Natočí Sam Raimi nového Doctora Strange?

Sama Raimiho snad není třeba představovat. Pokud jej však neznáte, vězte, že se jedná o režiséra, který dal světu první filmovou trilogii se Spider-Manem, v níž Petera Parkera ztvárnil Tobey Maguire. Jde o sérii, jejíž zejména dva první díly patří k tomu nejlepšímu, co superhrdinský film světu dal. Už jen proto je dobře, že prokazatelně jedná o režii nového komiksového filmu ze stáje MCU. Mimo to jsou ale Raimiho doménou zvrácené horory, jejichž jednoznačným králem jsou v rámci jeho tvorby filmy ze série Evil Dead s Brucem Campbellem, které spolu s relativně novým seriálem Ash vs. Evil Dead tvoří jeden velký kult. V tomto článku si mimo jiné řekneme, proč by bylo skvělé, kdyby právě tomuto tvůrci nový Strange připadl…

Doctor Strange je, jak už jeho jméno napovídá, jedna z nejméně tradičních postav Marvelu. Čaroděj, který bojuje nikoliv se superpadouchy, ale zpravidla s obludnými nestvůrami z jiných dimenzí, je zkrátka velice vzdálen tradičnímu pojetí superhrdiny. A právě to by se oproti prvnímu filmu, sledujícímu Strangeův origin mohlo naplno využít v chystaném sequelu, nesoucímu plný název Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Ten by měl být totiž mnohem více hororový.

Momentka ze seriálu Ash vs. Evil Dead, navazující na Raimiho kultovní hororovou sérii Evil Dead. Úžasně se zde snoubila hororová atmosféra s typickým černým humorem.

Doctor Strange se v komiksu málokdy stal protagonistou vlastní řady a většinou vystupoval jako vedlejší postava v různých crossoverech. V pozdějších letech se ovšem nových příběhů dočkal. Příběhů, vydaných v rámci nové kontinuity All-New, All-Different Marvel se dost překopalo pojetí magie jako takové, kdy každé kouzlo má svou hodně děsivou cenu, což postavě ubírá na božskosti, a přidaly se hororové prvky a humor, který má ke správně přepálené zvrácenosti a nechutnostem, v nichž si Sam Raimi ve svých dílech libuje, velmi blízko. Pro zajímavost si můžete přečíst naši recenzi na zmiňovaný run scénáristy Jasona Aarona, tedy její první knihu zde. Stephen Strange zde dostal nový look a dokonce v jeden moment přišel o skoro všechnu magickou moc a byl tak odkázán na nejposlednější magické artefakty a docela obyčejnou sekeru. Nutno dodat že v takové poloze by Cumberbatche rozhodně stálo za to vidět.

Strange v obložení monster v runu Jasona Aarona.

Za předpokladu, že by se onen hororový Doctor Strange pojetím tomuto komiksu blížil, a to ještě pod režijním dohledem Sama Raimiho, bylo by nasnadě jásat, neb takový film by mohl být opravdu hodně dobrý – a hlavně se poměrně výrazně odlišit od většiny marvelovské produkce. A co si budeme povídat, právě nový, jiný směr je něco, co superhrdinské filmy potřebují jako prase drbání. Snad brzy se tedy dozvíme, jak se věci mají. Ve snímku se zatím má prokazatelně vrátit Benedict Cumberbatch jako hlavní protagonista, kdy spojí síly se Scarlet Witch v podání fanouškům rovněž známé Elizabeth Olsen. Raimi, který je dle zprávy magazínu Variety momentálně ve fázi jednání o účasti na projektu, by tak nahradil původního režiséra Scotta Derricksona, který natočil i první film s nejvyšším čarodějem Marvelu a od filmu odstoupil kvůli „kreativním neshodám,“ jak bývá u Marvel Studios zvykem.

Sam Raimi na fotce s dlouholetým šéfem Marvelu – Stanem Leem (✝ 12.11.2018), s nímž dokonce v roce 1991 plánovali filmového Thora. Fox je tehdy odmítl s tím, že z komiksů nejsou dobré filmy. Ironie…

Derrickson však u filmu nadále zůstává jako producent, a účast Raimiho by dávala smysl i proto, že jeho předchůdce je původně rovněž režisér hororů. Po téhle stránce by tak přechod postavy nemusel být příliš drastický, jako tomu bylo při střídání režisérů v rámci trilogie třeba u proměny prve vážného Thora. O tom, že Sam Raimi by byl pro mystikou, okultismem a odpornými vesmírnými entitami stíhaného pozemskéhou čaroděje skvělým a vhodným adeptem tedy již není třeba více se rozepisovat. Filmař naposledy usedl na režisérskou stoličku v roce 2017 a od té doby spíše produkuje (jako producent uvedl v uplynulých letech třeba survival horor Kořist, nebo povedenou Smrt ve tmě). Nezbývá tedy než držet palce a doufat, že známý tvůrce na možnost natočit po letech znovu superhrdinský film kývne.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness má stanovenou premiéru na 7. května 2021.