Recenze: Kořist (2019) – Dcera s otcem čelí hurikánu a aligátorům

Survival žánr má snad jen dvě škatulky, do nichž se jeho filmoví zástupci mohou zařadit – dobrá a špatná. Spielbergovy Čelisti kdysi dokázaly, že i s otřepanými motivy lze vystavět geniální děsivou podívanou. To by byla dobrá škatulka. Jak na tom bude Kořist? V produkci kultovního Sama Raimiho vznikl survival horor, na který lákal především skvělý trailer. Předčí, či zasluhuje tento snímek všechna očekávání, nebo jsme zase jednou svědky momentu, kdy je upoutávka lepší než snímek samotný?

Žánrové zastoupení, kterého se nám i v posledních letech poměrně hutně dostává, svědčí o tom, že s přírodními zabijáky se budeme v hororech setkávat ještě hodně dlouho. Vzpomeňme z poměrně nedávno uvedených snímků třeba na Mělčiny, či MEG: Monstrum z hlubin. Právě s MělčinamiKořist společnou kupříkladu snahu o realističnost, která trošku dopadá na jednu nohu s fyzickou odolností hlavních hrdinů, kteří i se značnými zraněními dokáží ve vodě utéci predátorům, jenž jsou mnohem lepšími plavci. Ale což. Pojďme k ději.

Dívka, která profesionálně plave a studuje (moc víc se toho o ní nedozvíme – krom vztahu s otcem) se vydává do hurikánem stižené oblasti, kde vyrůstala se svou rodinou, a kde zůstal její tatínek (jenž byl jejím trenérem a s nímž má přinejmenším napjaté vztahy), jelikož její sestře nebere telefony. Když jej nalezne v pomalu zaplavovaném sklepě ležet v bezvědomí s vážným zraněním, a je posléze napadena aligátorem, uvědomí si, že je v evakuované oblasti odkázána opravdu jen sama na sebe. Boj dvou lidí o přežití tak může začít…

Tak by se dal zhruba shrnout nikterak komplikovaný příběh, v němž pochopitelně (a nepřekvapivě) hraje prim vztah mezi otcem a dcerou, odhlédneme-li od zuřícího hurikánu a vražedných, opravdu obdivuhodně velkých plazů. Největší devizou Kořisti tak není fakt, že nepřichází vlastně s ničím opravdu originálním nebo zapamatovatelným, ale že vlastně ani příliš dobře nefunguje tam, kde by průměrný zástupce filmu s vraždícími monstry měl být silný v kramflecích.

Kořist zkrátka rozhodně žádnou žánrovou revoluci nespustí. Naopak. Dá se říci že je spíše jakýmsi derivátem všech survival filmů, jaké jste viděli. Ve své podstatě se jedná o typický letní biják, který vám stačí vidět jen jednou a docela na něj zapomenout. Nepostrádá nic od místy poněkud přímočarého jednání postav, u kterého budete mít sklon se pozastavovat a nahlas jim radit, ať něco udělají, nebo ať raději nedělají nic z toho, co mají v plánu. Jakmile se hrdinům naskytne cesta ven, náhlý dějový zvrat nebo jejich vlastní jednání ji zazdí. Hladoví aligátoři, hurikán, opuštěné městečko a základové prostory domu, plnící se vodou možná skýtají slušný námět, který do kina naláká, v konečném výsledku však opravdu nestojí za to a až nepříjemně postrádají atmosféru.

Postavy, jejich rychle načrtnuté osudy a boj o přežití vás díky šablonovitosti a tisíckrát viděným motivům nechají dokonale chladnými. Není poskytnuto prakticky nic, co by nám umožnilo se s nimi nějak více sžít (největší strach jsem měl o jejich psa). Celé tu působí tak nějak uondaně. Stejně jako veškerá zranění a krev, která zde doslova neděsí, jen barví vodu. Byť se tu drsnými scénami nešetří, postrádají nápaditost. Když už ani gore horor nezachrání, je něco hodně špatně. Takže ano, tohle je spíše ta druhá kategorie. O tom, že trailer byl opravdu lepší než celý výsledný film není třeba se více rozepisovat. Ani o tom, že některé scény právě z traileru ve filmu úplně chybí. Jakkoli jsou pak momenty s hurikánem a kousajícími aligátory slušné a celkem efektivní, zabíjí je filmová výplň v podobě hrdinčina plazení/plavání a dialozích/monolozích o životě a smyslu rodiny, které moc nedávají smysl v momentě, kdy jde postavám v zaplavovaném sklepě doslova o každou minutu…

Verdikt

Žádná nervy drásající filmová podívaná se nekoná. Výsledným produktem je zcela a dočista průměrný počin, který bude za pár let běžnou výplní ve všedním televizním programu v pozdních večerních hodinách, kterou po pár minutách přepnete, nebo ji zhlédnete jen proto, že nic lepšího zrovna nenajdete. Možná bych se radši i podíval na některý ze záměrně béčkových hororů studia Asylum, kde si aspoň na nic nehrají. Plusem Kořisti tak zůstává jen slušný vizuál, přímočarost a ucházející herci, kteří film jakž takž drží pohromadě a nad vlnami podprůměru, které ovšem zejména ke konci postupně stoupají. Je to krátké, a přesto místy zdlouhavé. Doporučení si Kořist zaslouží jen pro vyložené milovníky žánru. Prostoupenost klišé a jednoduchosti děje z tohoto počinu dělá film jako ušitý pro letní sezónu. Po ní už ostatně nikoho zajímat nebude. Je to béčko, ale to které není ani nechtěně vtipné. Jediným zábleskem tvůrčího nadhledu byla píseň, hrající u závěrečných titulků…

Kořist / Crawl
Trailer
USA 2019, 87 min
Horor / Thriller
Režie: Alexandre Aja
Scénář: Michael Rasmussen, Shawn Rasmussen
Hrají: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Ross Anderson, Morfydd Clark, Colin McFarlane, Anson Boon, Ami Metcalf, Annamaria Serda, a další.