskách
Formát: 170 x 260 mm
Tisk: barevný
Překlad: Kateřina Tichá
Žánr: akční, fantasy