Five Eyes: Guy Ritchie a Jason Statham znovu spojí síly

Statham Ritchie

Guy Ritchie se nedávno po žánrové odmlce, vyplněné rozporuplně přijatým Králem Artušem a disneyovsky odosobněným Aladinem vrátil k takovému typu filmu, který mu sedí nejvíce. Bezmála geniální Gentlemani byli jednoznačně jedním z nejlepších letos uvedených filmů (pro autora článku byli vůbec nejlepší) a máloco jej už do konce roku překoná. Nejednoho fanouška tak potěší, že jeho dalším projektem bude špionážní thriller. Nepůjde sice o druhý díl U.N.C.L.E., ale to vůbec nevadí… 

V hlavní úloze snímku, nazvaného Five Eyes (což je v reálu název pro zpravodajskou alianci FVEY, česky „pět očí,“ která zahrnuje USA, Británii, Austrálii, Kanadu a Nový Zéland) si zahraje Jason Statham, pro kterého tak půjde o již několikátou spolupráci se slavným režisérem. Tou první byl dnes už kultovní snímek Sbal prachy a vypadni (1998). Five Eyes spadá pod společnost Miramax.

Statham zde má ztvárnit pro něj tolik typický archetyp nevrlého agenta jménem Orson Fortune. Bude pracovat pro MI6 a právě Five Eyes ho naverbuje, aby zabránil ilegálnímu obchodu s novými smrtícími zbraněmi, ohrožujícími světový pořádek. Fortune zde bude muset, byť neochotně spolupracovat s high-tech expertkou jménem Sarah Fidel. Společně se budou muset vetřít do společnosti k podezřelému miliardáři a magnátovi.

Ritchie bude točit dle scénáře od Marn Davies a Ivana Atkinsona. Kro Stathama zatím není známé žádné další obsazení. Natáčení by mělo začít už letos v září někde v Evropě. Datum uvedení snímku zatím není známo.