Harleen: Nejlepší komiks s Jokerovou femme fatale?

Dnes se v Komiksovém okénku podíváme na opravdovou lahůdku. Chorvatský kreslíř a scénárista Stjepan Šejić proslul zejména svou erotickou sérií s prvky BDSM, řešící vztah dvou lesbických žen, nazvaný Sunstone. Přes lehkou erotiku a naoko kontroverzní téma se jednalo o nádherně nakreslené komiksy, v nichž hrál prim hlavně chytrý scénář, soustředící se spíš na psychiku postav a problematiku jejich vztahu než na prvoplánovou erotiku. Autor později dostal na starosti sólový příběh jedné z momentálně nejoblíbenějších postav od DC. Jeho komiks se rozhodl v rámci edice Black Label zmapovat origin Jokerovy milenky Harley Quinn. Jak se komplikované téma povedlo?

Za sebe mohu říci, že můj vztah k postavě je poněkud komplikovaný a příliš mě její příběhy nebaví. V DC se totiž posledních několik let pokouší protlačit Harley do popředí jako jakousi vlastní, ženskou odpověď na marvelovského Deadpoola. Sice to vzhledem k popularitě bledé dámy funguje, její samostatné příběhy však jsou poněkud laciné. A přesně ta linka, která (jako jedna z mála) fungovala ve filmu Sebevražedný oddíl, pozbyla funkčnost ve filmu Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn). Největší devizou Harley Quinn totiž je fakt, že funguje skvěle jako vedlejší postava. Nikoliv jako hlavní. Což se ukázalo i v posledně zmíněné filmové sólovce.

Zdroj: DC Comics

V podání Šejiće se nám ovšem dostává Harley trochu jiná. A už úvodem mohu říci, že se zatím jedná o nejlepší příběh, který u nás doposud v rámci série Black Label vyšel. V porovnání se sice krásně nakresleným, ale poměrně banálně odvyprávěným komiksem Batman: Zatracení, který značný potenciál a premisu příběhu rozhodně nedokázal dostatečně prodat, Harleen nejen že je vizuálně podmanivá, ale vypráví i příběh, který je skutečně radost číst. Ne proto, že by byl nějak převratný, ale proto, že je prostě dobře napsaný a zábavný. A není hloupý.

Zdroj: DC Comics

V tomto pojetí dostáváme Harley, která je skutečně trojrozměrnou postavou, a (což u ní prostě čekáme) je nejvíce sexy a přitom nejcudnější a nejméně lascivní. Žádné sešněrované korzety a absurdní kostýmy (ani v hrdinčiných šílených představách a prostřizích do budoucnosti, kde je již dokonale pod vlivem Jokera). Je vlastně až s podivem, s jakým střízlivě rozumným respektem k postavě přistupuje kreslíř, známý pro komiksovou sérii s BDSM tématikou tam, kde z ní jiní autoři dělali lehkou děvu světa DC. Nejde ale jen o doktorku Harleen Quinzel, jakkoli je samozřejmě hlavní hrdinkou příběhu.

Zdroj: DC Comics

Autor se nebál zaměřit i na ostatní důvěrně známé postavy z města Gotham a pojal je po svém. Kupříkladu jeho pojetí Harveyho Denta a jeho proměny v záporáka Two-Face, toho jak vlastně postava funguje, je nesmírně zajímavé a nebránil bych se samostatnému komiksu s ním. A jelikož jde o komiks, kde je přítomen Joker, musí dojít i na Batmana. Zde se dostává do protikladu pohled psychiatričky Harleen, která chce svým svěřencům (mezi které se krom Jokera dostanou přední nepřátelé Temného rytíře) pomoci, a pohled právě Batmana, který žádnou naději na vyléčení rozličných psychóz, kterými zločinci trpí, prostě nevidí.

Zdroj: DC Comics

Zároveň vidíme, jak se Harleen pomalu vytrácí z cesty příčetnosti do temného tunelu šílenství a uvědomujeme si, že byla k té cestě vlastně předurčena. Zde nezbývá než vyzdvihnout Šejićovu práci s postavou Jokera. Zprvu mne poněkud odrazoval jeho mladistvý vzhled, který je na hony vzdálen typickému Hamillovu Jokerovi, či tragické figurce v nedávném filmovém podání Phoenixe (a vlastně i jakémukoli jinému, byť nejblíže má možná v určitých ohledech k zatracovanému Letovi) a vlastně je spíš nesmírně inteligentním manipulátorem a mafiánským bossem. Jenže pak si člověk uvědomí, že v tomto komiksu musí alespoň trochu pochopit Harleeninu fascinaci bledým princem, aby v konečném důsledku mohl s postavou sympatizovat i v momentě, kdy si potřísní ruce krví (příslovečně i doslova) a stane se Harley Quinn. Slovní hříčkou a šílenou nevěstou maniakálního klauna. A tady Šejićův Joker funguje skvěle. Má úžasnou paletu výrazů, které dokáží ve vteřině (nebo spíš mezi panely) přejít ze svůdného k ďábelskému. Tenhle Joker děsí a fascinuje zároveň. Což byl pochopitelně záměr a povedlo se to skvěle. Dokonce bych se nedivil, kdyby nejeden čtenář či čtenářka s Jokerem sympatizovali a propadli mu stejně, jako hlavní hrdinka.

Zdroj: DC Comics

Verdikt

Harleen je dost možná jedním z nejlepších komiksových originů, jaké jsem kdy četl. Tragikomické figurce Harley Quinn nejen že vdechuje duši, ale i něco mnohem podstatnějšího – důstojnost. A to je něco, co této antihrdince po čertech chybělo. Na stránkách nádherně nakresleného komiksu se nám rozebíhá nepříliš akční, psychologický thriller. Thriller, který je příběhem o šílenství, posedlosti a lásce. Tento komiks je cudný, a přitom sexy ve všech možných významech toho slova. Je to vlastně definice mainstreamu v nejlepší možné formě, kterou je radost číst, nebo jí jen listovat a kochat se kresbou v úctyhodném formátu. Zároveň je to dokonale zvrácená a drsná romance, v níž žena, která ač je psychiatrička má sama tolik problémů, že podlehne šílenci a manipulátorovi až příliš snadno. Což pro mne stále zůstává problémem, který mi brání najít si k Harley Quinn cestu. To, že tomu příběhu prostě moc nevěřím. Ani všechny narážky na užívání Jokerova plynu a časté úrazy hlavy to příliš nezachraňují. Ale i přesto se objektivně jedná o výborný komiks, který rozhodně stojí za to si přečíst. Jak fanouškům postavy, tak prostě fanouškům DC Comics. Je důkazem toho, že i se zavedenými postavami se dá vytvořit něco, co sice neboří pevně dané mantinely, ale zároveň je to dostatečně jiné a zajímavé. Tohle se zkrátka povedlo…

Pokud si tento komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Harleen  u nás vyšlo v roce 2020 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit si jej, stejně jako ostatní komiksy, recenzované na stránkách našeho magazínu, můžete zde.

Harleen
USA, 200 stran, u nás vydala Crew v roce 2020
Scénář: Stjepan Šejić
Kresba: Stjepan Šejić
Vydání: 1.
Vazba: šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát: 216 x 276 mm
Tisk: barevný
Překlad: Martin D. Antonín
Žánr: akční, superhrdinský