Komiks: Doctor Strange: Cesta podivných (2018) – Příběh tak divný, jako jeho hrdina

Květen je na nové komiksy opravdu plodný, a tak není divu, že u Crwe dostal bezesporu v souvislosti s neklesající popularitou MCU prostor i oblíbený, a tak trochu netradiční komiksový hrdina. Doctor Strange má v Avengers: Infinity War velice významnou roli, a zaručeně bude i jedním z hlavních hybatelů dění v budoucnu. Proto je jen dobře, že se u nás mimo komiksové komplety dostává pozornosti jeho nejnovější sólové sérii, kterou napsal v rámci restartu All-New, All-Different Marvel slavný scénárista Jason Aaron (tuzemský čtenář ho může znát zejména ze série Skalpy, či díla Muži hněvu). V dnešním Komiksovém okénku se na tento zajímavý komiks, který rozhodně neplave s hlavním proudem podíváme blíže.

Jason Aaron je u Marvelu velmi známým jménem. Mimo jmenovaná díla psal série s takovými hrdiny, jako jsou kupříkladu Wolverine nebo Thor. Jeho příběhy se nebojí být drsné a odlišné, byť někdy mohou vyznávat příliš podobné schéma. Což osobně neposoudím, protože jsem od něj zatím moc věcí nečetl. Tento komiks je nevšední nejen díky hlavní postavě, jejíž dobrodružství byla od samého počátku před padesáti lety značně odlišná od ostatních superhrdinů, kdy Strange bojoval s všelikými příšerami a démony z psychedelických dimenzí, ale také je významný tím, že se jedná o vůbec první Strangeovu vlastní řadu snad od devadesátých let. Tento hrdina se totiž donedávna objevoval jen v eventech a sólových sériích spíše v malých cameo rolích nebo jako jedna z vedlejších, či hlavních postav. Aaron se navíc vůbec nebál udělat něco, co se může autorovi velmi snadno vymstít a ne vždy se to může povést (Daniel Way a jeho pojetí Deadpoola je toho důkazem): vzal zažitou postavu a mytologii okolo ní a vše pojal úplně jinak.

Tady to ovšem funguje. Aaronův náhled na magii ve světě Marvelu je jiný, drsný a definitivní. Hlavní myšlenkou je, že mág není někdo, kdo mává rukama, pokřikuje zaklínadla a pak se my jako čtenáři jen kocháme epickými záblesky a úchvatnými efekty. Magie je tu něčím, za co se platí. A čím náročnější, tím víc. Je tu tak kupříkladu moment, kdy Doctor Strange použije temnou atlantskou magii, a následně mu krvácí z očí, dokud mu jeho sluha Wong nepomůže. Zároveň jsou zde zajímavé myšlenky a opravdu správně ujeté panely, kdy vidíme jak svět vnímá Strange jakožto nejvyšší čaroděj. Mimo naše vidění jsou totiž všude okolo nás různí parazité a nestvůry, o kterých nemáme nejmenší tušení, ale které náš život přímo ovlivňují. Daň, kterou mág za své působení odvádí, má své i kupříkladu v tom, co jí. Nebudu nic dalšího prozrazovat, ale Strangeův jídelníček bych nepřál ani nejhoršímu nepříteli. Nejde tu ale jen o magii a mystično, už na obálce vidíme Strange, jak třímá obří sekeru. Jedním z příběhových motivů je totiž slábnoucí síla magie jako takové, takže když kouzla selžou, nebojí se náš hrdina vzít do ruky zbraň a ohánět se s ní namísto zaklínadel. Což není vůbec špatný prvek, obohacující akci jako takovou.

Co na komiksu Cesta podivných upoutá už od první stránky, je kresba. Je totiž celkem obhroublá a místy značně nepřehledná, což ovšem vůbec není na škodu. Kreslíř Chris Bachalo totiž vytěžil maximum ze šílenosti všech těch různých rozměrů, v nichž se Strange pohybuje. Je vidět že se tvůrci nebáli pohrát si s barvami a jsou tu tak i místa černobílá. Velké panely, na nichž se to hemží monstry, nebo naopak právě ony zmíněné momenty, kdy Strange prochází New Yorkem je radost zkoumat a opravdu doporučuji se při čtení pozastavit a kochat se. Kde ovšem paradoxně kresba trochu pokulhává, jsou klidnější okamžiky, kdy mezi sebou postavy hovoří. To je ovšem drobná výtka. Celkem mě potěšil i způsob, jakým jsou do děje zapojeny další magii využívající postavy z Marvelu, v čele se Scarlet Witch.

Líbí se mi rovněž, že název velmi koresponduje s děním v komiksu, kdy jsou migrující a nepřirozeně se vyskytující všeliké entity z jiných dimenzí předzvěstí blížící se síly, která si klade za cíl „očistit“ celý vesmír od magie jako takové. Je to drobný detail, ale osobně mám rád, když má název příběhu nějaký význam v jeho rámci. Rozmanitost magických stvoření, k naší dimenzi se blížící hrozba, ale i drobné vtípky a zajímavá vedlejší postava v podobě mladé knihovnice, která za Doktorem přijde vyhledat pomoc, protože jí na hlavě rostou potvory s ostrými zuby (to není metafora), nebo překvapivě temné tajemství Wonga, jen podtrhující jak velkou cenu za ochranu planety Země Stephen Strange platí, to vše tu najdete. Čte se to výborně a pokud chcete něco trochu jiného, ale stále dostatečně odsýpajícího a mainstreamového, je tento komiks výtečnou volbou.

Verdikt

Doctor Strange: Cesta podivných je velmi zajímavý začátek série, který navnadí na další čtení a rozhodně slibuje pořádné „psycho.“ V hodnocení si zatím nechávám určitou rezervu, poněvadž je zde opravdu patrné, že se jedná o rozjezd příběhu, který se ještě bude někam posouvat a je samozřejmě otázka jak. A musím říct že jsem opravdu zvědavý, protože Cesta podivných je opravdu dosti odlišný mainstreamový komiks, který se nebojí obrátit naruby způsob, jakým byla doposud vykreslována magie v rámci Marvelu, a činí v rámci vyprávění tak s překvapivou svižností a takovým způsobem, že je navíc komiks velmi dobře stravitelný pro čtenáře, kteří o Doctoru Strangeovi třeba jen slyšeli, nebo viděli film a chtěli by si s ním něco přečíst. Crew podle mne rozhodně vybrala dobře a těším se na další knihu s Nejvyšším čarodějem planety Země.

Pokud si tento komiks pořídíte a přečtete, rozhodně jej nezapomeňte ohodnotit na ComicsDB. Dílo Doctor Strange #01: Cesta podivných u nás vyšlo v roce 2018 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí recenzního výtisku. Zakoupit si jej se slevou, stejně jako ostatní komiksy, recenzované na stránkách našeho magazínu, můžete zde.

  • Doctor Strange #01: Cesta podivných
  • USA, 136 stran, u nás vydala Crew v roce 2018
  • Scénář: Jason Aaron
  • Kresba: Chris Bachalo, Kevin Nowlan
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 170×255 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Kateřina Tichá
  • Žánr: akční, superhrdinský, fantasy