Stranger Things: Druhá strana (2019) – Nepoznaná seriálová linka v komiksu

Stranger Things jsou seriálovým hitem, vycházejícím tak trochu (rozuměj hodně) z osmdesátkové nostalgie a atmosféry, jakož i z dějových motivů děl Stephena Kinga a dalších. Své mateřské stanici – Netflixu vynesl slušné peníze a není tedy divu, že už jsou venku hned dvě řady, třetí je na cestě a už brzy bude venku. S takovou popularitou a potenciálem není divu, že vychází různá doplňující díla. V našich končinách dochází na knižní prequel, a také v této recenzi rozebíraný komiks, který se odehrává paralelně s první řadou. Jak se povedl? To si povíme v rámci dnešního Komiksového okénka.

Knihy a komiksy, navazující nebo nějak rozšiřující slavnou a populární předlohu to mají složité a zároveň i jednoduché. Složité proto, že se jen málokdy vyrovnají očekávání fanoušků a kvalitám díla, jež rozšiřují či adaptují, a jednoduché proto, že se mohou dosti snadno svézt na vlně úspěchu a nemusí být ani kdovíjak kvalitní, aby se dobře prodávala. O to větší čest pak výjimkám, kdy si autoři dají práci a vytvoří něco tak svébytného, až to pomalu předčí předlohu. Universum Star Wars, jež nyní k nelibosti fanoušků spadá pod nálepku „Legends,“ by mohlo vyprávět, že ano.

Do jaké kategorie tedy spadá komiks Stranger Things: Druhá strana? Rozhodně to není nic pro někoho, kdo seriál nezná. Pokud jste jej neviděli, tak se tomuto komiksu vyhněte velkým obloukem. Protože tady se nic nevysvětluje a rovnou se jde na věc. Těžko se mi to říká, ale tohle dílo bohužel žádná pecka není. Naopak na vás bude působit, jako by si jeho tvůrci, kterými jsou v tomto případě scénáristka Jody Houser a kreslíř Stefano Martino, byli až příliš jistí ne sami sebou, ale úspěchem. Plodem jejich spolupráce je tak dílo, které ve vás nezanechá žádného výraznějšího dojmu a jen slabě imituje hororově temnou atmosféru seriálu. A to přesto, že se odehrává ve světě, který byl právě zdrojem všeho temného, záhadného a děsivého!

Druhá strana působí tak trochu jako odraz seriálové Druhé strany. Tedy pokud je onen děsivý zrcadlový svět jakýmsi pokřiveným odvarem naší reality, je totéž tento komiks vůči němu. Jen bohužel ne v onom děsuplném smyslu slova. Příběh nepřináší nic nového nebo inovativního, jen hlavní postavou, kterou je pochopitelně Will (jenž prakticky celou první sérii na onom světě strávil), smýká od seriálové scény ke scéně a poskytuje tak jakousi výplň a nahlédnutí za události, které jsme viděli na obrazovkách. Kopíruje se tak děj první řady seriálu, ale paralely s ním příliš nefungují. To proto, že tak činí naprosto nekreativně a krom připomenutí vybraných okamžiků a událostí by se celý příběh dal shrnout tak, že hlavní hrdina prostě utíká před Demogorgonem a sem tam si vzpomene na to, jak s kamarády hrál Dračí doupě (což jsou mimochodem jediné scény, které v sobě nesou nějaký ten náznak emocí).

Celkem zajímavým nápadem pak byla sekvence, kdy se hrdinovo vidění světa překlopilo do fantaskní roviny, jako by žil ve hře. Je to povedený nápad, ukazující Willovu revoltu a snahu zlo porazit a postavit se mu. Jen škoda, že takových momentů tu nebylo víc. Tvůrci prostě nijak neprohlubují fikční svět, a nejhorší na tom je, že ani neposkytují dobrý příběh. Jen průměrnou výplň. Což je škoda. Protože tady by rozhodně bylo co vyprávět. Čtení tohoto díla vám uteče díky své nepřílišné délce jako voda, ale nezanechá ve vás po sobě prakticky nic. Jen lehkou pachuť nevyužitého potenciálu.

Verdikt

Není to vyložený průšvih. Tento komiks je, jak rád říkám – taková jednohubka. Tentokrát ale dosti na hraně podprůměru. Vůbec tak nepřekročí myslitelnou hranici zájmu, do které spadají pouze opravdu silní nadšenci a fanoušci seriálové předlohy. Já, ačkoli jsem si Stranger Things opravdu užil, jsem ale při čtení tohoto díla neměl pocit, že čtu něco nadprůměrného. Pouhá šeď, protkaná odkazy na seriál, která sama o sobě ani neodhaluje vůbec nic o světě „druhé strany,“ je jen opravdu převyprávěním toho, co zde Will dělal. Komiks je tak jen tupým produktem. Těžko říci, zda tvůrci prostě jen postrádali ambice, nebo nepřišli do kontaktu se scénáristy série, či jim nebylo dovoleno nic, co by vybočovalo ze škatulky. Působí to jako dílo, které někdo prostě vytvořil na objednávku. Je to ploché. A ve své podstatě i tak trochu zbytečné. Kresba pak někdy je hodně detailní (jen co se ovšem týče postav, prostředí a pozadí je velmi jednoduše nakreslené, což je velká škoda), jak se tvůrce snaží zachytit herecké předobrazy, jindy působí dosti zjednodušeně. Snad bude pokračování lepší. Pokud si však chcete ukrátit čekání na další řadu seriálu, může vás tento komiks bavit. Přečtete jej rychle, ale nic zajímavého ve vás nezanechá.

Pokud si tento komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Stranger Things #01: Druhá strana u nás vyšlo v roce 2019 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit si jej se slevou, stejně jako ostatní komiksy, recenzované na stránkách našeho magazínu, můžete zde.

  • Stranger Things #01: Druhá strana
  • USA, 96 stran, u nás vydala Crew v roce 2019
  • Scénář: Jody Houser
  • Kresba: Stefano Martino
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 168 x 258 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Kateřina Tichá