Recenze: Doctor Strange (2016) – Efektová smršť z alternativních dimenzí

Konečně jsme se dočkali. Do kin vstoupil mystický Doctor Strange, který spadá do třetí fáze Marvel Cinematic Universe (MCU). Tvůrci od začátku slibovali tak trošku jinou podívanou, protože Strangeův příběh je, na rozdíl od ostatních komiksových adaptací, zaměřený hlavně na spirituálno. Ne že byste se nedočkali kvalitních bitek a soubojů, ale výjimečně síla hrdinů ani padouchů nepramení z vyrýsovaných svalů, ale ze schopnosti využít mystická umění k přetváření reality. Ale vyplatil se Marvelu tento „krok do neznáma“?

Doktor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) je nejlepším neurochirurgem v New Yorku, ale jeho talent roste úměrně s jeho egem. Kvůli dopravní nehodě, při níž po nesčetných zlomeninách na rukou přichází o možnost návratu k operacím, se ocitá na pokraji svých psychických a fyzických sil. Východní medicína jej zklamala, a proto se vydává do Nepálu, kde je ve výcvikovém centru Kamar-Taj svědkem neuvěřitelného umění Prastaré (Tilda Swinton). Ta Strange, společně s pomocníkem Mordem (Chiwetel Ejiofor), začne postupně zasvěcovat do významu a využití spirituální stránky jeho osobnosti. Strange se po prvních neúspěších ale začne učit tak rychle, až to všechny okolo překvapí. Zjišťuje, jaký potenciál má znalost magie a starého mystického učení a vyvstane před ním dilema, jestli by měl své nově nabyté kouzelnické schopnosti využít k tomu, aby získal zpět svůj starý pohodlný život, anebo jestli by se měl postavit bývalému učni Prastaré Kaeciliusi (Mads Mikkelsen), který je ochoten obětovat kteroukoliv planetu (včetně Země), aby dosáhl nesmrtelnosti.

strange

Co se hereckého obsazení týče, měl Marvel opět šťastnou ruku. I když byl Benedict Cumberbatch ve stopáži filmu téměř od začátku do konce, neomrzí vás se na něj koukat. Přestože je Strange svými manýry dost podobný charakteru Iron Mana, dokonce i k „prozření“ u něj dojde také až po vážném zranění, nepůsobí jako jeho kopie nebo karikatura. Cumberbatch a Robert Downey Jr. pojímají postavy každý jinak, a proto bude určitě v MCU místo pro sarkasmus a vtípky obou z nich. Proměna jeho postavy od arogantního doktora přes lidskou trosku až po sebejistého superhrdinu je však dost rychlá a uvěřitelná, jak jen to jde. Cumberbatch byl podle jeho slov spoluprací se studiem Marvel nadšen, a ruku na srdce, na jeho hereckém výkonu to šlo dost poznat. Nejlépe mu sekundovala Tilda Swinton, jejíž Prastará keltská „čarodějka“ v sobě opravdu měla jakési nepopsatelné mystično. Swinton má navíc velmi příjemný hlas, který s trochou zvukových efektů vážně působí jako z jiného světa. Hlavní záporák Kaecilius v podání Madse Mikkelsena ale dostal tak málo prostoru, že nebyl ani z poloviny využit jeho herecký potenciál. Jak už víme třeba z Hannibala, Mikkelsen má výjimečnou talent ke hraní padouchů, ale v tomto snímku z něj režisér Scott Derrickson kromě pár zamračení nic moc nevytěžil.

doctor-strange-2-660x374

Uvedení Doctora Strange na plátna kin otevírá Marvelu další dimenze, kam může expandovat. Kromě Thora a Strážců Galaxie se doteď děj většiny snímků odehrával na Zemi. Jenže tím, že kouzelníci jako je Strange dovedou ohýbat realitu, vracet čas nebo pronikat do alternativních dimenzí a časoprostorů, se nám otevírá nesčetný počet námětů na nové příběhy nebo propojení čarovného Doktora se světy dalších marvelovských superhrdinů. Samotný námět nadpřirozených schopností, jenž pramení z čistě duševní síly, je v Marvelu okrajovým tématem. Snímek Doctor Strange je tak v tomto ohledu vítanou novinkou, která potěší hlavně fanoušky, kteří už začínali mít trochu dost všech pěstních soubojů na sto způsobů. V tomto filmu zažijete vizuální koncert, jakého jste dosud u žádné marvelovky nebyli svědkem. Jestli se letos opravdu vyplatí zhlédnout nějaký film ve 3D nebo v IMAX, je to právě Doctor Strange. Tým Charlese Wooda, který měl na starosti vizualizace a dekorace po boku Stephana Cerretiho a Paula Corboulda, kteří  se věnovali počítačovým efektům, dovedli vytvořit dechberoucí pestrobarevné světy a pokřivené časoprostory Všehovesmíru. Pokud jste si mysleli, že Počátek byl vizuálně mistrně zpracovaný, Strange vás během pár záběrů vyvede z omylu.

doctor-strange-movie-image-gallery

Verdikt:

Film Doctor Strange je opravdu tak trochu jiná marvelovka. Asi nemá ambice v návštěvnosti a oblíbenosti porazit Deadpoola nebo Avengers, ale určitě si získá sympatie početné skupiny fanoušků. Režisér Scott Derrickson musel snímek natočit tak, aby byl kids friendly, ale zároveň nenudil „odrostlejší“ návštěvníky kina. I přes jeho zkušenosti s natáčením hororů, se mu do snímku nepovedlo vtěsnat onu slibovanou temnost a démoničnost, ale to mu nelze mít za zlé. Vtipné dialogy, promyšlené detaily (ať už se jedná o Strangeův svéhlavý levitující plášť nebo Kaeciliovy oči po přechodu k „temné straně), vizuální efekty a výborné herecké obsazení to vše víc než dostatečně vynahrazují. Takže jak říká Prastará: „Zapomeňte na vše, co si myslíte, že víte,“ a vydejte se vstříc nepoznaným realitám a časoprostorům.

Doctor Strange
Trailer
USA, 2016, 115 minut
Fantasy
Režie: Scott Derrickson
Scénář: Scott Derrickson, C. Robert Cargill, Jon Spaihts
Hrají: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor, Mads Mikkelsen, Benedict Wong

Na film Doctor Strange si můžete zajít i do kin Premiere Cinemas (Praha, Olomouc, Teplice).